Off stare nove oblasti v Burkini Faso

Aktualno-politična novica
kabore
1. 12. 2015 - 15.00
 / OFF

Turške oblasti so včeraj v obsežni policijski akciji, ki se je zaključila v popoldanskih urah in v kateri je sodelovalo 250 policistov, aretirale 1300 beguncev, ki so po morski poti želeli doseči Grčijo. Aretirani begunci prihajajo večinoma iz Sirije, Iraka, Irana ter Afganistana. Prijeti so bili še štirje tihotapci, zaseženi pa so bili štirje čolni, namenjeni tihotapljenju beguncev ter šest pogonskih motorjev.

Aretacije so se začele le nekaj ur po koncu zasedanja vrha držav članic Evropske unije in Turčije. Rezultat zasedanja je skupni načrt, ki predvideva zaustavitev begunskih tokov iz Turčije v Grčijo ter tako imenovana “omejitev iregularnih migracij”. V zameno za okrepitev nadzora na njeni zunanji meji je EU Turčiji namenila 3 milijarde evrov pomoči ter ponovno odprtje pogovorov o priključitvi Turčije k EU-ju.

Kljub aretacijam v Turčiji in prebadanju čolnov s strani grške obalne straže je danes iz grških otokov v pristanišče Pirej ob Atenah prispelo okrog 3000 beguncev. Na grško-makedonski meji še vedno potekajo protesti migrantov iz območij, kjer uradno ne potekajo oboroženi vojaški spopadi, saj jih oblasti ne spuščajo v državo, kot je bilo očitno dogovorjeno med državami Balkana na sestanku v Ljubljani prejšnji ponedeljek . Na meji so se okrepile tudi makedonske varnostne sile, ki med drugim nadgrajujejo bodečo žico.

Evropska unija naj bi tudi z vedno večjo vojaško vpletenostjo držav v konflikt na Bližnjem vzhodu na en mah razrešila problem s teroristi, pa še begunci. Tako bo Nemčija do konca leta na Bližnji vzhod poslala 1200 svojih vojakov, s čimer je pomirila prvotno negodovanje Francije, ki je bila nezadovoljna z zgolj večjo angažiranostjo Nemčije v Maliju. Če bo nemški parlament ukrep potrdil, bo to še en odmik od siceršnje nemške zadržanosti do vojaških intervencij. Kljub temu pa neposrednih napadov na tarče Islamske države Nemčija zaenkrat ne bo izvajala, kar pa ne velja za Veliko Britanijo, katere vodstvo si želi aktivneje sodelovati v konfliktu.

Jutri bo znana odločitev o letalskih napadih na Islamsko državo v Siriji, ki jih predlaga britanska vlada. V preteklih dneh je bilo v Veliki Britaniji veliko špekulacij o tem, kako bodo glasovali poslanci laburistične stranke. Anketa, izvedena med člani stranke, je pokazala, da jih 75% nasprotuje takšni intervenciji. Kljub volji obširne laburistične baze pa je vodja laburistov Jeremy Corbyn svojim poslancem prepustil svobodno odločitev. Del laburistov je sicer vključenih v koalicijo “Stop the war”, ki nocoj v Londonu organizira množične proteste proti britanskemu vojaškemu posredovanju v Siriji. Dodajmo, da je parlament sicer že dvakrat glasoval proti predlogu premiera Davida Camerona, da se Britanija vključi v spopade.

Znani so rezultati predsedniških in parlamentarnih volitev v Burkini Faso, ki so potekale v nedeljo. Na predsedniških volitvah je zmagal Roch Marc Christian Kabore, ki je prejel 53,5% glasov in je že pred volitvami veljal za enega od favoritov, največja parlamentarna stranka pa je postala Kaborejeva stranka Ljudsko gibanje za napredek. Kabore bo prevzel vajeti države po letu dni tehnične vlade in začasnega predsednika Michela Kafande, ki so državo upravljali po prisilnem odstopu Blaiseja Compaoreja, ki je prišel na oblast z državnim udarom leta 1987 in državi vladal 27 let, dokler ni oktobra 2014 zaradi množičnih protestov in pritiskov s strani državne vojske odstopil s položaja.

Kabore je v času volitev sicer veljal za predstavnika opozicije, vendar je bil še v bližnji preteklosti pomemben člen Compaorejeve stranke Kongres za demokracijo in napredek. V devetdesetih letih je bil dve leti premier, od leta 2002 do 2012 je vodil državni parlament, do januarja 2014 pa je bil predsednik Compaorejeve vladajoče stranke, dokler ni zaradi želje Compaoreja, da bi si zagotovil neomejen predsedniški mandat, iz stranke protestno odstopil ter ustanovil novo opozicijsko stranko.

Mednarodni denarni sklad bo uvrstil kitajsko valuto juan med svetovne rezervne valute. Ta status so do sedaj imeli le evro, ameriški dolar, britanski funt in japonski jen. Kitajska je tako dobila novo uradno potrditev svoje pomembnosti v svetovnem gospodarstvu, na mednarodnih trgih pa se bodo povečale možnosti za trgovanje s kitajsko valuto. Kaj pomeni sprejem juana med svetovne rezervne valute za svetovno gospodarstvo in za Kitajsko pojasni ekonomist Bogomir Kovač:

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness