Miren britOFF

Aktualno-politična novica
3. 12. 2016 - 12.00
 / BritOFF

Spodnji dom poljskega parlamenta je sprejel spremembe zakona o zborovanjih, ki pri organiziranju shodov po novem daje prednost tistim, ki jih organizirata država ali cerkev. Tako bi lahko država prepovedala prijavljene demonstracije, če bi se država ali cerkev odločili pripraviti zborovanje ob istem času in na istem kraju. Do zdaj je veljalo, da lahko zborovanje organizira tisti, ki ga je prej prijavil. Poljski notranji minister Mariusz Błaszczak vztraja, da spremembe ne omejujejo civilnih svoboščin. Po njegovem ni logično, da se na istem mestu zbirata dve različni skupini, saj to lahko privede do spopadov med njima, nov zakon po njegovo torej preprečuje konflikte. Spremembe je podprlo 224 poslancev, 196 jih je bilo proti in 14 vzdržanih. Pred uveljavitvijo jih morata potrditi še senat in predsednik.

Proteste pa, še vedno, prepovedujejo tudi v Egiptu. Egiptovsko ustavno sodišče je razveljavilo enega od štirih členov egiptovskega zakona o protestih iz leta 2013, ki ga je od leta 2014 poskušala izpodbijati skupina lokalnih odvetnikov. Zakon je bil uveljavljen po odstavitvi bivšega predsednika Mohameda Morsija, nekaj mesecev po vzponu Abdel Fatah al Sisija, da bi preprečili demonstracije morsijevih podpornikov. Sledeč le-temu morajo Egipčani obvestiti svoje notranje ministrstvo 3 dni pred vsakršnim javnim zbiranjem desetih ali več ljudi. Zakon ima tudi ohlapne definicije. Predvideva do petletne zaporne in denarne kazni za tiste, ki na protestih kršijo javni red in mir, motijo izvajanje javnih storitev, prometa ali pozivajo h kršenju javnega interesa. Prepovedano je tudi nošenje mask na protestih. Sodišče je za neustavnega ugotovilo zgolj 10. člen zakona, ki dovoljuje oblastem prepoved, preložitev ali relokacijo protestov, če se jim zdi, da bi lahko bila na njih kršena varnost ali mir. 

Gambija je po 22 letih dobila novega predsednika. Trenutnega predsednika Yahya Jammeha, ki je prišel na oblast leta 1994 z državnim udarom in zmagal na štirih prejšnjih predsedniških volitvah, je zdaj premagal Adam Barrow, vodja opozicije. Barrow, politični novinec, je dobil 45.5 odstotkov volilnih glasov, Jammeh pa 36.7% in je že priznal poraz. Priznanje je marsikoga presenetilo saj je Jammehov režim veljal za avtokratskega. Njegovo vladavino je zaznamovalo več poročil o izginotju in mučenju državljanov. Aprila so potekali protesti proti njegovemu vladanju, varnostne sile pa so takrat aretirale več članov opozicijske stranke in streljale v množico. Med aretiranimi je bil tudi Ebrima Solo Sandeng, vodja opozicijskega pomladka, ki je med pridržanjem umrl, kar je sprožilo nadaljne proteste.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness