britoff stranskih vrat

Aktualno-politična novica
intel backdoor
9. 5. 2017 - 10.05
 / BritOFF

deseta

Spletni portal SemiAccurate je razkril, da imajo procesorji podjetja Intel varnostne luknje, ki jih napadalci zlahka izkoristijo, da prevzamejo nadzor nad računalnikom. Ranljivi so procesorji, izdelani med letoma 2008 in 2017, varnostna napaka pa je posledica slabe zasnove procesorskega firmware-a, ki omogoča upravljanje z računalnikom prek omrežja. Firmware je fiksna programska oprema za delovanje elektronskih naprav.  [a]S to funkcionalnostjo se olajša administracijo v podjetjih z velikim številom računalnikov. 

dosNa Intelu so v objavi za javnost zapisali, da so ranljivi zgolj poslovni računalniki z omogočenimi tehnologijami za aktivno upravljanje - AMT, za majhna podjetja - SBT in Intelovo standarno upravljanje - ISM. Računalniki, ki teh tehnologij nimajo vključenih, naj ne bi bili ogroženi, kar so sicer na SemiAccurate postavili na laž. Trdijo, da so računalniki z Intelovimi procesorji še vedno ogroženi, vendar ne več prek omrežja, temveč samo s fizičnim dostopom do računalnika. 

mePri Intelovi varnostni luknji je potrebno še izpostaviti, da omogoča dostop neodvisno od operacijskega sistema. Na SemiAccurate trdijo, da so Intel nanjo opozarjali že pet let, a so si odgovorni zatiskali ušesa in tiščali glavo v pesek. Prav toliko časa naj bi se varnostna ranljivost tudi izrabljala. 

Intel je sicer največji svetovni proizvajalec procesorjev. Na področju osebnih računalnikov pokrivajo 80 odstotkov svetovnega trga, tržni delež pri mobilnih procesorjih pa je še za pet odstotkov višji.

osma

Francoske oblasti so sporočile, da začenjajo s praznjenjem begunskega taborišča v Porte de la Chapelle na severovzhodu Pariza. V njem se nahaja okrog tisoč beguncev, večinoma afriškega in afganistanskega porekla. 

Guverner indonezijske prestolnice Jakarta, Basuki Purnama, znan tudi kot Ahok, je bil obsojen na dve leti zapora zaradi blasfemije. Ahok je krščanski Kitajec v pretežno muslimanski provinci, v kateri se je v zadnjem času odvilo vse več versko nestrpnih shodov in drugih dogodkov. Le nekaj tednov pred končno razsodbo so potekale tudi volitve guvernerja, na katerih je Ahok za las izgubil proti muslimanskemu tekmecu Aniesu Baswedanu, ki bo guvernerstvo prevzel oktobra. 

V Južni Koreji se bodo kmalu zaprla volišča na predčasnih predsedniških volitvah, po tem ko je bila marca v korupcijskem škandalu odstavljena predsednica Park Geun-hye. Največ možnosti za zmago naj bi imel Moon Jae-in iz demokratske stranke, ki se zavzema za prekinitev oboroževalnih programov in otoplitev odnosov s severno sosedo. Za mesto predsednika se sicer poteguje 13 kandidatov, prvi rezultati pa bodo znani okrog poldneva.

Egiptovska lovska letala so na meji z Libijo uničila 15 vozil, ki naj bi v državo pretihotapila orožje. To naj bi bilo namenjeno Muslimanski bratovščini, ki je v Egiptu označena za teroristično organizacijo.

Vrhovnega voditelja Mohammeda Baddieja in še dva pomembna člana Islamske bratovščine pa so sodišča obsodila na dosmrtno ječo. Seznam njihovih hudodelstev je dolg, saj so bili obtoženi organiziranja nasilnih protestov, povzročanja nemirov ter načrtovanja napadov na policijske postaje in vladne institucije.
 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.