Paklenica BritOFF

Aktualno-politična novica
4. 3. 2017 - 14.58
 / BritOFF

Na severnoirskih predčasnih volitvah je republikanska Sinn Fein dosegla najboljši izid doslej, kar pa ni zadostovalo za zmago. Ta je pripadla unionistični stranki DUP, ki je osvojila 29 sedežev oz. enega več od Sinn Feina v 90-članskem parlamentu. V vsakem primeru morata dve največji stranki, po Velikonočnem mirovnem sporazumu, skleniti koalicijo, ki je lani propadla zaradi zahteve Sinn Feina po odstopu premierke Arlene Foster (DUP) zaradi preiskave v zvezi s potratno shemo financiranja obnovljivih virov energije.

Nizozemska vlada je prepovedala zborovanje podpornikov turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana ob prihodu turškega zunanjega ministra Mevluta Cavusogluja v nizozemskem mestu Rotterdam. Zborovanje je bilo zamišljeno kot del kampanje za turški ustavni referendum, ki se bo odvil letos aprila. V primeru, da so ustavne reforme aprila sprejete, bo uveden predsedniški sistem, kar bo povečalo pristojnosti turškega predsednika. Nizozemska vlada je kot razlog za odločitev navedla, da v njenem javnem prostoru ni mesta za politične kampanje tujih držav. Podobno odločitev sta v četrtek sprejeli dve nemški mesti, vendar sta kot razlog navedli varnostna vprašanja.

Vojaško letalstvo Združenih držav Amerike je v zadnjih dveh dneh izvedlo več kot 30 letalskih napadov na podružnico Al Kaide v Jemnu. V celotnem lanskem letu so ZDA v Jemnu izpeljale 38 napadov. V nasprotju z dosedajšnjo taktiko napadov z brezpilotnimi letali naj bi zadnji napadi vključevali tudi klasične bombnike. Iz Pentagona sporočajo da je esklacija zadnjih dveh dni del nove strategije boja proti Al Kaidi v Jemnu, in da je v prihodnosti mogoče pričakovati nova bombardiranja in napade specialnih enot.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness