Težave sirskega Ciprčana na Madžarskem

Oddaja
16. 6. 2017 - 17.00

V današnjem kultivatorju se bomo posvetili primeru Röszke 11 oziroma bolj aktualnemu primeru Ahmeda. V tem primeru gre za 11 ljudi, ki jih je madžarska policija aretirala zaradi udeležbe na protestih 16. septembra 2015 na srbsko-madžarski meji in prečkanja te meje. Zakaj od vseh protestnikov ravno teh 11 ne ve nihče. Dan pred protestom je madžarska vlada spremenila zakon in ilegalen prestop meje spremenila iz prekrška v kaznivo dejanje, za kar je zagrožena kazen 1-5 let zapora.  V Sloveniji znaša kazen najmanj 400 evrov globe.

10 ljudi je bilo obsojenih zaradi ilegalnega prečkanja meje in udeležbe na protestu. Ti so že na prostosti. Ahmeda, ki je bil tudi eden od udeležencev protesta, pa je prvostopenjsko sodišče novembra 2016 obsodilo na deset let zapora zaradi terorizma in ilegalnega prečkanja meje. Terorizma je bil obsojen, ker je na protestu govoril po megafonu in metal kamne v policiste. Drugostopenjsko sodišče je to sodbo včeraj razveljavilo. Kaj se je dogajalo na srbsko-madžarski meji leta 2015 razloži Aron Demeter, predstavnik za stike z javnostjo, iz organizacije Amnesty international.

Izjava

Razloži tudi ozadje madžarskega sprejetega strožjega azilnega zakona dan pred protesti in sistem sprejemanja beguncev na Madžarsko.

Izjava

Beguncev nihče ni obvestil o strožjih pogojih in namestitvenih centrih, kamor naj bi šli. 10 beguncev, ki so bili obsojeni nelegalnega prečkanja meje in protestiranja je že na prostosti, saj so večino obsojene kazni že preživeli v priporu. Zaključek sojenja tem desetim ljudem opiše Judit, Članica solidarnostnega omrežja Osvobodite röszke 11.

Izjava

Pri sojenju enemu od teh desetih beguncev pa je zasebna prevajalska družba, ki jo je najela Madžarska država, narobe prevedla njegovo pričanje. Recimo “Šli bomo proti meji, da jo bomo prečkali” so spremenili v “šli bomo proti meji, da bomo nasilno vdrli skozi, ne glede na karkoli.”. V drugih primerih niso preverjali pristnosti prevodov, saj se sodišču niso zdeli sumljivi. Nadaljuje Judit.

Izjava

A ta napaka ni vplivala na njegovo kazen, ki je bila ista kot pri ostalih. Eden od udeležencev protesta je bil tudi Ahmed, ki prihaja iz Sirije. Sicer je državljan Cipra, ki pa je poskusil pomagati družini priti iz Sirije v Nemčijo. Bil je tudi edini v množici beguncev, ki je govoril angleško. Aron razloži, kaj je delal na protestih.

Izjava

Prvostopenjsko sodišče ga je novembra 2016 obsodilo na 10 let zapora zaradi terorizma in ilegalnega prečkanja meje. Včeraj je drugostopenjsko sodišče sodbo razveljavilo. Argumente razloži Judit.

Izjava

Sojenje Ahmedu v kontekstu madžarske kampanje proti beguncem interpretira Aron.

Izjava

Kakšna ugibanja pa se o sojenju Ahmedu pojavljajo v madžarskih medijih pove Matej, aktivist iz madžarske.

Izjava

Ni točno določeno kdaj bo naslednje sojenje. O nadaljevanju sojenja zaključi Aron.

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness