Imunost na argumente

Oddaja
28. 4. 2017 - 17.00

Iz nacionalnega inštituta za javno zdravje so konec prejšnjega tedna sporočili, da so njihove analize precepljenosti prebivalstva pokazale upad kolektivne imunosti v Ljubljanski regiji. Ugotovitev je v javnost prišla ravno v času, ko je Ministrstvo za zdravje iz predloga zakona o zdravstvenem varstvu umaknilo določbo o finančnem sankcioniranju oz. samoplačevanju zdravstvenih zapletov, ki nastanejo kot posledica necepljenja. Med ukrepi, o vključitvi katerih se namesto tega sedaj razpravlja, je denimo vpliv cepljenja na višino otroškega dodatka ter omejitev vstopa v vrtce in druge izobraževalne ustanove.

Za uvod v problematiko Alojz Ihan, predstojnik katedre za mikrobiologijo in imunologijo, obrazloži medicinske vidike in pomen vzdrževanja kolektivne imunosti:

Izjava

S problematiko necepljenja in širitvi tega gibanja se ukvarja tudi skupina študentov medicine na Univerzi v Ljubljani. Projekt Imuno cilja na raziskovanje, ozaveščanje in preventivno komunikacijo z družinami in posamezniki, ki problematizirajo programe obveznega cepljenja. Eva Vrščaj, vodja projekta, povzame nastalo situacijo:

Izjava

Zakaj se s prenizko stopnjo pocepljenosti soočamo ravno zdaj, ter svoje videnje socio-političnih razlogov zanjo poda Ihan:

Izjava

Vrščaj razloge za nastalo stanje v Sloveniji delno pripisuje nezaupanju medicinski stroki ter dostopnosti dvomljivih informacij o cepljenju na spletu:

Izjava

Malce drugačno pogled na skupino ljudi, ki cepljenje zavrača, poda Mateja Černič, sociologinja iz Fakultete za uporabne družbene študije:

Izjava

Državni mehanizmi, pristojni za urejanje področja javnega zdravstva, natančneje kolektivne imunosti, so po mnenju vseh treh sogovorcev pomanjkljivi. Vsi trije tudi pozdravljajo umik določila o sankcioniranju iz novele zakona o zdravstvenem varstvu, čeravno to argumentirajo iz različnih pozicij. Ihan:  

Izjava

Vrščaj skozi aktivno delovanje v nevladnem sektorju vidi tudi pomanjkljivosti državnega soočanja s problematiko:

Izjava

Černič v tem oziru opozarja predvsem na socialne razsežnosti prizadevanj staršev, ki želijo vplivati na pravico izbire zdravstvenega posega v njihove otroke.

Izjava

Kaj pa pozitivne prakse?

Izjava

Černič naprti večino odgovornosti za ponovno pridobitev zaupanja staršev državnim institucijam in medicinski stroki:

Izjava

Navklub temu je delo na terenu ali aktivno poseganje v diskurze, izhajajoče pretežno iz socialnih medijev in spleta precej zahtevno, že ko pride do vzpostavljanja osnovne komunikacije in zaupanja. Vrščaj:

Izjava

O vplivu kolektivne imunosti na javno zdravje in morebitni potrebi po urgentnih ukrepih, Ihan.

Izjava

S pregledom ukrepov za zagotovitev kolektivne imunosti v tujini današnji Kultivator zaključi Vrščaj.

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness