Judoist, podjetnik, predsednik

Aktualno-politična novica
8. 7. 2017 - 14.06
 / BritOFF

V drugem krogu mongolskih predsedniških volitev je po neuradnih podatkih zmagal nekdanji prvak v judu in podjetnik Khaltmaa Battulga. V svoji gospodarski politiki zagovarja predvsem strožji državni nadzor strateško pomembnih rudnikov, njegov odnos do sosednje Kitajske pa precej niha. Battulga je v svoji kampanji poudarjal predvsem, da je bila Mongolija pri preteklih investicijah pogosto oškodovana. Njegov nasprotnik Miyeegombo Enkhbold je v svoji kampanji podprl trenutnega predsednika vlade in trenutni načrt za okrevanje ekonomije. Slednji vključuje sledenje smernicam, ki jih je Mongoliji s svojim 5 miljard težkim posojilom začrtal Mednarodni denarni sklad. Predsednik v Mongoliji ima sicer predvsem protokolarno funkcijo hkrati pa pravico do veta na zakone, imenuje pa tudi sodnike.

V indijskem delu Kašmirja je na dan obletnice smrti priljubljenega vodje gibanja separatistov, Burhana Wanija, prišlo do protestov. Separatist Wani je umrl v spopadu z indijskimi silami. Njegova smrt julija lani je v Kašmirju sprožila val protestov, ki so se prvič začasno ustavili šele novembra. Na današnje proteste so se tako pakistanske kot indijske sile na obeh straneh sporno dorečene meje odzvale z bombardiranjem, pri čemer je bilo ubitih 7 ljudi. Indijske oblasti so v pričakovanju protestov včeraj blokirale dostop do interneta, uvedle policijsko uro in v Kašmirju nastanile 10 tisoč vojakov.

Iraške sile so v Mosulu prevzele popoln nadzor nad starim delom mesta, ki je pripadnikom Islamske države služil kot zadnje pribežališče v tem mestu. Bitka za Mosul se je pričela oktobra lani. Januarja letos so iraške sile osvojile vzhodni del mesta, februarja pa se je pričela ofenziva za zahodni del. Iraške sile z zračnimi napadi podpira tudi ameriška vojska.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness