Ratificiran britoff

Aktualno-politična novica
1. 12. 2016 - 8.05
 / BritOFF

Kolumbijski kongres je ratificiral mirovni sporazum z levičarsko uporniško skupino FARC. Oba domova kongresa sta sporazumu soglasno pritrdila, saj se opozicija pod vodstvom bivšega predsednika Alvara Uribeja seje protestno ni udeležila. Mirovni sporazum tako začne veljati, FARC pa postaja politična stranka.

Ruandski generalni tožilec je oznanil formalni začetek preiskave vpletenosti francoskih državljanov v ruandski genocid leta 1994. Preiskava je po njegovih besedah osredotočena na 20 oseb. Francija zanika vsako vpletenost. Dejstvo pa je, da je bila tesna zaveznica vlade Juvenala Habyarimane, katerega zavezniki so izvajali genocid, in da je med genocidom evakuirala več višjih članov njegove vlade.

Članice Organizacije držav izvoznic nafte, znane tudi pod angleško kratico OPEC, so se dogovorile o omejitvi proizvodnje nafte. Proizvodnjo bodo zmanjšale za 1,2 milijona sodčkov na dan, kar predstavlja približno 1 odstotek svetovne proizvodnje nafte in nekaj več kot 2 odstotka proizvodnje držav članic OPEC-a. Namen ukrepa je dvigniti ceno nafte. Po objavi te odločitve se je cena že dvignila za 8 odstotkov.

Premier Miro Cerar in predsednik Demokratične stranke upokojencev Karl Erjavec nadaljujeta javno pranje koalicijskega perila. Erjavec je zatrdil, da DeSUS ne bo podprl sporazuma med vlado in zdravniškim sindikatom in da bi njegovo sprejetje na vladi s preglasovanjem pomenilo predčasne volitve.

 

Surovine

Odbor ukrajinskega parlamenta za kmetijstvo je nedavno dal soglasje zakonu, s katerim bi popolnoma prepovedali proizvodnjo, procesiranje, uvoz in tranzit genetsko spremenjenih organizmov. Zakon bo zdaj romal še v potrditev v parlament, kjer pa podpore ne gre pričakovati zlahka.

Genetsko spremenjene rastline so zdaj v Ukrajini sicer teoretično dovoljene. A le pod pogojem, da prestanejo vse relevantne preizkuse in so uvrščene na seznam dovoljenih genetsko spremenjenih vrst. Ta seznam pa je ta čas prazen.

To ne pomeni, da takšnih rastlin v Ukrajini ni. Precej razširjena je namreč praksa nelegalnega gojenja genetsko spremenjenih rastlin. Po ocenah nikogar drugega kot Ministrstva za kmetijstvo Združenih držav Amerike 80 odstotkov soje v Ukrajini vzklije iz nedovoljenih genetsko spremenjenih semen. Ukrajinski izvoz soje je vreden nekaj več kot 750 milijonov dolarjev. Iz prepovedanih genetsko spremenjenih semen izvira tudi 10 odstotkov v državi gojene koruze. Slednja je največji kmetijski izvozni produkt Ukrajine, njen izvoz pa je vreden nekaj več kot 3,3 milijarde dolarjev. Najbolj razširjene vrste genetsko spremenjenih semen v Ukrajini so monsantova, tako imenovana semena “roundup ready”, ki so ime dobila po odpornosti na pesticid roundup.

Ne glede na odločitve parlamentarnega odbora za kmetijstvo ali morebitne odločitve ukrajinskega parlamenta o popolni prepovedi genetsko spremenjenih rastlin je njihova prisotnost v Ukrajini torej realnost. Sprejem strožje zakonodaje pa ne bo lahek tudi zaradi interesov kmetovalcev in agrokemičnih podjetij. Skoraj devet odstotkov Ukrajinske rodovitne zemlje je v lasti zgolj desetih lastnikov in ti – tako kot tudi manjši kmetovalci, ki tvorijo 17 odstotkov ukrajinske delovne sile – si z uporabo genetsko spremenjenih rastlin želijo povišati hektarski donos. Med investitorji v ukrajinska kmetijska podjetja so tudi močni igralci iz tujine. Med njimi ameriški Cargill, ki je pred nekaj leti v ukrajinsko kmetijstvo vložil 200 milijonov dolarjev. Zloglasni Monsanto napoveduje investicijo v največji obrat za proizvodnjo semen v Evropi v višini najmanj 150 milijonov dolarjev. Tako ni nemogoče pričakovati, da se bo predlog parlamentarnega odbora za kmetijstvo glede popolne prepovedi gensko spremenjenih rastlin izgubil v kakšnem predalniku.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness