Off črnogorskih volitev

Aktualno-politična novica
17. 10. 2016 - 15.00
 / OFF

Tajski princ Maha Vajiralongkorn je v znak žalovanja za svojim očetom, ki je tajski vladal 70 let, umrl pa je prejšnji teden, svoje kronanje prestavil za najmanj eno leto. Na Tajskem se je namreč začelo enoletno žalovanje, ki med drugim zadeva tudi začasno ukinitev številnih televizijskih oddaj in športnih prireditev. Ne glede na to, da velik del vloge tajskega kralja ostaja ceremonialen, je kralju dodeljena velika moč. Ta tako poleg upravljanja s kraljevim premoženjem, ki naj bi bilo vredno nekje med 30 in 40 milijard dolarjev, imenuje tudi kraljevi svet, ki potrjuje napredovanja v sodnih in vojaških vrstah. Zamik izvedbe kronanja za obdobje enega leta ter s tem začasni prevzem kraljeve funkcije s strani premierja in vodje vojaške hunte Prajutha Čan-oča tako sproža številne skrbi. Princ je sicer javnosti sporočil, da so skrbi glede državne administracije in njegovega podedovanja položaja odveč.

Voditelji držav BRICS so v okviru srečanja v Indiji podpisali deklaracijo o nadaljnih ukrepih. BRICS so leta 2011 ustanovile članice Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južna Afrika z namenom večanja gospodarskega in političnega vpliva. Med sprejetimi ukrepi včerajšnjega srečanja je ustanovitev bonitetne agencije. Srečanje BRICS v Indiji sta ruski predsednik Vladimir Putin in indijski premier Narendra Modi izkoristila za podpis okvirno dvajsetih dogovorov na področju vojaške tehnologije in energetike. Pred srečanjem sta sprejela dogovore v skupni vrednosti več deset milijard dolarjev, ki zadevajo skupno proizvodnjo lahkih vojaških helikopterjev in indijski nakup ruskega najnovejšega sistema protiraketne obrambe. Med drugim sta predstavnika potrdila dogovor odkupa indijskega podjetja Essar Oil, ki ga bo za 13 milijard dolarjev kupilo največje rusko naftno podjetje Rosneft. Podpisala pa sta tudi okvirni dogovor, po katerem bo Rusija Indiji dobavila več reaktorjev za jedrsko elektrarno v Kudankulamu na jugu Indije.

Sirski uporniki so ob podpori turških vojaških letal in topništva zavzeli mesto Dabik, ki je bilo doslej pod nadzorom Islamske države. Mesto je iz vidika strateške vojaške vrednosti zanemarljivo v primerjavi z mestom Mosul v Iraku ali Rako v Siriji. Zavzetje mesta s strani upornikov se tako kaže kot bolj pomembno iz vidika prerokbe, na katero se sklicuje Islamska država, ki pravi, da bo Dabik prizorišče končne bitke med muslimani in krščanskimi silami.

Uspešno zaključena operacija predstavlja del širšega projekta, imenovanega ‘Ščit za Evfrat’, ki je bil s strani Turčije načrtovan v mesecu avgustu. Namen kampanije Ščit za Evfrat naj bi bil prevzem nadzora Sirijskih upornikov v območju med Evfratom in mestom Azaz, ki se nahaja severno od Alepa. Med drugim pa je njen namen tudi omejevanje Kurdov, ki so v zadnjih mesecih svoj teritorij razširili po severnem delu Sirije. Pripadniki Islamske države pa so še pred dokončnim umikom iz Dabika popravili svoje izročilo in končno bitko napovedali v obliki prihajajočih dogodkov.

Iraški premier Hajder al Abadi je potrdil začetek vojaške operacije za ponovno zavzetje Mosula, ki je trenutno pod nadzorom pripadnikov Islamske države. Začeta ofenziva naj bi predstavljala največjo bitko v Iraku od ameriške invazije v letu 2003. V njej sodelujejo kurdske pešmerge in iraška vojska ob podpori ameriških, angleških in francoskih posebnih enot. Mosul je največje mesto pod nadzorom Islamske države in je pred začetkom vojne štelo okoli dva milijona prebivalcev. Ofenziva naj bi sodeč po napovedih trajala vse od nekaj tednov do več mesecev. Pešmerge naj bi v prvem dnevu osvojile tri vasi in nato proti notranjosti mesta predvidoma napredovale 12 kilometrov dnevno.

Vladna koalicija v Demokratični republiki Kongo je napovedala preložitev parlamentarnih in predsedniških volitev za 18 mesecev. To bo v praksi omogočilo, da se mandat predsednika Josepha Kabila ne preneha z decembrom. Situacija je nedavno že sprožila val protestov, opozicijska organizacija Rassemblement pa je za prihajočo sredo že napovedala vnovične. Evropska unija je ob preložitvi volitev zagrozila z ekonomskimi sankcijami.

Na parlamentarnih volitvah v Črni gori je zmago z večino osvojenih glasov osvojila Demokratska stranka socialistov premierja Mila Đukanovića. Osvojila je 31 sedežev v 81 članskem parlamentu, medtem ko je glavna opozicijska stranka Demokratična fronta, ki združuje prosrbske in srbske nacionalistične stranke zbrala skoraj dvakrat manj glasov. Đukanović je ob razglasitvi zmage poudaril, da je Demokratska stranka socialistov obranila Črno goro in da si bo še naprej prizadevala za njeno pot v evroatlantske povezave. Volitve je zaznamovala predvsem aretacija dvajsetih oseb s srbskim državljanstvom. Ti naj bi ob razglasitvi zmage Demokratske stranke socialistov načrtovali oborožen napad državljanov pred stavbo črnogorske skupščine in so se domnevno pripravljali tudi na ugrabitev najvišjih državnih predstavnikov. Več o poteku volitev v Črni gori pove Đorđe Stojanović iz radia Krš.

Izjava

Društvo novinarjev Slovenije v Izoli in na Ptuju prireja delavnico Portretiranje starosti v medijih, na kateri bodo predstavili analizo dvomesečnega poročanja o temah, povezanih s starejšimi, staranjem in vsem, kar temu pritiče. Poglavitne izsledke analize pojasni Ilija Tomanić Trivundža s Fakultete za Družbene vede:

Izjava

Zasavski kmetje so po enaindvajsetih letih od vložitve prve tožbe prejeli odškodnino zaradi škode, ki je kot posledica onesnaževanja okoliških podjetij nastala na tamkajšnjih poljih. Termoelektrarna Trbovlje, Steklarna Hrastnik in Tovarna kemičnih izdelkov v Hrastniku morajo kmetom tako izplačati odškodnino v vrednosti 2 milijona evrov. Tožba je bila prvič vložena leta 1995, od takrat pa je o zadevi dvakrat odločalo ljubljansko okrožno sodišče in dvakrat višje sodišče. Sodba je pravnomočna postala šele letos julija. Podjetja, ki so onesnaževala okolje, pa so kmetom šele po grožnji z izvržbo v minulem tednu izplačala 776.000 evrov odškodnine z obrestmi.

Minevajo trije tedni od prejema sklepa o odselitvi, ki so ga prejeli člani AKC Sokolc, aktivni umetniki, ki v zgradbi Sokolskega doma v Novem mestu delujejo že približno deset let. Zapleti še vedno ostajajo nerešeni. Več o trenutnem dogajanju pove aktivni član, umetnik Nejc Smodiš.

Izjava

Off sta pripravila vajenec Žiga in Tit.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness