Brtioff odprtih bojev

Aktualno-politična novica
4. 5. 2017 - 10.05
 / BritOFF

Deseta - Surovine

Drugi četrtkov Britoff kot po navadi namenjamo trgom s surovinami. Danes bomo še posebej aktualni, saj bo govora o včerajšnji razrešitvi filipinske ministrice za okolje. Gina Lopez je na položaj prišla kot znana okoljska aktivistka in si je v desetih mesecih, odkar je nastopila, zaradi ministrovanja z rudnikom nenaklonjeno zakonodajo nakopala hudo nasprotovanje rudarskih interesov njenemu imenovanju. Senatni odbor za imenovanja namreč ni glasoval o njeni razrešitvi, ampak o njenem imenovanju.

Čeprav je razvpiti filipinski predsednik Rodrigo Duterte ministre imenoval že lanskega junija, senatni odbor za imenovanja, ki mora potrditi imenovanja sodnikov in visokih uradnikov vlade, še zdaj ni imenoval vseh ministrov. Eno najbolj negotovih je bilo prav glasovanje o okoljski ministrici Gini Lopez, ki je po dveh preložitvah in zaslišanjih potekalo včeraj. Zasedanje dvanajstčlanskega odbora, na katerem sedi tudi boksarka legenda in trenutni prvak velterske kategorije Manny Pacquiao, je bilo na Filipinih množično spremljano. Pred zgradbo senata so protestirali predstavniki nekaterih okoljevarstvenih, verskih in drugih socialnih družbenih gibanj, med katerimi Lopez uživa precejšno podporo. Na koncu so senatorji s šestimi glasovi za in osemnajstimi proti zavrnili imenovanje ministrice. Odločitev je dokončna, tako da mora Duterte sedaj imenovati drugega ministra.

Zavrnitev Lopezove ni bila presenečenje. Njena dejanja na okoljskem ministrstvu so izzvala odpor močnega rudarskega lobija. Po imenovanju je odredila inšpekcijske nadzore v filipinskih rudnikih, po katerih se je izkazalo, da jih več kot polovica tako zelo krši predpise, da se jim lahko odvzame dovoljenje za obratovanje, kar je Lopez tudi storila. Začasno se je zaprlo 28 od nekaj čez 50 rudnikov. Glavna tarča ministrice Lopez so bili predvsem rudniki z odprtim kopom, ki povzročajo največjo okoljsko škodo. Z novimi pravili je bilo prejšnji teden prepovedano odpiranje novih rudnikov tega tipa.

Po odvisnosti gospodarstva od pridobivanja mineralov so Filipini peti na svetu, so pa tudi največji pridelovalec niklja na svetu. Večina zaprtih rudnikov je kopala nikljevo rudo in bila odgovorna za nekaj več kot polovico filipinske proizvodnje, zato se je zaprtje rudnikov močno odrazilo tudi na svetovnih trgih, kjer se je cena te kovine dvignila za več kot deset odstotkov. Danes po izidu glasovanja pa je cena padla za dva odstotka. Nikelj se sicer največ uporablja pri jeklenih zlitinah, saj dodajanje niklja poveča korozijsko odpornost kovine.

Rudarska zbornica, ki je v začetku leta sprožila pritožbo proti ministrici, je izid glasovanja pozdravila in napovedala, da si bodo prizadevali, da se odločitve Lopezove razveljavijo. Odločitev, da se odloki razveljavijo, lahko sprejme šele naslednji minister, do nadaljnjega pa bodo rudniki ostali zaprti. Številni v predsednikovi stranki si želijo, da bi Duterte za okoljskega ministra imenoval nekoga s podobnimi stališči, kot jih ima Gina Lopez. Duterte je v preteklosti nakazal, da podpira ostrejšo regulacijo rudarstva, a se pri tem sooča z nasprotovanjem provinc, kjer leži največ rudnikov, pa tudi Kitajske, ki se v svoji jeklarski industriji zanaša na filipinsko nikljevo rudo.

 

Osma -  Novice

Pregled jutranjih novic začenjamo z dolžniško krizo, a ne grško, ki je te dni ponovno aktualna, ampak portoriško. Guverner Portorika Ricardo Rossello je zaprosil za pravno zaščito, ki bi karibskemu otoku, ki je pravno teritorij Združenih držav Amerike, omogočila prestrukturiranje dolga. Portoriko pravno ne more vstopiti v stečajni postopek, kot to lahko storijo ameriške občine, a postopek, ki ga je začel guverner Rossello, dejansko pomeni prav to. Omogoča ga zakon PROMESA, ki ga je lani sprejel ameriški kongres. PROMESA je ustanovil tudi finančni nadzorni odbor, ki naj bi posredoval pri pogajanjih med upniki in vlado Portorika. Pogajanja, ki bi se morala zaključiti v ponedeljek, so bila neuspešna, nato pa so v torek upniki začeli vlagati tožbe za izterjavo, kar je tudi prisililo vlado, da začne stečajni postopek.

V ruskem letovišču Soči je ruski predsednik Putin gostil turškega predsednika Erdogana. Turški predsednik je podprl Putinov predlog, da se v Siriji ustanovijo tako imenovane varne cone. Predlagana so tri območja, in sicer v severozahodni provinci Idlib, na jugu v provinci Homs, ki meji na Irak in Jordanijo, in v uporniški enklavi Vzhodna Guta v bližini Damaska. Voditelja sta povedala, da ima načrt široko podporo, nista pa razkrila, kdo naj bi na terenu skrbel za vzpostavitev varnostne cone.

V hrvaškem Saboru bodo danes odločali o usodi finančnega ministra Zdravka Marića, razprava o njegovi integraciji, ki je razklala tudi vladno koalicijo med HDZ in stranko Most, pa je potekala že včeraj. Po tem glasovanju se pričakuje tudi glasovanje o zamenjavi predsednika Sabora in predsednika Mosta Boža Petrova. Pozno ponoči je poslanski klub poslancev Mosta na dnevni red vložil tudi glasovanje o razpustitvi parlamenta. Če bo predlog dobil podporo, bo to pomenilo predčasne volitve. Glasovanje o zaupnici Mariću je napovedano ob začetku današnje seje.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness