(NE)SPORAZUMA BritOFF

Aktualno-politična novica
24. 1. 2014 - 10.10
 / BritOFF

Sedma

Južnosudanska vlada in uporniki so na pogajanjih v etiopski prestolnici Adis Abebi sklenili premirje. V posebnem sporazumu, ki so ga podpisali odposlanci južnosudanskega predsednika Salve Kiira in predstavniki upornikov nekdanjega podpredsednika Rieka Macharja, sta se sprti strani obvezali, da bosta v roku 24 ur prekinili bojevanje, s tem pa končali več kot mesec trajajoče spopade. Podpis premirja so spremljali posredniki iz regionalne organizacije  šestih vzhodnoafriških držav, ki so zagotovili, da dogovor določa tudi mehanizme za nadzor nad izvajanjem sporazuma o premirju. Vladna stran je sicer v sporazumu med drugim privolila v izpustitev 11 uradnikov, podpornikov Macharja, ki so jih oblasti priprle ob izbruhu spopadov v decembru.

Teroristična paranoja pred prihajajočimi zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju vse bolj narašča, prijateljici v strahu pred skrajneži vseh vrst, Rusiji pa je roko pomoči za časa iger ponudila tudi vojaška zveza Nato. Kot je obelodanil vrhovni poveljnik zveze, ameriški general Philip Breedlove, bo Nato Rusiji za časa iger pomagal pri varovanju, z ruskimi oblastmi pa so se dogovorili, da bodo z njimi delili zmogljivosti za ravnanje z improviziranimi eksplozivnimi napravami, bojda pa tudi glede nekaterih drugi stvari.  Podrobnosti, zaradi obče varnosti, seveda, ostajajo skrivnost.

Po nekdanjemu predsedniku računskega sodišča Igorju Šoltesu je kandidaturo za izpraznjeno mesto ministra za zdravje zavrnil tudi predsednik sindikata Praktik.um Igor Muževič. Zdravnik Muževič je povabilo predsednice vlade Alenke Bratušek zavrnil z besedami, da bi se za kandidaturo odločil, če bi imel za ministrovanje na voljo poln, štiriletni mandat. Le tako bi po lastnih besedah lahko realiziral vse načrte v zvezi z zdravstveno reformo, premierko pa je opozoril, da je v tem mandatu za resne in celovite spremembe ostalo premalo časa. 

Osma

Županja glavnega mesta Banguija, Catharine Samba-Panza, je prisegla kot nova in prva predsednica Srednjeafriške republike v zgodovini te države. Osnovna naloga nove predsednice, ki jo prehodni parlament potrdil v drugem krogu glasovanja, bo zaustavitev naraščajočega medverskega nasilja in rešitev hude humanitarne stiske. Samba-Panza naj bi še danes imenovala novega premiera Srednjeafriške republike, s tem pa tudi začela proces oblikovanja nove vlade. 

Medtem ko domača politična srenja odhod z javne funkcije pogojuje s stopnjo sodnih procesov, ki tečejo proti njim, pa je v Romuniji, večni tarči zahodnoevropskega, tudi slovenskega pokroviteljstva, notranji minister Radu Stroe odstopil zaradi slabega ukrepanja reševalne službe ob letalski nesreči. V ponedeljkovi nesreči je v gorovju Apuseni strmoglavilo manjšo letalo z 2 članoma posadke in 5 potniki, ki so nesrečo sicer preživeli, zaradi slabo organizirane in dolgotrajne reševalne akcije pa sta kasneje pilot in potnica podlegla poškodbam. Objektivno krivdo za nesrečo sta si podajala romunsko notranje ministrstvo in ministrstvo za transport, javni obtoževanje pa je z odstopom, kljub temu da je poudaril, da ni kriv, presekal notranji minister Stroe. Že dan prej sta odstopila državni sekretar in direktor zračnih oblasti.

Sandro Rosell je zaradi sumljivih poslov pri prestopu brazilskega nogometaša Neymarja iz Santosa v Barcelono napovedal odstop z mesta predsednika nogometnega kluba Barcelona. Rosell naj bi javnost ter klub zavajal glede višine odškodnine ob prestopu brazilskega zvezdnika lani poleti in vseskozi zatrjeval, da ta ni znašala več kot 57 milijonov evrov. Španski mediji in nekateri člani kluba so podvomili v to številko in verjamejo, da je Barcelona za Brazilca odštela precej več, del prikritega denarja pa je na sporen način končal pri nogometašu. Rosella bo do volitev zamenjal podpredsednik kluba Josep Bartomeu. 

Deveta

Več kot štiri ure trajajoči večerni pogovori ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča s predstavniki opozicije za umiritev razmer na kijevskih ulicah po besedah vodje ukrajinske pozicije Vitalija Klička niso prinesli dogovora. Predstavniki opozicije, ki naj bi od predsednika zahtevali odhod, so sestanek z Janukovičem zapustili vidno razočarani, po njem pa so izrazili bojazen, da se bodo spopadi med policijo in revoltiranimi protivladnimi protestniki še stopnjevali. Ti so se po nedeljskih protestih proti spornemu zakonu, ki močno omejuje proteste, močno razplamteli, v zadnjih dneh je bilo v silovitem nasilju ranjenih več kot 300 ljudi, 5 pa jih je umrlo. Januković je sicer opoziciji obljubil, da bo sporni zakon ponovno poslal v preverjanje parlamentu, prav tako pa naj bi oblasti izpustile vse protestnike, ki so jih aretirale tekom protivladnih protestov.

Egipt še naprej pretresajo bombni napadi, ki so se v državi okrepili po odstavitvi predsednika Mohameda Mursija julija lani. Tokrat je avtomobil poln eksploziva razneslo pred sedežem policije v prestolnici Kairo, pri tem pa je bila ubita ena oseba. Pročelje zgradbe policije je uničeno, na ulici pred policijsko stavbo pa je po besedah očividcev zazijal globok krater. Do incidenta je prišlo le dan za tem, ko je bilo v mestu Beni Sueif, južno od Kaira, ubitih 5 policistov.

Člani parlamentarnega odbora za obrambo si sneženo jutro krajšajo z debato o vedno dobrodošlih temah Afganistana in vladnega letala Falcon. V okviru prve poslanci odkrivajo razsežnosti rane v nogo ustreljenega slovenskega vojaka, ki je nastradal med urjenjem afganistanski sil pod Hindukušem, pri vladnem falconu pa jih najbolj zanima okvara letala  v Moskvi med tamkajšnjim obiskom premierke Alenke Bratušek in obrambnega ministra Romana Jakiča. Kot je znano, sta morala zaradi bojda zapletene okvare vladnega aviončka premierka in obrambni minister svoj odhod celo preložiti za en dan, čeprav naj bi se kasneje izkazalo, da je bila okvara manjše narave, navodila za njeno odpravo pa priložena kar v splošnih navodilih za opravljanje z letalom.

Deseta

Na mirovni konferenci o Siriji se po neobetavnih uvodnih dneh začenjajo pogovori med predstavniki režima predsednika Bašarja al Asada in sirske opozicije. Z delegacijama obeh strani se je pred pogovori sestal posebni odposlanec Združenih narodov in Arabske lige za Sirijo Lakhdar Brahimi, ker pa po srečanju ni dajal izjav, ostaja nejasno, ali bo pogovor med sirskim režimom in opozicijo tekel neposredno ali preko posrednika. Uvodni dnevi konference v letovišču Montreux, tik ob ženevskem jezeru, so sicer zaznamovala nesoglasja med sprtima stranema in njunimi zvezniki. Ker pa konference še ni nihče zapustil, organizatorji upajo, da bodo vendarle uspeli doseči preboj.

Ameriška kvazi neodvisna organizacija, ki s statističnimi prijemi meri svobodo širom krogle zemeljske, Freedom House, v zadnjem poročilu o položaju svobode po svetu ugotavlja, da je ta lani nazadovala že osmo leto zapored. V primerjavi s prejšnjim poročilom je namreč nižje ocene dobilo 54, višje pa le 40 držav. Najslabše naj bi bilo glede političnih pravic in državljanskih svoboščin na Bližnjem vzhodu in na severu Afrike, medtem ko najbolj svobodna regija po meritvah Freedom Housea ostaja Evropa. Kot del nje bojda tudi Slovenija, ki že od leta 2003 po meritvah Hiše svobode ostaja med najbolj svobodnimi državami.

Slovenski hokejist Anže Kopitar, ki bo na bližnjih olimpijskih igrah po dolgem času zaigral tudi za Slovenijo, je dosegel zadetek na tekmi severnoameriške lige NHL med njegovimi Los Angeles Kings in moštvom Anaheima. Kopitar je v 4. minuti dosegel edini zadetek za kralje, ki so sicer proti najboljšemu moštvu lige izgubili z 2:1. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness