2nd OFF May

Aktualno-politična novica
2. 5. 2016 - 15.00
 / OFF

Praznik dela, prvi maj, so včeraj obeleževali po celotnem svetu, v več primerih z delavskimi demonstracijami. V Franciji, kjer še vedno velja izredno stanje, so bila prvomajska zborovanja letos uperjena proti predlaganim spremembam delovne zakonodaje. Spremembam, ki povečujejo nesigurnost, omogočajo lažja odpuščanja in ogrožajo druge priborjene pravice, na francoskih ulicah nasprotujejo že od marca.

Tudi v Južni Koreji so prvomajske demonstracije namenili nasprotovanju spremembam delavske zakonodaje. Korejski sindikati so na ulicah zbrali desettisoče delavcev. Nasprotovanju napovedanim spremembam, ki omogočajo lažje odpuščanje in fleksibilizirajo trg delovne sile, so korejski delavci dodali zahteve po dvigu minimalne plače ter skrajšanju delovnika.

Prvomajske demonstracije s pretežno protivladno vsebino so potekale tudi v Turčiji. Izgredi so izbruhnili po tem, ko so se demonstranti poskušali prebiti do trga Taksim. Ta ima močno simbolno vrednost, saj je na demonstracijah tako imenovanega krvavega prvega maja 1977 tam bilo ubitih kar 34 ljudi. Protestnikom tokrat do izredno močno zastraženega Taksima zaradi represivnih ukrepov policije ni uspelo priti, so pa imeli ukrepi za posledico uboj nekega protestnika, ki ga je domnevno pomotoma povozil vodni top.

Zgodnji pa so bili v Nemčiji. Letošnjega prvega maja je bil v središču dogajanja Stuttgart. Medtem ko so sindikalni predstavniki opozarjali na ksenofobijo, nevarnost delitev v družbi ter svarili pred desničarskimi ekstremisti, so ti bili na praznik dela precej zaposleni. Nemška skrajno desna stranka Alternative fur Deutchland, krajše AfD, je namreč v Stuttgartu včeraj zaključila svoj dvodnevni letni kongres. Protestniki so že v soboto desničarjem povzročali preglavice. Štiristo demonstrantov je bilo v protestih aretiranih, med tem ko so poskušali udeležencem kongresa preprečiti prihod. Zaradi protestov je AfD kongres, kjer je bilo v središču sprejemanje protiislamskega manifesta, morala otvoriti z zamudo.

V Sloveniji so ob prazniku dela po državi potekale številne prireditve, prvomajskih demonstracij pa ni bilo. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je na Rožniku organizirala kresovanje s spremljajočim programom. Slavnostni govornik, župan mestne občine Ljubljana Zoran Janković, pa je pred zbranimi poudaril, da je čas za iskanje nove družbene  ureditve.

Sindikati v Srbiji tradicionalnih zborovanj prav tako niso organizirali, saj je prvi maj letos sovpadel s pravoslavno veliko nočjo. So se pa na  ulice zato podale srbske opozicijske stranke, ki so v soboto na ulicah Beograda demonstrirale proti izidu volitev prejšnjo nedeljo, za katerega trdijo, da je prikrojen. Okrog dva tisoč udeležencev je Srbski napredni stranki premierja Aleksandra Vučića očitalo, da je v spregi z republiško volilno komisijo priredil volitve. Glede na dokumente naj bi glasovali mrtvi ali neobstoječi državljani, ponekod pa naj volilne skrinje sploh ne bi bile zapečatene. Veliko očitkov je bilo povezanih tudi s kupovanjem glasov. Da so bile v volilnem procesu dejansko prisotne marsikatere nepravilnosti, potrjuje tudi OECD, ki pa kljub temu ocenjuje, da so bile volitve pravične in priznava njihov rezultat. Republiška volilna komisija, ki ji predseduje Dejan Džurdževič, član vladajoče SNS, je na petnajstih voliščih ugotovila nepravilnosti ter nadomestne volitve napovedala za naslednjo sredo, vendar opozicija tovrstnih ukrepov ne ocenjuje kot zadostnih. Sobotne demonstracije v Beogradu so presenečale zaradi nenavadne pisanosti sodelujočih političnih strank. Na odru smo tako lahko poleg Liberalno-demokratske stranke Čedomira Jovanoviča, ki ena redkih javno in aktivno podpira Parado ponosa, poslušali tudi predstavnike fašistične stranke Dveri, ki je v koaliciji z Demokratsko stranko Srbije zgolj za en glas zgrešila 5-odsotni cenzus.

Nadaljujmo s problematičnimi volitvami, tokrat na drugem koncu Evrope. Po februarskih volitvah na Irskem, ki niso prinesle očitnega zmagovalca, sta največji stranki Fianna Fail in Fine Gael  dosegli dogovor, ki bo omogočil oblikovanje vlade. Ta bo sicer manjšinjska, vodila pa jo bo Fine Gael. Fianna Fail bo sicer ostala v opoziciji, a se zavezuje k tako imenovanemu političnemu premirju. V praksi to pomeni, da bo manjšinjski vladi dovoljevala vladati do septembra 2018. V skoraj stoletni zgodovini neodvisne irske države pomeni omenjeni dogovor zgodovinsko novost. Fianna Fail in Fine Gael sta se namreč vseskozi izmenjevali v vladi, nikoli pa nista vladali skupaj. Stranki sta vsaka na svojem bregu že od irske državljanske vojne naprej.

Nizozemska izpostava okoljevarstvene organizacije Greenpeace je na svoji spletni strani objavila skoraj 250 strani osnutka prostotrgovinskega sporazuma TTIP. Dokumenti potrjujejo očitke kritikov, ki sporazumu očitajo podrejanje interesom velikih korporacij. Največja razhajanja v pogajanjih so na področju kmetijstva in komunikacij, dokumenti pa razkrivajo, da sta strani letos precej zbližali stališča v sporni točki, ki govori o zaščiti investitorjev. V organizaciji Greenpeace pravijo, da je iz osnutka očitno, da v sporazumu predvsem ameriška stran poskuša doseči znižanje standardov varovanja okolja. Še posebej opozarjajo na dejstvo, da v sporazumu ni omembe tako imenovanega načela preventive, ki je pogost pri obstoječih regulacijah ravnanja s snovmi, ki predstavljajo tveganje za okolje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness