Čist pred bogom in narodom

Oddaja
5. 5. 2017 - 17.00

V preteklem tednu smo bili priča burnemu dogajanju v hrvaškem saboru. Politični spor svoj povod črpa iz opozicijskega poskusa odstavitve hrvaškega ministra za finance Zdravka Marića iz vrst Hrvaške demokratske unije, krajše HDZ. Finančnemu ministru se očita vpletenost v škandal podjetja Agrokor, kjer je Marić pred nastopom na položaj ministra v času vlade Zorana Milanovića deloval kot izvršni direktor za strategijo in trg kapitala v trgovskemu koncernu. Marić tako, sodeč po mnenju opozicije, kot bivši direktor v Agrokorju ne more sodelovati pri razreševanju finančnih zadev trgovskega koncerna. Več o Marićevem ozadju, njegovi aktivnosti v Agrokorju in politiki doda Domagoj Mihaljevič, profesor na Ekonomski fakulteti v Zagrebu:

Izjava

Konec aprila je tako v okviru razprave o Maričevi razrešitvi hrvaški premier Andrej Plenković odstavil štiri ministre iz vrst koalicijske stranke Most, ki niso soglašali s podporo ministru. Nenadno in intenzivno prizadevanje stranke Most za Marićevo odstavitev pa sproža določena vprašanja o motivu Mostovega prizadevanja za ministrovo odstavitev. Slednji se je namreč izkazal kot ključna figura, ki naj bi ovirala razrešitev kriminala v Agrokorju. Več o odstavitvi ministrov in motivu predloga interpelacije ministra Marića s strani Mosta pove Mihaljević:

Izjava

Agrokor tako predstavlja stičišče ekonomskih in političnih interesov, ki je odprlo prosto bojišče med posameznimi parlamentarnimi strankami. Več o vlogi Agrokorja in razlogih, ki na nesoglasje v hrvaškem saboru pritiskajo preko slednjega, razloži politolog in politični analitik Davor Gjenero:

Izjava

Poskus interpelacije ministra Marića, ki je bila predlagana s strani socialdemokratske stranke SDP in nato podprta tudi s strani Mosta, se je včeraj končal s 75 glasovi za in prav tolikim številom glasov proti. Interpelacija je bila tako neuspešna zgolj za en glas. O razlogih, ki se skrivajo v ozadju nenadnega poskusa odstavitve ministra Marića s strani Mosta, več pojasni Gjenero:

Izjava

Ključno vlogo v ozadju po mnenju Gjenera igrajo prihajajoče lokalne volitve. Prav slednje naj bi spodbudile stranke k zazvzemanju ostrih pozicij do vprašanja Agrokorja, ki trenutno zaseda osrednjo pozornost hrvaške javnosti. Več o stranki Most, njeni udeležbi na letošnjih lokalnih volitvah in širši vpogled v njeno ozadje pove Gjenero:

Izjava

Hrvaški sabor tako še vedno ostaja brez štirih ministrov. Opozicija Plenkovića sicer poziva k namestitvi novih ministrov v naslednjem tednu, čeprav po zakonodaji Plenković k temu ni primoran. Več o možnostih Plenkovićeve namestitve novih ministrov pove Gjenero:

Izjava

Po četrtkovem neuspešnem poskusu nezaupnice ministru Mariću je predsednik hrvaškega sabora in predsednik stranke Most Božo Petrov odstopil s funkcije predsednika sabora. Svoj odstop je sicer izvedel tudi ob boku glasovanja za njegovo razrešitev, izvedeno v prejšnjem tednu na pobudo vladajoče stranke HDZ. Slednja pa je že danes izvolila novega predsednika parlamenta Gordana Jandrokovića. Več o tem Gjenero:

Izjava

Veliko pozornosti pa je pridobil tudi naknadni predlog interpelacije premierja Plenkovića s strani stranke HNS, pri čemer sta se tako SDP kot Most vzdržala. Pri tem Gjenero potrjuje nesmiselnost tovrstne interpelacije v hrvaškem saboru:

Izjava

Veliko medijske pozornosti pa je v preteklem dnevu dvignilo predvsem vprašanje možnosti predčasnih parlamentarnih volitev na Hrvaškem. Pri tem vendarle ne pozabimo, da so le deset mesecev po rednih parlamentarnih volitvah v letu 2015 že potekale predčasne volitve. Glede možnost predčasnih volitev tako Mihaljevič kot Gjenero ostajata skeptična. Slednji nadaljuje, da prav uspeh izvolitve novega predsednika parlamenta zagotavlja, da do predčasnih volitev ne bo prišlo. Vsekakor pa te ne bodo sledile vsaj do poletja:

Izjava

Danes pa se je zvrstil tudi obisk predstavnikov parlamentarnih strank pri hrvaški predsednici Kolindi Grabar Kitarović. Pomen omenjene konzultacije tolmači Gjenero:

Izjava

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness