Objokani BritOFF

Aktualno-politična novica
tehno-britoff
16. 5. 2017 - 10.05
 / BritOFF

Ob 10-ih

Po preteklem tednu se znova vračamo k tehnološkim novicam, kjer bomo danes govorili o petkovem hekerskem napadu, ki se je med drugim dotaknil tudi osmih podjetij v Sloveniji.

V zgolj 24 urah so se v petek zgodili hekerski napadi v 99-ih državah po svetu, v katerih po zadnjih ocenah beležijo 91 tisoč vdorov. Ob zamrznitvi računalniških sistemov podjetij, bolnišnic, ministrstev in drugih ustanov so napadalci od posameznih oškodovancev v valuti bitcoin zahtevali znesek v višini 300 do 600 ameriških dolarjev. Še vedno pa ostaja neznano, koliko podjetij in ustanov je napadalcem izplačalo zahtevan znesek. Virus se je najmočneje razširil v Rusiji, Ukrajini, Indiji in na Tajvanu, največ prahu pa je dvignil z razširitvijo v angleškem nacionalnem zdravstvenem sistemu, krajše NHS. Zaradi težav z informacijskim sistemom so morale številne bolnišnice odpovedati prenekatere preglede in posege.

Aprila smo že poročali o hekerskem kolektivu Shadow brokers, ki je nedavno v svetovno medmrežje posredoval hekerska orodja, ukradena s strani Ameriške obveščevalne agencije, krajše NSA. Prve analize petkovih napadov potrjujejo, da je uporabljen virus, znan pod imenom WannaCry, zgrajen na osnovi kode Eternal Blue, ki predstavlja eno izmed ukradenih NSA-jevih hekerskih orodij.

Najpogostejša tarča virusa Wanna Cry je bil predvsem operacijski sistem Windows XP. Leta 2014 upokojeni operacijski sistem, ki je bil s tem odvzet iz postopka nadgrajevanja, je tako predstavljal najlažjo tarčo. Podjetje Microsoft se je že odzvalo in upokojenemu sistemu že zagotovilo nadgradnjo, ki kodi onemogoča vdor v računalnike. Na napad so bili tako odporni vsi računalniki, katerih operacijski sistem Windows je bil posodobljen po 14. marcu letos. Microsoft je namreč na omenjen datum zakrpal pomanjkljivost, ki jo koristi virus Wanna Cry.

Največjo razsežnost tokratnega napada v Sloveniji pa je izkusil novomeški Revoz, ki je bil ob zamrznitvi računalnikov primoran za en dan zaustaviti svojo proizvodnjo. Za odmrznitev računalnikov so hekerji od podjetja zahtevali bitcoine v višini 300-ih dolarjev. Podjetje je v času zaustavljene proizvodnje ustvarilo primanjkljaj več kot 400-ih avtomobilov, pri čemer Revoz predstavlja le eno izmed Renaultovih tovarn, ki je podlegla petkovemu napadu. Kako je podjetju uspelo usposobiti okužene računalnike, pa zaenkrat ostaja neznano.

Ob 8-ih

Začenjamo v Franciji, kjer je novi predsednik Emmanuel Macron včeraj za premierja imenoval poslanca Republikanske stranke Edouarda Philippa. Philipp, ki je svojo politično pot začel na strani francoskih socialistov, je v času kariere prestopil na stran zmernega desnega krila. Macron je z izbiro premierja, bolj poznanega po vlogi župana pristaniškega mesta Le Havre in manj kot poslanca, nekoliko presenetil francosko javnost. Za dokončno namestitev premierja bo morala Macronovo odločitev podpreti še večina narodne skupščine. Danes pa bo predsednik določil tudi 15 ministrov.

Nadaljujemo v Italiji. Italijanska policija je aretirala 68 oseb, sicer pripadnikov mafijskega klana, znanega po imenu Arena. Aretirane osebe so poleg prekupčevanja z orožjem, izsiljevanja in davčnih utaj obtožene tudi pridobivanja dobička na račun begunskega centra v mestu Crotone. Sodeč po obtožbah, naj bi klan begunski center izkoriščal že več kot desetletje. Med drugim je policija priprla tudi vodjo katoliškega društva Leonarda Sacca, ki uradno vodi center, in lokalnega duhovnika.

V Jemnu pa so ob stopnjujočem porastu kolere razglasili izredne razmere. Epidemija kolere, ki se je kot posledica pomanjkanja čiste pitne vode začela jeseni lani, je zgolj od konca aprila terjala 184 smrtnih žrtev. Po zadnjih ocenah je trenutno v Jemnu s kolero okuženih okoli 11.000 oseb. Ob drugem izbruhu kolere v zadnjem letu sta predstavnik Združenih narodov in minister za zdravje pozvala humanitarne organizacije k intenzivnejši pomoči. Po poročilih Združenih narodov kar dve tretjini prebivalcev Jemna nima dostopa do pitne vode.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness