BritOFF volem acollir

Aktualno-politična novica
19. 2. 2017 - 11.30
 / BritOFF

Na ulicah Barcelone je več kot 150 tisoč protestnikov pozvalo špansko vlado k sprejemu večjega števila beguncev. Protest je potekal v organizaciji organizacije Casa Nostra Casa Vostra ali v prevodu Naša hiša je vaša hiša, k udeležbi pa je pozvala tudi županja katalonske prestolnice Via Laietana. Španija se je sicer po kvotnem sistemu Evropske unije iz leta 2015 zavezala k sprejemu 16 tisoč beguncev, a jih je od takrat sprejela le nekaj več kot tisoč.

Visoka častnika južnosudanske vojske zadolžena za nadzor nad vojaškimi sodišči sta v odstopni izjavi vlado predsednika Salva Kiira obtožila oviranja preiskav vojnih zločinov. Brigadir General Henry Oyay Nyago in polkovnik Khalid Ono Loki sta enote zveste predsedniku obtožila izvensodnih pobojev, posilstev, kraj in genocida proti civilistom, ki ne pripadajo Kiirovi etnični skupini Dinka. V izjavi sta častnika navedla tudi več specifičnih primerov od začetka državljanske vojne leta 2013, kjer so sodišča zamižala na obe očesi. 

Dobrih 10 tisoč protestnikov je v albanski prestolnici Tirani zahtevalo odstop vlade socialistov s premierjem Edijem Ramo na čelu, vzpostavitev tehnične vlade ter razpis transparentnih volitev. Člani opozicijske Demokratske stranke so ponovili manever izpred sedmih let, ko so socialisti, takrat še v opoziciji, po spornih volitvah postavili šotor pred poslopjem predsednika vlade Salija Berishe. Ta isti Berisha sedaj poziva vse Albance, da se jim pridružijo v "demokratični revoluciji" do odstopa Rame, ki ga obtožujejo, da je kriv za revščino in korupcijo v državi.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness