OFF boja proti korupciji

Aktualno-politična novica
12. 5. 2016 - 15.00
 / OFF

Italijanski parlament je potrdil predlog zakona, ki bo priznaval ispospolne zveze. Po predlogu zakona bodo istospolni partnerji upravičeni do dedovanja, prejemanja pokojnine in prevzema priimka. Predlog posvojitev otrok izrecno ne prepoveduje, temveč bo o vsakem posameznem primeru odločalo sodišče. Zakonu nasprotuje opozicija, ki je že napovedala zbiranje podpisov za zavrnitveni referendum.

Tožilci romunskega direktorata za preiskovanje organiziranega kriminala in terorizma so največji romunski rafineriji nafte Petromidia zamrznili premoženje v vrednosti 670 milijonov evrov, za kolikor naj bi bil zaradi nezakonitih dejavnosti oškodovan državni proračun. Rafinerijo je leta 2007 prevzelo podjetje KazMunaiGaz, ki ima težave z odplačevanjem dolgov, ki jih je prevzelo od prejšnjih lastnikov. Večinski lastnik podjetja KazMunaiGaz je kitajski zasebni konglomerat CEFC China Energy, ki je konec aprila od Kazahstana kupil 51-odstotni delež.

Evropski parlament je zamrznil odpravo vizumov za turške državljane. S tem je povozil priporočila Evropske komisije, od te pa je zahteval, da pisno potrdi, da Turčija izpolnjuje pogoje za odpravo vizumov.

Odprava vizumov pa ni vprašanje izpolnjevanja pogojev, ampak je del pogajanj med EU-jem in Turčijo, saj je odprava vizumov ena od zahtev Turčije v zameno za njeno pomoč pri reševanju begunske krize. Na to je preko socialnega omrežja Twitter spomnil višji funkcionar vladajoče turške stranke AKP Burhan Kuzu, ki je izjavil, da bo v primeru neodprave vizumov Turčija v Evropo spustila več kot 2 milijona beguncev.

V Londonu poteka protikorupcijski vrh, kjer se svetovni voditelji strinjajo, da je korupcija problematična in bi na tem področju bilo treba nekaj storiti. Vrha se udeležujeta tudi predsednika Nigerije in Afganistana, za katera je britanski premier David Camerom pred kamerami nehote izjavil, da sta fantastično skorumpirana. Nigerijski predsednik Muhammadu Buhari glede pripombe ne zahteva opravičila, ampak je dal Cameronu priložnost, da dokaže svojo predanost boju proti korupciji in vrne ukradena sredstva, saj je po besedah nigerijskega šefa za preprečevanje korupcije Ibrahima Mahuja približno 31 milijard evrov ukradenih sredstev steklo v London.

Čeprav je Nigerija eden izmed največjih afriških producentov nafte, pa mora za kritje domače potrebe bencina zaradi pomanjkanja rafinerij tega uvažati. Zaradi večmesečnega pomanjkanja bencina je ministrstvo za nafto dvignilo maksimalno ceno bencina za dve tretjini. Liter bencina bo sedaj stal največ 145 nair, kar je približno 64 centov.

Brazilski senat je začasno odstavil predsednico države Dilmo Rousseff, ki svojih funkcij ne bo opravljala vsaj šest mesecev, v tem času pa jo bo nadomestil njen podpredsednik Michel Temer. O njeni usodi bo v naslednje pol leta odločal senat, kjer se bo branila pred obtožbami prirejanja državnega proračuna pred volitvami, ki so potekale leta 2014. Če bo spoznana za krivo z dvotretjinsko večino, ji bo prenehal veljati preostanek njenega štiriletnega mandata. V tem primeru pa tudi sodniki niso brezmadežni, saj je 33 od 81 senatorjev že bilo obsojenih ali pa so v kazenskem postopku, med drugim tudi zaradi nezakonite deforestacije amazonskega deževnega gozda.

Ob polnoči se je v Makedoniji iztekel rok za oddajo seznama kandidatov za volitve, ki bodo potekale 5. junija. Glede na vložene sezname kandidatov pa na volitvah ne bo prevelike konkurence, saj je edini prispeli seznam kandidatov poslala vladajoča stranka VMRO DPMNE. Opozicijska Socialdemokratska stranka in Demokratska stranka Albancev sta že napovedali bojkot volitev, saj naj do takrat še ne bi bili izpolnjeni pogoji za svobodne volitve, pridružila pa se jim je tudi koalicijska Demokratska unija za integracijo. Zahteve po prestavitvi volitev podpira tudi nemški predstavnik Johannes Haindl, ki med drugim zahteva razveljavitev amnestije, ki jo je makedonski predsednik Nikola Gruevski aprila podelil vsem vpletenim v prisluškovalno afero.

Slovensko združenje za duševno zdravje je v Tolminu organiziralo posvet o socialnem podjetništvu na podeželju. Tematiko in potek posveta nam opiše direktor združenja Nace Kovač.

Izjava

 

Med predlaganimi smernicami sta tudi samooskrba in skupnostno bivanje. Socialno podjetništvo bi bilo razširjeno tudi na kmetije, ki bi starejšim predstavljale alternativo institucionalnemu bivanju.

Izjava

 

Ustavno sodišče je razsodilo, da določbi Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki obdobje prostovljnega zavarovanja ne štejejo v pokojninsko dobo, nista protiustavni. Pobudo za presojo ustavnosti sta podala Zveza svobodnih sindikatov Slovenije in Sindikat delavcev trgovine Slovenije, ki sta na odločitev ustavnega sodišča že napovedala pritožbo na Evropskem sodišču za človekove pravice.

Off je pripravil vajenec Klemen.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

temer golpista, te exiliaremos como Batista!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness