Referendumsko-volilni britoff

Aktualno-politična novica
24. 9. 2017 - 11.00
 / BritOFF

Po tem ko je na morebitno nelegalnost katalonskega referenduma o neodvisnosti opozoril celo slovenski zunanji minister Karl Erjavec, je uradni Madrid še bolj opogumljen. Slednji je pod svojo pristojnost dodal ukazovanje varnostnim silam Mossos d'Esquadra, ki so doslej delovale kot katalonska policija in na več mestih celo nadomestile špansko policijo Guarda Civil. Po novem naj bi slednja bila nadrejena svojim katalonskim kolegom. Katalonski notranji minister Joaquim Forn, je sporočil, da odločitve Madrida ne sprejemajo. Kot je še pojasnil, preučujejo, kakšne pravne ukrepe lahko uporabijo, da se uprejo temu "vmešavanju države". Katalonska vlada je sicer nekaj mesecev pred volitvami zamenjala ključne člane katalonske policijske uprave. 

V petih nizozemskih mestih je več sto žensk protestiralo zaradi pomanjkanja ženskam prijaznih javnih stranišč. V znak protesta so urinirale v moške pisoarje in na ulicah, za kar pa bi jih lahko doletela globa v višini 90 evrov. Protesti so potekali v Amsterdamu, Eindhovnu, Haarlemu, Rotterdamu in Utrechtu. Organizatorka protestov je bila Geerte Piening, ki jo je v začetku tedna doletela omenjena globa zaradi javnega uriniranja na mestu, kjer ni bilo ženskega stranišča. 

Zaključila sta se oba megapomembna dogodka demokracija. Na nemških volitvah naj bi slavila CDU, sledi ji SDP, tretje je skrajno desna AfD, v parlament so se vrnili liberalci (FDP), deliberativno pa se bodo udejstvovali tudi Zeleni in Levica. 
Slabše kaže referendumu o drugem tiru. Do 16h je namreč glasovalo le dobrih 14 odstotkov volilcev. Da bi zakon padel, mora proti glasovati vsaj petina volilnih upravičencev, ti pa morajo predstavljati večino vseh glasujočih. 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.