Naiven off

Aktualno-politična novica
20. 11. 2015 - 15.18
 / OFF

V Malijski prestolnici Bamako je dopoldne prišlo do strelskega napada na hotel. Napadalci so v stavbi zadrževali več kot sto gostov kot talce. Po zadnjih informacijah je malijska televizija poročala, da so varnostne sile iz hotela rešile 80 ljudi. Francoski predsednik Hollande je sporočil, da bo Francija uporabila vse svoje razpoložljive sile za pomoč pri reševanju talcev. V Maliju je trenutno 1000 francoskih vojakov.

Ameriški raziskovalni inštitut Pew je izdal rezultate raziskave o priseljevanju v ZDA, ki kaže, da je bilo v zadnjih petih letih večje število Mehičanov, ki so se izselili iz ZDA, kot tistih, ki so se priselili. Iz večih razlogov, predvsem pa zaradi dejstva, da je veliko ljudi, ki prispejo iz Mehike, nedokumentiranih, je tovrstne primerjave težko izvesti in temeljijo na različnih ocenah obeh držav, ZDA in Mehike. Razlogi za upad priseljevanja so številni, najbolj pa se omenja počasno ekonomsko okrevanje v ZDA od začetka krize dalje ter bolj strogo implementacijo migracijskih politik tako na meji med državama kot tudi pri izgonu državljank in državljanov Mehike iz ZDA. Pomembna je tudi sprememba v dojemanju življenja v ZDA s strani Mehičanov. Močno, kar za 10 odstotkov od leta 2007, je narastel odstotek tistih, ki mislijo, da je življenje ljudi enako pred in po selitvi iz Mehike v ZDA.

Na Novi Zelandiji se je pričel tritedenski referendum, na katerem bodo državljani in državljanke lahko izbrali alternativno podobo državne zastave. Potem ko bo odločeno, katera verzija je zbrala največ glasov, bo v marcu 2016 razglašen referendum o tem, ali naj država obdrži trenutno zastavo ali pa jo zamenja za medtem novo izbrano zastavo. Polemika glede zastave se vrti predvsem okrog vprašanja, ali trenutna, ki ima v levem kotu zastavo Združenega kraljestva, odseva sodobno realnost države, in pa okrog dejstva, da se jo na sploh pogosto zamenja z avstralsko. Glede na to, da raziskave javnega mnenja kažejo, da bodo volilci naslednje leto zavrnili spremembo zastave, je jasen tudi izvor pomislekov nekaterih kritikov, da bi bilo smiselno najprej med ljudmi preveriti, ali sploh so za spremembo.

V regiji Xinjiang na zahodu države so kitajske varnostne sile ubile 28 ljudi, domnevnih teroristov. Šlo naj bi za ljudi, ki so v septembru izvedli napad na rudnik, ki je terjal 16 žrtev. Dva meseca je tako potekalo iskanje takratnih napadalcev, ki jih po besedah kitajskih oblasti vodi zunanja ekstremistična skupina. Xinjiang je območje, na katerem živi večinsko muslimansko prebivalstvo Ujgurov in je tako pogosto arena spopadov, saj jih kitajska vlada smatra za separatiste in teroriste. Politika, ki jo izvaja na tem območju, pa je usmerjena predvsem v omejevanje verskega in kulturnega udejstvovanja tamkajšnjih prebivalcev.

V bombnem napadu v Bagdadu je umrlo vsaj 9 ljudi. Do eksplozije je prišlo poleg ene izmed šiitskih mošej ob koncu jutranjih molitev. V Bagdadu so tovrstni napadi del vsakdana, v večini primerov odgovornost prevzame Islamska država.

Švedski premier Stefan Loefen je po tem, ko je policija aretirala 25-letnega Iračana, ki naj bi bil vpleten v načrtovanje terorističnih napadov, izjavil, da so bili do sedaj v državi preveč naivni. Razmislek se seveda nanaša na do sedaj relativno odprto politiko na področju priseljevanja. Najbolj potencialno problematičnih je po besedah premierja 120 ljudi, ki so se na Švedsko vrnili iz boja v Iraku in Siriji. Švedski poslanci se bodo v kratkem odločali, ali bodo potrdili predlagano spremembo zakona, ki bi dala varnostnim oblastem v državi pravico do prisluškovanja pogovorom prek elektronskih komunikacijskih kanalov, kot sta Skype in Viber.

Zdravniki začetniki v Združenem kraljestvu so z veliko, 98-odstotno večino, izglasovali tridnevno stavko, in sicer prvega, osmega in šestnajstega decembra. Zahteve se nanašajo predvsem na višino plačila in obliko pogodb, ki naj bi bile uvedene naslednje leto in bodo še poslabšale plačilo, ki ga dobivajo. Minister za zdravje, Jeremy Hunt, se zelo trudi stavko prikazati kot neodgovorno odločitev in kot nekaj, s čimer zdravniki postavljajo paciente v veliko nevarnost. Pri tem je pozabil omeniti vse negativne učinke na paciente, ki jih je imelo varčevanje zadnjih let. Prisluhnimo njegovi izjavi, kjer zdravnike obtoži neodgovornosti:

Izjava

Deja vu?

Izjava

Londonska policija se je opravičila sedmim ženskam, ki so bile v razmerjih s policisti pod krinko, jim obljubila izplačilo odškodnine in priznala, da je šlo za izrabo policijskih moči. Pred štirimi leti so se odločile za skupno sodbo - večletno razmerje s policisti pod krinko oziroma kasnejše odkritje njihove prave identitete in stalnega zavajanja je za njih pomenilo velike čustvene travme. Vpleteni policisti so se po službeni dolžnosti infiltrirali v različne levičarske aktivistične skupine, a pri tem naj nikakor ne bi imeli dovoljenja stkati tovrstnih razmerij, sedaj pravijo predstavniki policije.

V Portorožu poteka dvodnevna mednarodna konferenca z naslovom Otroci in mladi na poti: proti natančnejši definiciji njihovih najboljših koristi, v soorganizaciji Znanstvenega raziskovalnega središča Univerze na Primorskem. Ena izmed tematik, ki so se je lotili, je položaj otrok brez spremstva v begunski situaciji. Govorili smo z Matejo Sedmak, ki pojasni, v čem je problem:

Izjava

Kako pa bi se oblasti morale lotiti problematike?

Izjava

Trenutno delovanje držav na balkanski poti sicer situacijo za begunce še poslabšuje. Agenciji OZN za otroke ter za begunce, in Mednarodna organizacija za migracije so izdale skupno izjavo, v kateri trdijo, da odločitve držav, da bodo omejevale prehod državljanom nekaterih držav, številne spravlja v še bolj negotov položaj.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness