Socialna demokracija 2.0

Mnenje, kolumna ali komentar
6. 6. 2017 - 16.00

Odlomek iz pravljice

Poslušali smo odlomek iz pravljice izpod peresa Mateje A. Kegel in čopiča Nike Lemut Lina in Jaka sta si v vsem enaka, ki je letos izšla pri založbi Socialnih demokratov. Gre za enega izmed prvih vsebinskih prispevkov h kampanji stranke Socialnih demokratov, ki se bo dogajala prihodnje leto. Drugi večji vsebinski prispevek predstavljajo programske prioritete Ljudje smo srce družbe oziroma Slovenija 2030 dobra za vse. Na ravni retorike in organizacije je kampanja že skoraj v polnem teku. Vladna koalicija se namreč že nekaj mesecev ne obnaša več kot koalicija, pri tem pa prednjači ravno SD. To smo lahko videli ob zadnjih zagatah s prodajo banke NLB, eklatanten primer pa je nastop poslanca Matjaža Nemca v Studio City glede Zakona o SOVI, kjer smo mlademu upu skoraj verjeli, da riti pripadnikov in pripadnic SD-ja sploh ne grejejo sedežev na Gregorčičevi 25.

Socialni demokrati so tako že nekaj mesecev organizacijsko aktivni. Od obiskov lokalnih odborov s strani vidnejših predstavnikov stranke do pogovornih večerov, ki jih gosti SD-jevski think tank Progresiva, pa vse do nedavnega festivala Levstikova, sicer pretežno namenjenega notranji konsolidaciji, v okviru katerega so obeležili tudi Dan stranke. Ob pogledu na fotografije, ki jih stranka objavlja na lično urejenem Facebook profilu, lahko ugotovimo, da je udeležba na njihovih dogodkih zmerno dobra.

A vrnimo se k vsebini, natančneje k Lini in Jaku.

Odlomek iz pravljice

Knjižica je razdeljena na 7 zgodb. Ena je o sprejemanju drugačnosti, ena je wish-it, want-it, do-it priča, ena o solidarnosti, ena o različnih oblikah družine, ena o enakomerni porazdelitvi gospodinjskega dela med starši, ena o medgeneracijskem sodelovanju, še ena pa je ta o svobodi, katere delček smo slišali ob pričetku. Ob vsej svoji indirektnosti pa je pravljica še vedno konkretnejša od programskih smernic Ljudje smo srce družbe. Ta ima zgolj šest poglavij. “Dogovor za naprej” je ime prve točke, ki obljublja nov dogovor med delom in kapitalom; nižji davki, a strožja delavska zakonodaja. Obljubljajo tudi odpravo birokratskih in administrativnih ovir, ohranjanje brezplačnega zdravstva in šolstva, nove socialne ukrepe in “Male progresivne stvari” - kar glede na logotip razdelka pomeni ganđo, brate.

Kljub temu, da mlajše generacije SD kadrov, kot so samodeklarirani aktivist in bivši strokovni sodelavec Jernej Štromajer, tripajo na Corbyna, je malo verjetno, da bi laburistični model bil nova smernica socialnih demokratov. Prvič, socialni demokrati so še vedno socialni demokrati, kot jih poznamo že nekaj časa. Klientelistične zalege, primer katere je Inštitut za sodobni trajnostni razvoj v sestavi Cvikla, Ropa in drugih SD veljakov, ki je mimo razpisa nedavno prejela 35 tisočakov od Premogovnika Velenje, se pač ni upal počistiti še noben prvak, niti se jih ni lotilo gibanje “od spodaj”. In drugič, zdi se da je večini kadrov bolj po godu prvak nemških socialdemokratov Martin Schultz in njegov anti-Merkel model. Slednji želi sestaviti tudi levo koalicijo z Die Linke in Zelenimi. Tovrstna praksa je v slovenski politični prostor tudi lažje prevedljiva. Po trenutnih javnomnenjskih raziskavah je namreč najmočnejša anti-Janša opcija ravno SD, z DeSUS-om in Združeno levico, pardon, Levico, pa bi tovorili krasen trojček.

Čeprav bo SD stavil na razlikovanje med njimi in SDS, pa velja vedno znova spomniti, da so glasovalne tačke dvignili ob privatizacijskem seznamu, žici, zakonu o obrambi in zaostrovanju azilnih postopkov. Tako so med sabo in SDS-om  skorajda vzpostavili tisto razmerje, ki velja za naslovna junaka njihove pravljice: “Lina in Jaka, sta si v vsem enaka.”

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.