OFF minimalne plače tujih voznikov

Aktualno-politična novica
17. 6. 2016 - 15.00
 / OFF

Evropska komisija je vložila postopek proti novemu francoskemu zakonu o minimalni plači za tuje voznike tovornjakov, ki bo predvidoma stopil v veljavo 1. julija. Zakon bo zahteval, da tuji vozniki tovornjakov, ki vozijo v Franciji, prejemajo minimalno plačo, ki velja v Franciji. Po mnenju Evropske komisije je takšen zakon diskriminatoren, ker preprečuje “prost pretok blaga in storitev”. Odpravo takega zakona je Evropska komisija zahtevala tudi od Nemčije, kjer je takšen zakon bil sprejet že lani in je zato že v veljavi. Angažiranost Evropske komisije je v interesu prevozniških podjetij, ki izkoriščajo nizke minimalne plače voznikov iz držav iz Vzhodne in Jugovzhodne Evrope.

Evropska komisija je tudi pričela s postopkom proti Poljski zaradi povečanega izkoriščanja poljskega Beloveškega pragozda, kar je po mnenju komisije v nasprotju z evropsko zakonodajo. Poljska vlada je marca odobrila trikratno povečavo sečnje v območju pragozda. Kot uradni razlog je navedla nadzorovanje zalubnikov, čemur pa okoljski znanstveniki, tudi iz poljske akademije znanosti, ne verjamejo, saj trdijo, da se vzponi populacije zalubnikov ponavljajo na 8 do 10 let.

Nad politiko Evropske unije glede begunske krize pa ni zadovoljna francoska nevladna organizacija Zdravniki brez meja, ki ne bo več prejemala evropskih virov financiranja. Ta so do sedaj znašala 56 milijonov evrov oziroma približno 8 odstotkov njenih celotnih dohodkov. Zdravniki brez meja nasprotujejo predvsem dogovoru med Evropsko unijo in Turčijo, saj po besedah organizacije Turčija za begunce ni varna država. S tem se pridružuje mnenju grškega sodišča, ki je svoje mnenje v začetku meseca tudi uradno potrdilo.

Finančni ministri evroobmočja so potrdili sprostitev finančne pomoči Grčiji v vrednosti 7,5 milijard evrov, ki bo grški vladi predvidoma nakazan naslednji teden in bo porabljena za delno odplačitev dolga Evropski centralni banki v prvi polovici julija. Finančna pomoč je del majskega dogovora grške vlade z ministri evroobmočja, da v zameno za 10,3 milijard evrov in podaljšanje odplačilnih rokov izvede strukturne reforme. Te so klasična kombinacija varčevalnih ukrepov in pospešitev privatizacije, tokrat pod okriljem državnega privatizacijskega sklada.

Hrvaški premier Tihomir Orešković ni prestal glasovanja nezaupnice v Saboru, ki jo je pred enim tednom vložila največja stranka HDZ. S tem je pričel teči obvezni 30-dnevni rok, v katerem lahko stranke oblikujejo novo koalicijo. HDZ je za novega mandatarja predlagala dosedanjega finančnega ministra Zdravka Marića. Sabor bi o njem moral odločati danes, a je bila seja prekinjena, potem ko je bila predložena zadostna večina podpisov za glasovanje o razpustitvi sabora. O samorazpustitvi bo sabor brez razprave glasoval v ponedeljek. Predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović je napovedala, da nadaljnih pogajanj o novem mandatarju ne bo. Sabor bo najverjetneje razpuščen 15. julija z začetkom parlamentarnih počitnic. Glede na zakonsko določene roke to pomeni, da Hrvate predčasne volitve čakajo najverjetneje v začetku septembra.

Zaradi spora med Pakistanom in Afganistan se je ustavil promet na najpomembnejšem mejnem prehodu med državama v Torkhamu. Predmet spora je nova vstopna točka, ki jo gradi Pakistan, za katero pa Afganistan trdi, da je na njegovem ozemlju. Tekom tega tedna je na meji že prišlo do streljanja med obema stranema, sam spor okrog meje med državama oziroma tako imenovane Durandove črte pa poteka že več kot desetletje. Eden izmed večjih problemov pri določanju meja je tudi relief, saj velik del več kot 2000-kilometrske meje poteka po goratem terenu, kjer je meje med državama težje določiti oziroma je mejni nadzor smiseln le na gorskih prelazih.

Brazilska začasna vlada je v enem mesecu izgubila že tretjega ministra. Henrique Alves, minister za turizem, je odstopil po obtožbah bivšega senatorja in uslužbenca Petrobrasa Sergia Machada, da je prejel podkupnino v višini 400 tisoč ameriških dolarjev. Minister za upravljanje proračuna Romero Juca je v drugi polovici maja odstopil zaradi obtožb, da je hotel onesposobiti protikorupcijsko preiskavo okoli Petrobrasa. Nekaj dni zatem je odstopil še minister za transparentnost Fabiano Silveira, saj so v javnost prišli posnetki pogovorov, v katerem Silveira nudi pravne nasvete predsedniku Senata Renanu Calheirosu, ki je v protikorupcijski preiskavi Lava Jato ravno tako osumljen koruptivnih dejanj.

OFF je pripravil vajenec Klemen.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness