HEKERSKI BRITOFF

Aktualno-politična novica
6. 5. 2017 - 15.00
 / BritOFF

Pregled dnevnih novic začenjamo v predvolilni Franciji. Gibanje Emannuela Macrona En Marche! je bila tarča predvolilnega hekerskega vdora. Hekerji so vdrli v podatkovno bazo gibanja ter objavili za devet gigabajtov težke dokumente in elektronske korespondence. Dokumenti so bili objavljeni pod psevdonimom EMLEAKS na spletni strani Pastebin, ki omogoča anonimno objavo podatkov. Gibanje je vdor, katerega povzročitelj še ni znan, povezalo z vdorom v podatkovno bazo demokratske stranke med predsedniško kampanjo v Združenih državah Amerike. Emannuel Macron naj bi bil že tarča neuspešnih hekerskih vdorov januarja letos. Tik pred začetkom volitev dajejo javnomnenjske raziskave centrističnemu Macronu prednost 20 odstotnih točk.

Turško sodišče ni ugodilo pritožbi podjetja Wikipedia, ki nasprotuje prepovedi uporabe spletnih strani Wikipedia v Turčiji. Prva ankaransko sodišče za mir je ob zavrnitvi pritožbe dejalo, da strani Wikipedije vsebujejo zapise, ki Turčijo povezujejo s terorističnimi skupinami, zato ne namerava prekiniti prepovedi. Wikipedia naj bi bila v Turčiji ponovno dostopna, ko bo izbrisala domnevno sporne strani.

Nadaljujemo na Hrvaškem, kjer vlada Andreja Plenkovića še ni padla. Z izvolitivjo Gordana Jandrokovića, novega predsednika Sabora, je vlada dokazala, da še vedno drži večino v hrvaškem parlamentu, četudi majhno. Gordan Jandroković je bil namreč izglasovan za novega predsednik 151 članskega parlamenta s 76 glasovi. Spomnimo, da je v četrtek je glasovanje nezaupnice preživel finančni minister Zdravko Marić, kasneje pa je odstopil predsednik Sabora Božo Petrov.

Pregled novic zaključujemo v Siriji. Padel je še en poskus vzpostavitve con miru, ki so jih tokrat predlagali Rusi, podpisali pa Turčija ter Iran. Dogovora niso objavili. Dve uri po vzpostavitvi con so se uporniki in sirske vladne sile spopadle v severnozahodni provinci Hama.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness