DESET DESET OFF

Aktualno-politična novica
10. 10. 2017 - 15.00
 / OFF

Devet francoskih sindikatov javnega sektorja organizira stavko. Namen stavke je protest proti varčevalnim ukrepom ter reformi delavske zakonodaje, ki jo je v petek podpisal francoski predsednik Emmanuel Macron, a velja pretežno za zasebni sektor. Po novem se bo namreč večina kolektivnih pogodb podpisovala na ravni posameznih podjetij, v manjših podjetjih se bo omejila moč sindikatov, lažje bo odpuščanje v multinacionalkah, omejene pa bodo tudi odpravnine. K stavki je bilo pozvanih 5,4 milijona zaposlenih v javnem sektorju. Največ stavkajočih je v letalskem potniškem prometu in šolstvu, stavkajo pa tudi delavci v zdravstvu in drugih javnih storitvah. Ministrstvo za izobraževanje je sporočilo, da stavka 17 odstotkov učiteljev, nekatere srednje šole pa naj bi bile zaprte tudi zaradi solidarnostnih protestov dijakov. Po podatkih Air France naj bi zaradi stavkajočih kontrolorjev odpovedali četrtino letov.

Svet Evropske unije v sestavi ministrov, pristojnih za ribolov, je po celovečerni seansi določil nove ribolovne kvote za Baltik. Ministri so se v skladu s skupno ribolovno politiko dogovorili, da znižajo kvote za ulov sleda, papaline in polenovke. Največ negodovanja strokovnjakov in okoljevarstvenikov je sprožila odločitev, da se ulov zahodnobaltske polenovke zniža le za 8 odstotkov. Rebecca Hubbard, programska direktorica organizacije Naše ribe, opozori na prekomerno ribarjenje te sorte.

Izjava

Nekaj tisoč protestnikov z zvezno upravljanih plemenskih področij je v glavnem mestu Pakistana Islamabad protestiralo proti Zakonu o hudodelstvih mejakov iz leta 1877, ko je bil Pakistan še pod kolonialno nadvlado Velike Britanije. Zakon velja za omenjeno območje ter vsebuje zastarele institute kolektivnega kaznovanja, kjer je za zločin posameznika odgovorna celotna plemenska skupnost. Pakistanska zvezna vlada se je sicer že večkrat zavezala, da bo plemenska območja vključila v pravni sistem, ki velja za preostanek države, a so politične razprtije to vsakokrat preprečile. Na tozadevnem območju, ki meji na Afganistan, sicer prebiva okrog 5 milijonov ljudi, večina Paštunov.

Izredni pooblaščenec hrvaške vlade za koncern Agrokor Ante Ramljak je na sedežu podjetja javnosti predstavil revizijo poslovanja, po kateri sodeč so obveznosti Agrokorja do upnikov presegle njegovo premoženje za okoli tri milijarde evrov. Ramljak je svojo funkcijo zasedel po sprejetju zakona o postopku izredne uprave v podjetjih, ki imajo sistemski pomen za državo, v javnosti bolje poznanih pod imenom Lex Agrokor. Ramljak je potrdil, da so odkrili tudi računovodske nepravilnosti, zaradi katerih je ovadil odgovorne pri državnih organih. Več o reviziji in stanju Agrokorja v OFFsajdu ob 17-ih.

Končala se je stavka košarkarskih sodnikov. Izvršni odbor Košarkarske zveze Slovenije je namreč podprl predlog predstavnikov združenja klubov in Društva košarkarskih sodnikov Slovenije glede višine stroškov prevoza sodnikov. Tekmovanja v vseh kategorijah v okviru košarkarske zveze se bodo tako začela ob koncu tega tedna, in sicer pod pogoji plačevanja stroškov, kot so veljali pred sprejetjem navedenega sklepa. Več pove vršilec dolžnosti predsednika upravnega odbora Društva košarkarskih sodnikov Željko Jovanović.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.