Katalonska misija nemogoče

Oddaja
22. 9. 2017 - 17.00

Napetost v Kataloniji, nekaj dni pred napovedanim referendumom o neodvisnosti, ne pojenja. Katalonci še naprej protestirajo proti odločitvam španskih sodnikov. Špansko ustavno sodišče je namreč razglasilo katalonski referendum za neustavnega, ukazalo odvzem volilnih lističev, onemogočilo dostop do uradne spletne strani kampanje in uvedlo preiskavo 172 katalonskih županov, ki naj bi sodelovali pri organizaciji referenduma. Luis Moreno Fernandez, profesor politične sociologije na Inštitutu za javno dobro, predstavi okoliščine, ki so privedle do razglasitve bližajočega se referenduma.

 izjava 

Če bo referendum izveden, bo to že drugi referendum o katalonski neodvisnosti. Prvi je bil izveden 9. novembra 2014 kot posvetovalni referendum, potem ko je špansko ustavno sodišče razsodilo, da regija Katalonija ne more glasovati o lastni odcepitvi brez privoljenja španske vlade. Na tem posvetovalnem referendumu so Katalonci z nizko volilno udeležbo glasovali za neodvisnost Katalonije. Ideja neodvisnosti Katalonije sicer od začetka finančne krize leta 2009 postaja vse bolj priljubljena, vseskozi pa gre za močno čustveno vprašanje za velik del Kataloncev. Jose Javier Olivas Osuna  z Londonskega inštituta za ekonomijo in politične znanosti pojasni, na kakšen način in s kakšnimi argumenti volilce prepričujejo politiki, ki so za odcepitev Katalonije, ter kakšno vlogo pri tem igrajo mediji.

izjava

Jose Javier Olivas Osuna tudi opozori, da so, sodeč po večih raziskavah, v nasprotju s splošnim prebivalstvom, katalonski novinarji, javni uslužbenci in učitelji večinsko naklonjeni neodvisni Kataloniji. Kljub takšni prevladujoči usmerjenosti učiteljev pa večina mladih Kataloncev želi ostati del Španije. Jose Javier Olivas Osuna predstavi tako sentimentalne kot praktične razloge za takšno stališče mladih.

izjava

Odziv vladajoče koalicije, ki podpira neodvisnost, na te pomisleke nasprotnikov neodvisnosti predstavi Jose Javier Olivas Osuna.

izjava

Luis Moreno Fernandez glede na vse pravne ovire oceni verjetnost referenduma.

izjava

Svoj pogled na verjetnost izvedbe referenduma predstavi tudi Jose Javier Olivas Osuna.

izjava

Španska vlada in ustavno sodišče svoje poteze vlečeta na podlagi ustave. S čim pa utemeljuje legitimnost takšnega referenduma katalonska vlada, pojasni Jose Javier Olivas Osuna.

izjava

Strokovnjaki z Raziskovalnega inštituta za samozadostnost narodov in nacionalno neodvisnost računajo na visoko volilno udeležbo kot znak ljudske podpore in dokaz legitimnosti volitev. Raziskovalni inštitut za samozadostnost narodov in nacionalno neodvisnost tako trdi, da je uspeh referenduma odvisen od volilne udeležbe in da bo Evropska unija v primeru visoke volilne udeležbe priznala Katalonijo, tako kot je priznala Estonijo ali pa Slovenijo. Luis Moreno Fernandez opiše odnos Evropske unije in njenih članic do vprašanja ter oceni, ali bi volilna udeležba lahko vplivala na stališče Evropske unije.

izjava

Poleg tega je bila volilna udeležba na referendumu leta 2014 le okoli 40 odstotna. 81 odstotkov udeležencev volitev pa je takrat glasovalo za neodvisnost Katalonije, medtem ko so nasprotniki neodvisnosti referendum večinsko bojkotirali. Nedavna anketa časopisa El Pais prav tako kaže, da tudi zdaj večina Kataloncev nasprotuje neodvisnosti Katalonije oziroma bi raje ostali v Španiji s še okrepljeno regionalno avtonomijo. Jose Javier Olivas Osuna o tem zakaj ljudje, ki nasprotujejo odcepitvi, morda ne bodo odšli na volišča.

izjava

Jose Javier Olivas Osuna meni, da se katalonska vlada zaveda majhne verjetnosti, da bi Španija ali evropske države rezultat referenduma priznale, in predstavi svojo teorijo, zakaj katalonska vlada vseeno izvaja ta referendum

.izjava

Jose Javier Olivas Osuna za zaključek predvideva, kakšno alternativno rešitev namesto neodvisnosti bi španska vlada lahko ponudila katalonski.

izjava

 

Kultivirala je Gea.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Gejči dobr si tole skultivirala ampak žal je resnica v zadnjem stavku. Torej, zdej pa vem, al pa malo manj.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness