Tiskovna konferenca Sindikata žerjavistov Luke Koper

Oddaja
13. 7. 2017 - 17.30

V torek dopoldan je v Kopru potekala tiskovna konferenca Sindikata žerjavistov Luke Koper, kjer so zbranim predstavnikom medijev pojasnili svoje stališče do problematike podizvajalcev pristaniških storitev ali krajše sistema IPS. Gre za sistem posredovanja dela na luških deloviščih, preko katerega zaposlujejo približno tisoč ljudi, ki nimajo enakih pogojev in plačila kot redno zaposleni. Sistem temelji na več zasebnih posredovalcih dela, ki se jih je tudi v medijih prijel vzdevek “gazde” in izmed katerih vsak zaposluje med več deset in nekaj sto delavcev ter od posredovanja dela prejema določen delež zaslužka.

Navkljub temu, da IPS sistem v Luki obstaja že 25 let in se je v zadnjih letih stanje zaposlenih zaradi organiziranih pritiskov nekoliko izboljšalo, je bil sistem v zadnjih mesecih izpostavljen kot glavni razlog za izgubo zaupanja v nadzorni svet in upravo Luke Koper s strani Slovenskega državnega holdinga, ki v imenu države igra vlogo lastnika v podjetju. Ko je bila problematika večkrat medijsko izpostavljena, so se do nje na različne načine opredelili predstavniki tako z desne kot deklarirano leve strani političnega spektra, državnega vrha in drugih sindikalnih organizacij, po uvodnih besedah vodje sindikata Mladena Jovičića pa je bilo ravno stališče sindikata žerjavistov tokrat medijsko zapostavljeno ali pa se jim je stališče pripisalo kar samo:

Izjava

V nadaljevanju je Jovičič tudi jasno povedal, kako se Sindikat žerjavistov opredeljuje do problematike IPS ter kakšna je zgodovina sodelovanja med sindikatom in zaposlenimi v sistemu IPS:

Izjava

Kaj se je nato zgodilo s stavko leta 2011 in na kakšne omejitve so naleteli?

Izjava

Kaj pa to pomeni za situacijo danes in čigava odgovornost bi moralo biti celostno reševanje problematike? Jovičić:

Izjava

Kako pa v sindikatu vidijo logiko SDH, ki želi prikazati, kot da ga skrbi zaradi pogojev dela prekarno zaposlenih?

Izjava

Kaj pa moč in vpliv, ki ga ima sindikat znotraj podjetja? Kot rečeno si z upravo delijo stališče nasprotovanja privatizaciji, vendar to še ne pomeni, da je odnos povsem složen. Jovičić:

Izjava

Kot eno glavnih ovir, ki po njihovem mnenju hudo otežujejo kakršnekoli hitre rešitve v smislu redne zaposlitve vseh, ki trenutno delujejo v sistemu IPS, so navedli tudi konkretne strukturne razloge in ob tem izpostavili, da sindikalni boj razumejo na prvem mestu kot boj za pravice obstoječih, ne abstraktnih zaposlenih:

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness