V Sredozemlju nič dobrega

Aktualno-politična novica
migranti na sredozemski poti v Italijo
18. 8. 2017 - 17.00

Sredi julija je italijanska vlada sprejela nov kodeks ravnanja za vse nevladne organizacije, ki delujejo v Sredozemskem morju. Najbolj sporne točke novega kodeksa smo predstavili v Offsajdu z naslovom Lov na čarovnice v Sredozemlju. Spomin nam osveži Tomaž iz Italije, ki se ukvarja z migrantsko problematiko:

Izjava

H kodeksu so zaenkrat pristopile malteška nevladna organizacija Migrant Offshore Aid Station, španska Proactiva Open Arms in organizacija Save the Children. Druge organizacije, kot so Zdravniki brez meja, SOS Mediterranée, Sea Watch in Sea Eye, pristopa še niso potrdile. Kaj to pomeni za delovanje nevladnih organizacij, razloži Tomaž:

Izjava

Libija se je na novi kodeks odzvala navdušeno: vzpostavila je tako imenovano območje iskanja in reševanja ter prepovedala, da bi v območje plule tuje ladje, čeprav gre za mednarodne vode. Za teritorialne vode se po mednarodnem pravu namreč šteje 12 navtičnih milj morja od obale. Da takšni ukrepi ne spoštujejo mednarodnega prava in prispevajo k številu migrantskih žrtev, razloži Ruben Neugebauer iz organizacije Sea Watch:

Izjava

Medtem ko obnašanje Libije onemogoča delovanje nevladnih organizacij, ki migrante poskušajo reševati, pa prinaša zadovoljstvo organizaciji, ki jim to poskuša preprečiti - gre za rasistično operacijo Defend Europe organizacije Generacije Identitete. Neugebauer sicer meni, da je imela operacija le majhne učinke na delovanje reševalnih organizacij:

Izjava

Četudi migrantom le uspe doseči obale Italije, jih tam ne čakajo dobri obeti. Aprila letos je bil sprejet tako imenovani Minnitijev zakon, katerega namen je zmanjšati birokracijo v azilnem postopku ter olajšati in pospešiti deportacije zavrnjenih prosilcev za azil. V ta namen bodo na primer vzpostavili 16 novih deportacijskih centrov, prvega med njimi že ta mesec. Novi zakon opiše novinar Diego Cupolo.

Izjava

Razmere v centrih za deportacije se med različnimi centri zelo razlikujejo. Mnogi izmed njih so nekdanji privatni hoteli, ki jih financira vlada. Lastniki hotelov za vsakega odraslega migranta prejmejo 35 evrov, za vsakega mladostnika pa 45 evrov dnevno.

Izjava

Vlada razmer v deportacijskih centrih ne poskuša bistveno izboljšati. Poskrbi le za to, da imajo migranti zagotovljene odeje in prehrano.

Izjava

Spremembe novi zakon prinaša tudi na področju zdravstvene oskrbe za migrante. Do sedaj je bila ta dobra, saj je predvidevala dežurno službo, ki lahko oskrbi kogarkoli, ne da bi o pacientih morala poročati policiji. Razloži Tomaž:

Izjava

Po novem bi bila razen nujne pomoči medicinska oskrba zagotovljena zgolj migrantom, ki prejmejo osebno izkaznico, kar pa lahko traja tudi več kot pol leta.

Izjava

Včeraj je poleg tega začela veljati točka zakona, ki prosilcem za azil dovoljuje zgolj še eno možnost pritožbe na zavrnitev azila. Kako bo ta po novem potekala, opiše Tomaž:

Izjava

Prosilci za azil imajo po novem tudi možnost opravljati prostovoljno družbeno koristno delo, ki sicer ni plačano.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness