Post-pariški britoff

Aktualno-politična novica
10. 12. 2015 - 10.00
 / BritOFF

0800

Ljubljeni vodja Kim Jong Un je obelodanil, da naj bi Severni Koreji uspelo razviti vodikovo bombo. Veliko analitikov je do navedb skeptičnih, Severna Koreja pa do sedaj še ni izvedla testa novega orožja. Kljub temu se pričakuje, da bodo Kimove navedbe vzbudile nov val skrbi med regionalnimi sosedami in mednarodno skupnostjo.

Ankara nadaljuje z letalskimi napadi na člane Kurdske delavske stranke v severnem Iraku. Predhodno je na taisto področje že napotila kopenske enote, z izgovorom, da bodo trenirale milice v boju z Islamsko državo. Iraška vlada zahteva umik turških sil, medtem ko iraške šiitske milice že grozijo z možnostjo spopadov.

Irska pripravlja zakonodajo za zmanjševanje konzumacije alkohola. Predlagani zakon govori o minimalni ceni pijač, določeni glede na njihovo vsebnost alkohola. Prav tako prepoveduje oglaševanje alkoholnih izdelkov v bližini šol, igrišč in na javnih prevozih.

1000

V luči terorističnega napada v Parizu je francoska vlada napovedala sprejem nove zakonodaje glede prisluškovanja, ki bo preiskovalnim organom dala nova pooblastila. Časnik Le Monde pa je objavil interni dokument notranjega ministrstva, v katerem so zapisana celotna hotenja policijske strani. Slednja si želi, da lahko v času krize prepove javna omrežja WiFi. Navedeni razlog je, da je težko slediti storilcem, ki uporabljajo odprte WiFije. Drugi del policijskih mokrih sanj govori o zakonskih in tehnoloških podlagah, ki bi policiji omogočile, da blokirajo omrežje Tor. Omrežje Tor uporabljajo predvsem aktivisti in žvižgači, ki želijo skrivati svojo identiteto, seveda pa lahko anonimnost omrežja koristi tudi nepridipravom.

Ekosistem Bitcoin postaja lukrativna investicijska možnost tudi za pripadnike organov pregona. Leta 2013 je odjeknila novica o zaprtju Silk Roada s strani ameriške agencije DEA. Silk Road je bila stran za nakup ilegalnih dobrin - od drog do orožja -, plačevalo pa se je z bitcoini zaradi anonimnosti tehnologije blokchain. Med aretacijo administratorja Silk Roada so zasegli tudi večjo vsoto bitcoinov. Le mesec kasneje je eden glavnih preiskovalcev ameriške DEA pričel pogovore z bitcoinovskimi startupi. Natančneje je želel investirati v podjetje GoldSilverBitcoin, obenem je direktorju ponudil svoje insidersko znanje in poznanstva v državnem aparatu. 18 mesecev kasneje pa je bil omenjeni preiskovalec DEA s pomenljivim imenom Carl Mark Force IV obtožen utaje denarja, kraje državne lastnine in konflikta interesov. Po priznanju krivde mu je sodišče odredilo šest in pol let pripora.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness