Britoff obiskov

Aktualno-politična novica
9. 4. 2017 - 6.42
 / BritOFF

Na obisku v Indiji se mudi premierka Bangladeša Sheikh Hasina. S indijskim predsednikom Narendra Modijem sta podpisala 22 sporazumov o sodelovanju, med drugim tudi o pomoči Indije Bangladešu pri razvijanju civilnega jedrskega programa. Indija bo poleg tega Bangladešu ponudila nekaj več kot 4,2 milijarde evrov kredita, s katerim bo Bangladeš v Indiji lahko kupoval vojaško opremo. Indija poskuša izboljšati odnose z sosednjim Bangladešem, ki ga je v zadnjih letih snubila tudi Kitajska.

V Venezueli so v več mestih potekali množični protesti proti predsedniku Nicolasu Maduru, ki ga obtožujejo avtokratskega vladanja. Protesti so se začeli v četrtek, močno pa se okrepili v soboto, po tem ko je venezuelsko sodišče opozicijskemu politiku Henriqueju Caprilesu za 15 let prepovedalo kandidirati na volitvah. Capriles je obtožen zlorabe javnega denarja, kar pa njegovi podporniki vidijo kot politično motivirano obtožbo. Capriles velja za opozicijskega politika, ki bi imel v primeru volitev najboljše možnosti za uspeh. Capriles je trenutno guverner zvezne države Miranda na severu države, ki je po prebivalstvu druga največja v Venezueli.

Po tem ko je včeraj Agrokor zaprosil Hrvaško vlado za pomoč, ki jo omogoča sredi tedna sprejeti zakon o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih, znan kot Lex Agroko, se v reševanje hrvaškega trgovca očitno vključuje tudi Srbija. Srbski premier Aleksandar Vučić je napovedal, da bosta srbska vlada in centralna banka pripravili načrt za zavarovanje sredstev v srbskih podjetjih, ki so del Agrokorjevega koncerna. Agrokor je v Srbiji prisoten predvsem preko Mercatorja, ki v Srbiji zaposluje 9.000 ljudi. Še približno 3.00 je zaposlenih v Agrokorjevih podjetjih Frikom, Dijamant in Mivela. Vučić je povedal tudi, da se bo danes o reševanju delovnih mest v Agrokorju pogovarjal tudi s slovenskim premierjem Mirom Cerarjem

Na povabilo predsednika Boruta Pahorja je Slovenijo obiskal ameriški senator John Mcain. Mcain je bil leta 2008 republikanski predsedniški kandidat, še danes pa je med bolj vplivnimi senatorji, predvsem pri zunanji politiki. Skupaj s Pahorjem sta se strinjala v oceni o pomembnosti zveze NATO še posebno zaradi poslabšanih odnosov z Rusijo. Mcain je komentiral tudi odločitev ameriškega predsednika Trumpa, da bombardira Sirijo, kar je označil za prvi korak k končanju vojne. 

APR priporoča

Internetni vzvodi

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness