Madžarski britoff

Aktualno-politična novica
1. 10. 2016 - 12.00
 / BritOFF

Približno 2000 ljudi je v Budimpešti protestiralo proti nacionalistični in protibegunski politiki madžarskega premiera Viktorja Orbana. Protest, ki se je odvil včeraj, je potekal dva dni pred referendumom o sprejemu evropske premestitvene sheme za begunce in sicer pod sloganom "vidi človeka". Na jutrišnjem referendumu madžare čaka vprašanje: "ali se strinjate, da lahko Evropska unija odredi naselitev nemadžarskega prebivalstva na Madžarsko brez odobritve parlamenta?".

Pomočnik generalnega sekretarja Združenih narodov in regionalni koordinator za humanitarno pomoč v Sahelu Toby Lanzer je opozoril, da bo humanitarna kriza v okolici jezera Čad brez hitre dodatne mednarodne pomoči kmalu postala najhujša tovrstna kriza na svetu. Po njegovih trditvah je 6,5 milijona od skupno 20 milijonov prebivalcev območja podhranjenih, v naslednjih 12 mesecih pa bo brez specializirane pomoči po njegovih ocenah zaradi podhranjenosti umrlo med 75 in 80 tisoč otrok. Območje jezera Čad se sooča s konfliktom med regionalnimi vladami in islamistično skupino Boko Haram, prehransko oskrbo pa dodatno otežujejo koruptivne prakse lokalnih političnih veljakov, ki humanitarno pomoč preusmerjajo v svoj žep. Lanzer je izpostavil tudi, da je od 740 milijonov dolarjev, kolikor so za programe pomoči v regiji zaprosili Združeni narodi, zaenkrat zbranih le 197 milijonov.

Več tisoč protestnikov v Varšavi pa je protestiralo proti težnjam oblasti po popolni prepovedi splava. Poljska ima že sedaj v evropskem kontekstu izjemno restriktivno ureditev splava in ga dopušča le v primerih ogroženega zdravja materi ali otroka ter v primeru posilstva. Parlament pa je nedavno obravnaval dva zakona: enega, ki bi pravico do splava razširil in drugega, ki bi jo še dodatno omejil. V nadaljno razpravo so poslanci spustili zgolj slednjega. V protest proti nadaljnem omejevanju pravice do splava je za ponedeljek napovedana tudi stavka žensk.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness