GObritOFF

Aktualno-politična novica
30. 5. 2017 - 10.05
 / BritOFF

Ob 10-ih:

Po preteklem tednu se znova vračamo k tehnološkim novicam.

Osrednjo pozornost današnje oddaje bomo namenili Kitajski, kjer je med drugim potekal dvoboj v namizni igri Go med programom AlphaGO in enim najboljših igralcev omenjene igre, Ke Jiejem. V strateški igri, ki z vidika možnih potez slovi kot bistveno zahtevnejša od šaha, je lani googlov program AlphaGo že premagal 18-kratnega svetovnega prvaka Leeja Sedola. Tokrat pa je porazil tudi novega izivalca Ke Jieja. Program AlphaGo je po besedah snovalca, googlovega podjetja DeepMind, narejen kot poskusna oblika razvoja umetne inteligence, saj igra Go predstavlja odlično obliko za razvoj strojnega mišljenja. Program AlphaGo se namreč sam uči in izpopolnjuje glede na uspešne in napačne poteze, ki jih izbere. Ob ponovnem človeškem porazu pred računalnikom pa se lahko spomnimo, da v tem mesecu mineva 20 let od najodmevnejše zmage računalnika proti človeku. Enajstega maja 1997 je Garry Kasparov, nekdanji svetovni prvak v šahu, zmagal dve igri in izgubil v treh proti programu Deep Blue, ki ga je razvilo podjetje IBM.

Ostajamo na Kitajskem. Izšla je posebna oblika operacijskega sistema Windows 10, namenjenega kitajskemu trgu. Operacijski sistem s polnim imenom China government edition je razvilo podjetje CMIT, ki združuje podjetje Microsoft in kitajsko podjetje China Electronics technology group. V prilagojeni verziji windowsa ima Kitajska celoten nadzor nad posodobitvami in prenosom podatkov, pri čemer bodo lahko uporabljali tudi lastno šifriranje. Kitajska je v letu 2014 prepovedala uporabo Windowsa 8 v javnem sektorju, kar je utemeljila s prevelikimi stroški, in takrat napovedala razvoj lastnega sistema Linux. Uporabo nove različice Windowsa 10 so že potrdili s strani šanghajske uprave, kitajske carine in Westone information technology.

Za konec pa še hiter skok v Evropo. Britanska letalska družba British Airways je bila zaradi izpada informacijskega sistema primorana odpovedati vse lete z dveh največjih londonskih letališč Heathrow in Gatwick. Med vikendom je tako 75 tisoč ljudi ostalo brez načrtovanih letov, kar naj bi po zadnjih ocenah letalsko družbo British Airways dnevno stalo okrog 30 milijonov funtov odškodnin. Računalniški sistem naj bi se pokvaril zaradi težav z napajanjem, medtem ko sindikat družbe opozarja, da je izvor težav vezan na selitev informacijskega oddelka v Indijo.

Ob 8-ih:

Začenjamo v Moldaviji, kjer je zunanje ministrstvo odstavilo 5 ruskih diplomatov. Ruske oblasti je pozvalo k takojšni umaknitvi diplomatov, s čimer je ministrstvo prejelo oster odziv moldavskega predsednika. Poteza je povezana z nedavnimi obtožbami nekdanjega moldavskega zakonodajalca Jurija Bolbočana, ki naj bi državne skrivnosti predajal ruskemu ambasadorju. Odstavitev ruskih diplomatov pa se kaže kot nadaljevanje trenj med evropsko naravnano vlado in proruskim moldavskim predsednikom Igorjem Dodonom.

V Dominikanski republiki so včeraj aretirali 14 politikov in drugih javnih uslužbencev, ki so jim uspešno sodili v sodbi, vezani na podkupnine, ki so potekale preko brazilskega gradbenega podjetja Odebrecht. Med obsojenimi sta tudi dva ministra. Afera Odebrecht je del obsežne mednarodne protikorupcijske akcije Avtopralnica, ki je v dobrih treh letih delovanja za zapahe spravila že več kot 200 politikov in gospodarskih mogotcev.

Tajvan, ki je pred nekaj dnevi postal prva azijska država, ki odobrava istospolne poroke, še vedno ostaja v zaostrenih odnosih s Kitajsko. Slednja je na podlagi obtožbe spodkopavanja državne oblasti aretirala tajvanskega odvetnika in aktivista za človekove pravice Lee Ming-cheha. Cheh je bil na Kitajskem zadržan že v mesecu marcu, včerajšnja aretacija pa je prvi primer aretacije na podlagi obtožbe subverzivnega delovanja. S strani pisarne kitajsko-tajvanskih odnosov so obtožbo utemeljili zgolj na podlagi Leejevih pogostih obiskov Kitajske, kjer naj bi se srečeval s pomembnimi posamezniki. To je slednje vodilo k sklepu, da je Lee načrtoval organizacijo, s pomočjo katere naj bi poskušal spodkopati kitajsko oblast.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.