iraconalen OFF

Aktualno-politična novica
29. 4. 2016 - 15.00
 / OFF

Francoski državni zbor je sprejel nezavezujočo resolucijo, ki zahteva dvig sankcij proti Rusiji. Zagovornik resolucije iz desnosredinske republikanske stranke Thierry Mariani je mnenja, da so sankcije proti Rusiji popolnoma neučinkovite za namen doseganja miru in nevarne za ekonomijo. Obregnil se je tudi ob ameriško zavzemanje za sankcije in prepoved izvažanja francoskega sira, čeprav ZDA v Rusiji še vedno proizvajajo helikopterje. Harlem Desir, francoski minister za evropske zadeve, je nasprotoval resoluciji in je mnenja, da sankcije niso same sebi namen ampak način, kako obdržati Rusijo za pogajalsko mizo in nad njo izvajati pritisk.

Venezuelska opozicija trdi, da je zbrala več kot milijon podpisov za razpis referenduma za odstavitev predsednika Nicolasa Madura. Po zakonu je za razpis takšnega referenduma potrebno zbrati en odstotek vseh volilnih upravičencev, kar v Venezueli nanese približno 200 tisoč ljudi. Da bi ta uspel, mora za odstavitev glasovati enako ali večje število ljudi, kot je za njega glasovalo na volitvah, to je vsaj dobrih sedem in pol miljona ljudi. Opoziciji gre na roko trenutna kriza na račun izpada dohodkov od nafte in usahnjena porečja, ki poganjajo hidroelektrarne. Tako državo pesti visoka inflacija, pomanjkanje elektrike, zdravil in osnovnih življenskih dobrin, predsednik Maduro pa ima v javnomnenjskih raziskavah podporo ponavadi nižjo od 20 odstotkov.

Kraljevina Svazi v Afriki za septembrsko konferenco o Konvenciji o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami napoveduje predlog o legalizaciji prodaje nosorogovih rogov, ki so bili zaseženi od divjih lovcev ali zbrani od naravno preminulih živali, da bi s temi sredstvi preprečevali lov na njih. Trenutno jih imajo na zalogi okoli 330 kilogramov, kar bi s prodajo naneslo okoli 8.5 milijona evrov. Prav tako nameravajo vsako leto prodati 20 kilogramov rogov, ki bi jih vzeli živim nosorogom in bi potem zrasli nazaj. Pobudo kritizira okoljevarstvena organizacija Wildaid. Legalizacija bi po njihovem povečala povpraševanje po rogovih v Aziji, ki ga skušajo zajeziti ter divji lov na nosoroge.

Vrhovno sodišče Republike Južne Afrike je odločilo, da je bila odločitev o opustitvi 783 obtožb o korupciji, poneverbi in izsiljevanju proti predsedniku Jabobu Zumi, ki je bila sprejeta nekaj tednov pred volitvami leta 2009, iracionalna. Vrhovno sodišče je odločalo na podlagi predloga Demokratskega zavezništva, opozicijske stranke v tej državi. Tožilstvo bo tako lahko obnovilo obtožbe proti njemu. To pa niso edine obtožbe, ki ga bremenijo, saj ga je pred mesecem dni sodišče obtožilo kršitev ustave, ker je porabil 11 miljonov državnega denarja za gradnjo privatne rezidence, javnega denarja pa po pozivu ni vrnil.

V Makedoniji, ki se utaplja v politični krizi še zaradi nedavne predsednikove amnestije udeležencev v prisluškovalni aferi, so mrtvo našli ključno pričo v tej aferi Kosto Krpaća, lastnika podjetja, ki je poskrbelo za uvoz prisluškovalne opreme. Ta je bil tudi na seznamu 56 ljudi, ki jih je predsednik Gruevski nedavno pomilostil. Preiskovalci bistroumno domnevajo, da je šlo za umor ali samomor.

Na Metelkovi v Infoshopu se ob osmi večerni obeta predstavitev novodobnega italijanskega fašističnega gibanja Casa Pound z naslovom “Fašisti dvigajo glave”. O čem bo tekla beseda, poda Tiziana Russo, ena od organizatork.

Izjava

Poslanska skupina Nove slovenije v prazničnem tednu še naprej vlaga zakonske predloge. Danes novelo zakona o invalidskem in pokojninskem zavarovanju. Z njo nameravajo uvesti možnost prejemanja starostne pokojnine, hkrati pa nadaljevati dejavnost samostojnega podjetnika oz. možnost ustanavljanja S.P.-ja. Menijo, da bi moral imeti vsak zavarovanec po upokojitvi možnost nadaljevati ali ustanoviti svojo dejavnost kot samostojni podjetnik, država pa se lahko s tem nadeja še dodatnega priliva prispevkov, ki se mu je z vladno novelo odpovedala. Več o noveli Jožef Horvat, poslanec Nove Slovenije.

Izjava

So se pa v Novi Sloveniji z novelo Zakona o odvetništvu, ki so ga pripravili v pomladku Mladi Sloveniji, zavzeli tudi za novopečene odvetnike, ki jim je odvetniška zbornica zvišala vpisnino, ki je pogoj za opravljanje poklica, iz nekaj manj kot 2500 evrov na 9000 evrov. Pojasni Horvat.

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.