Odbojkarski Britoff

Aktualno-politična novica
23. 6. 2017 - 10.05
 / BritOFF

805

Na zimskih olimpijskih igrah februarja naslednje leto utegne nastopati Koreja. Tako je. Ne Južna ali Severna Koreja, pač pa korejska mešana ekipa. Vsaj na tekmovanjih v ženskem hokeju. Predlog je podala Južna Koreja, sicer nosilka zimskih olimpijskih iger v letu 2018, ki Severno sosedo vzpodbuja tudi k organizaciji posameznih tekem v smučanju v novem, sicer edinem, a bojda vrhunskem in sodobnem središču za zimske športe Masikryong. Na predloge Seula se Pjongjang še ni odzval, namero pa pozdravlja Mednarodni olimpijski komite. Novopečeni predsednik Južne Koreje Moon Jae-in, ki si prizadeva za otoplitev odnosov med državama, šport vidi kot temelj za vzpostavljanje prijateljskih vezi, že v začetku meseca pa je pozval režim Kim Jong Una k skupnemu gostovanju svetovnega nogometnega prvenstva leta 2030.

Voditelji Evropske unije se na prve predloge angleške premierke Therese May v oziru do brexita odzivajo skopo, a z optimizmom. May predlaga, da bi v primeru recipročnosti državljani članic EU, živeči v Združenem kraljestvu, po petih letih uživali enake pravice kot britanski državljani.

Po tednih izolacije v Katar prihaja prva pošiljka pomoči iz Turčije in z njo tudi 25 vojakov. Kuvajt pa je prevzel vlogo sela, ki je državi posredoval seznam zahtev okoliških držav, ki so 5. junija na račun obtožb o financiranju terorizma Katar izolirali. Odziv Katarja na zahteve še ni znan, kot niso znane tudi same zahteve sosed.

1005

Pozdravljeni. Mariya Gabriel, kandidatka za mesto Evropskega komisarja na področju digitalnih tehnologij, je prešla sito pristojnega odbora Evropskega parlamenta, julijsko plenarno zasedanje, na katerem bo visoki zbor dokončno odločal o njeni usodi, pa naj bi bila zgolj še formalnost. Dosedanji kolegi in kolegice Gabriel so bili s predstavitvijo zadovoljni, tisti bolj kritični so ugotavljali, da aktualna poslanka zgolj ponavlja že izoblikovana mnenja komisije, med tem ko ji prav nihče ni zastavil neprijetnih vprašanj, s katerimi si belijo glave predvsem novinarji v Bolgariji, pa tudi na mednarodnem parketu, in sicer glede njene integritete. Gabriel je očitno kršila pravila Evropskega parlamenta, ki od poslank in poslancev zahteva, da prijavijo morebitna večja “darila”. Darilo, ki ga je Gabriel prejela v Sofiji, je najem stanovanja po znatno nižji ceni, kot sicer veljajo na trgu - stanovanje v prestižnem delu prestolnice je najemala za borih 200 evrov, oziroma za četrtino siceršnje vrednosti.

Evropska komisija bo tako po šestih mesecih, odkar je njene vrste zapustila Kristalina Gerogieva, ki je danes zaposlena pri Svetovni banki, ponovno zapolnjena. Na področju, ki ga bo po novem pokrivala Gabriel, pa prihaja do presenetljivih priporočil. Vsaj iz pristojnega odbora Evropskega parlamenta, ki si želi večjih varovalk pri zagotavljanju zasebnosti uporabnikov, te pa bi dosegel s tehničnimi ukrepi, o katerih več izveste v včerajšnjem Britoffu.

Zavezanost varovanju domače proizvodnje pa so potrdili v matičnem odboru za mednarodno trgovino. Ta se je na novo politiko Evropske komisije, ki v želji po ohranjanju dobrih odnosov s Kitajsko in obenem varovanju načel prostega trga ukinja razlikovanje med tržnimi in netržnimi gospodarstvi zavoljo zahteve Pekinga, da se jim po 15 letih članstva v Svetovni trgovinski organizaciji, kot predvideno, vendarle prizna status tržnega gospodarstva, odzvala z novimi in strožjimi ukrepi, kot jih je predvidevala komisija pri zoperstavljanju nepravični konkurenci. Ukrepi, kot jih predvideva odbor, bi Evropski uniji omogočili, da vzpostavi posebne uvozne tarife za proizvode, ki uživajo državno finančno vzpodbudo. Priporočila mora potrditi še celotni parlament, in sicer preden se začnejo tripartitna pogajanja s Evropsko komisijo in Evropski svetom.

Po pritrditvi odbora za mednarodni razvoj in trgovino je tudi odbor za zunanje zadeve dal zeleno luč za uveljavitev sporazuma med Evropsko unijo in Kubo, ki bo po desetletjih ponovno omogočal gospodarsko in drugo sodelovanje. Sporazum, ki je bil podpisan preteklo leto, bo uveljavljen po glasovanju na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta prihodnji mesec.

A lažje se je pogajati z oddaljeno aktualno komunistično oblastjo kot pa z nekdanjo komunistično Rusijo. Ta mnogim v Evropski uniji še vedno predstavlja resno grožnjo, tudi nekdanjemu predsedniku Evropskega parlamenta Jerziju Buzeku, danes predsedujočemu odboru za industrijo in raziskave. Buzek se je po napovedih ameriškega senata, da bo sprejel ukrepe, s katerimi bo lahko na seznam sankcij proti Rusiji uvrstil tudi tista evropska podjetja, ki bodo sodelovala pri gradnji plinovoda Severni tok 2, tudi sam zavzel za preklic namere, saj da je jasno, da plinovoda Evropa noče, niti ga ne potrebuje. Prizadeval si bo, da bo projekt tudi v domeni Evropskega parlamenta, s tem pa laže ukinjen. Spomnimo, plinovod Severni tok 2 naj bi plin v EU dovajal prek baltskega morja in nadomestil dosedanjega, ki poteka prek ukrajinskega ozemlja. Za gradnjo je zadolžen francosko-nemško-nizozemski konzorcij podjetij, Evropska komisija pa si od članic EU prav tako prizadeva pridobiti mandat za pogajanja o gradnji, čemur nasprotuje Moskva, pa tudi članice, neposredno vpletene v projekt, ki naj bi bil dokončan do konca desetletja.

Evropski parlament pa med ostalimi obveznostmi podeljuje tudi različna priznanja in nagrade. V tem mesecu je razglasil zmagovalce natečaja za Državljana Evrope 2017. Predlagatelji so poslanci in poslanke visokega zbora, nagrajencev pa je 50, tokrat iz vseh držav članic. Na predlog poslanca Iva Vajgla iz vrst Aldeja, sicer člana Desusa, in Igorja Šoltesa iz vrst Zelenih pa je med nagrajenci tudi socialno-varstveni program “starejši za starejše”, ki poteka v koordinaciji Zveze društev upokojencev Slovenije. V predstavitvi nagrajencev so zapisali:

“Program medsebojne pomoči starejših za višjo kakovost življenja doma »Starejši za starejše« predstavlja izjemen primer dobre prakse na področju prostovoljstva, ki omogoča bolj kakovostno in neodvisno življenje starejših. Skozi prizadevanja za boljše razumevanje in razvoj kulture sodelovanja med generacijami pa odseva pomembne evropske vrednote prostovoljstva, humanitarnosti, solidarnosti, povezanosti, vzajemnega razumevanja in sočutja.”

Več o projektu Rožca Šonc iz ZDUS-a:

Izjava

Šonc pojasni, da programi pomoči vendarle ne dosežejo vseh:

Izjava

Z željami za prihodnost današnji Britoff zaključi nagrajena Rožca Šonc:

Izjava

 

 

Oddaja je nastala v okviru projekta DeEP – Delovanje Evropskega parlamenta, ki poteka od novembra 2016 do junija 2017 in ga podpira Evropski parlament. Podana mnenja v oddaji so mnenja avtorjev oddaje, in ne odražajo mnenj Evropskega parlamenta, slednji pa tudi ne odgovarja za uporabo podanih informacij v oddaji.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.