TV Slovenija kot osrednji ideološki aparat države

Mnenje, kolumna ali komentar
5. 7. 2017 - 16.00

Ob nedavnem nastopu Igorja Kadunca na mesto novega generalnega direktorja nacionalne RTV Slovenija so mnogi ocenjevali, da se z njim na mestu generala na Kolodvorski in Tavčarji ter v osrednji državni radioteleviziji pravzaprav ne bo nič  bistvenega spremenilo, saj da gre pravzaprav za tako imenovani notranji kader. Ekonomist, ki se je na vrh RTV Slovenija povzpel iz pokoja, je že med letoma 1996 in 2000 opravljal naloge pomočnika takratnega generalnega direktorja RTV Žarka Petana. Toda čeprav so vsi nekako pričakovali, da bo po vzoru svojega predhodnika in generala Marka Filija, ki ostaja v hiši in generalštabu na mestu pomočnika za tehniko, investicije in informacijsko tehnologijo, tiščal glavo v pesek ob še tako novinarsko spornih programskih prispevkih in vsebinah informativnega programa, je včeraj Igor Kadunc s predlogom za soglasje programskega sveta le začel postopek razrešitve direktorice TV Slovenija Ljerke Bizilj zaradi neustreznega in nezadostnega ukrepanja ob primeru prispevka o hrvaškem ultra nacionalistu Marku Perkoviću Thompsonu pred šele v zadnjem hipu prepovedanim koncertom v Mariboru.

Toda čeprav je generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc v obrazložitvi predloga za soglasje programskega sveta za razrešitev direktorice TV Slovenija Ljerke Bizilj zapisal, da mora biti nacionalna radiotelevizija vzor odgovornemu novinarstvu in najvišjim poklicnim ter strokovnim standardom, kar pa, kot vemo vsi, ki jo vsaj občasno gledamo, često ni tudi v drugih oddajah televizijskega informativnega programa, ki mu načeluje prav po volji direktorice Ljerke Bizilj tja postavljena odgovorna urednica Jadranka Rebernik, pa gre tudi v tem primeru bolj kot za standarde in normative predvsem za klasična kadrovska vprašanja.

Generalni direktor RTV, ki neposredno imenuje direktorico televizije, ta pa potem neposredno poskrbi za imenovanja področnih urednikov ter za vsako tako samo oklicano levo in moderno kot v praksi preverjeno desno politično oblast najbolj ključnega informativnega programa, namreč javno sploh ni skrival svojega pričakovanja, da je Ljerka Bizilj kot direktorica televizije ob primeru Thompson v oddaji Tednik dolžna ukrepati tudi zoper vrh piramide informativnega programa oziroma njegovo aktualno urednico Jadranko Rebernik. In ko je spoznal, da Biziljeva ne glede na ogorčenje javnosti in nenazadnje tudi Ilinke Todorovski kot varuhinje pravic še tisto nekaj gledalcev nacionalne televizije pač ne bo ukrepala, je, kot pravi, kot generalni direktor moral ukrepati sam.

Ljerka Bizilj sicer vztraja, da vztrajanje generalnega direktorja RTV Igorja Kadunca pri zamenjavi odgovorne urednice informativnega programa ni upravičeno in da so prispevek o Thompsonu, v katerem so ga ne glede na besedila njegovih pesmi v oddaji Tednik občinstvu predstavili kot miroljubnega domoljuba, ocenili kritično in da je bil avtor oziroma urednik Tednika Igor Pirkovič zamenjan. Še nekoliko bolj žmohtno v tej zadevi je torej dejstvo, da je 15. maja objavljeni prispevek pripravil sam urednik oddaje, ki se v oddaji Tednik s svojimi lastnimi prispevki kot avtor sploh ni redno pojavljal. Res je, da gre za domoljubnega pesnika, ki v ozirih nacionalne RTV velja za preverjeni kader Janše in SDS, ki se je le kot edina politična stranka postavila po robu nedemokratični prepovedi ustaškega koncerta sredi Maribora, toda ker gre le za urednika, je zanj res najbolj neposredno odgovorna prav Jadranka Rebernik kot urednica informativnega programa.

Čeprav Igor Kadunc sicer pravi, da se vrača le za en mandat, v upanju, da bo potem junakov, ki si bodo upali prevzeti vodenje RTV Slovenija, kaj več, ni nepomembno, da se vrača za naslednji, ključni mandat, v katerem se bo le končala vladavina Stranke modernega centra in Mira Cerarja, kar na nacionalni televiziji še predobro vesta tudi direktorica in urednica informativnega programa. Toda tako to gre. Nobena skrivnost ni, komu ta, pravzaprav pa že ves čas najboljše kažejo javnomnenjske ankete za zmago na prihodnjih državnozborskih volitvah. Zato je nenazadnje ključno tudi to, kdo bo na nacionalni televiziji kot osrednjem ideološkem aparatu države za nov polni mandat novega generalnega direktorja tako direktor kot urednik za vsako politično oblast ključnega informativnega programa.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z nacionalno televizijo kot osrednjim ideološkim aparatom države in posledično menjavo Ljerke Bizilj na mestu direktorice televizije v zobeh poskrbel Tomaž Z.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.