Off utrujenih oblastnikov

Aktualno-politična novica
25. 8. 2014 - 14.00
 / OFF

Borci Islamske države so zavzeli bazo sirskih vladnih zračnih sil. Letališče Taqba je bilo zadnje oporišče sirske vojske na območju, ki je sicer popolnoma pod nadzorom borcev Islamske države. V spopadih, ki so trajali od četrtka, je umrlo okoli 350 islamistov in 170 sirskih vojakov, po zmagi pa so islamistični borci zajeli še približno 150 umikajočih se sirskih vojakov. Na drugi fronti se je bila medtem Islamska država prisiljena umakniti, saj so jo s severnega obrobja mesta Homs pregnali pripadniki skupine Nusra front in drugih islamističnih milic.

 

Razkriva se tudi ozadje obglavljenja ameriškega novinarja Jamesa Foleya, ki ga je zagrešila Islamska država. Po poročanju več medijev, ki navajajo vire v ameriških in britanskih obveščevalnih službah, naj bi Foleya obglavil 23-letni britanski reper Abdel Majed Abdel Bary. Skupaj s še dvema Britancema, ki se prav tako borita v Siriji, naj bi omenjeni reper tvoril uspešno skupino ugrabiteljev, ki so jih ugrabljeni zahodnjaki v ujetništvu poznali kot „The Beatles“. Ugrabitve zahodnjakov so sicer precej donosen posel, saj so razen Velike Britanije in ZDA države načeloma pripravljene plačati odškodnino za svoje državljane. Po poročanju New York Timesa so tako različne islamistične skupine v regiji od leta 2008 na svoje račune dobile že več kot 125 milijonov dolarjev od evropskih držav. Kot so povedali pri medijski hiši Global Post, kjer je bil zaposlen Foley, so ugrabitelji tudi zanj zahtevali 132 milijonov dolarjev.

 

V neredih, ki so izbruhnili v zaporu v brazilskem mestu Parana, so bili ubiti štirje zaporniki, dva paznika pa sta še vedno v zaporu kot talca. Upor 1140 zapornikov, ki bivajo v kompleksu, ki je zgrajen za dvesto ljudi manj, se je začel zaradi slabih higienskih razmer, pomanjkanja osnovnih zdravil in slabe hrane. Glede na to, da so bili zaporniki ubiti s strani svojih zaporniških kolegov, dva sta bila celo obglavljena, pa oblasti ugotavljajo, da se je upor kmalu preusmeril na nestrinjanja med rivalskimi gangi.

 

Chan-ocha Prayuth je zaprisegel kot novi tajski premier in tako vsaj uradno končal politično krizo, ki se je začela s protesti in nato odstopom bivše premierke Yingluck Shinawatra. Prayuth je sicer general, ki je vodil vojaško hunto, ki je po odstopu Shinawatre prevzela oblast, po privolitvi tajskega kralja pa ga je na mesto oblikovalca nove vlade imenovalo zakonodajno telo, ki ga je pred tem sama izbrala vojaška hunta. General je v svojem govoru obljubil, da bo vlado oblikoval do začetka oktobra in se kar najbolj trudil, da bi obnovil demokracijo v državi. Ob prevzemu oblasti je oznanil še, citiramo: “Pripravljen sem se utruditi!“.

 

Utrudila pa se je tudi francoska vlada. Premier Manuel Valls je namreč predsedniku Francoisu Hollandu predal odstopno izjavo, saj je vlado močno pretresla notranja kritika, ki si jo je privoščil minister za gospodarstvo Arnaud Montebourg. Hollande je sicer Vallsa že pooblastil za predlaganje nove ministrske ekipe, kar kaže, da je bil glavni problem prav gospodarski minister. Ta si je namreč privoščil nepredstavljivo in kritiziral vladne varčevalne ukrepe ter pozval k uporu proti obsesijam nemških konzervativcev, kar so videli kot odkrit napad na nominalno socialističnega predsednika Hollanda.

 

Nigerijska islamistična skupina Boko Hram je razglasila novo zmago. Mesto Gwoza na severovzhodu države naj bi postalo del njihovega kalifata, četrt milijona prebivalcev pa naj bi se od sedaj naprej ravnalo po šeriatskem pravu. Nigerijska vojska sicer navedbe Boko Harama zanika in pravi, da je nigerijska teritorialna suverenost še vedno nedotaknjena, boji za Gwozo pa še potekajo.

 

V Saint Louisu bo danes pokopan Michael Brown, najstnik, ki ga je pred šestnajstimi dnevi ustrelil in ubil policist Darren Wilson. Pogreb bodo spremljale množične demonstracije zaradi policijskega nasilja na rasni osnovi, zaradi česar so Brownova družina in veljaki v lokalni skupnosti že pozvali k mirnemu spominjanju. Med vikendom so v zvezni državi Missouri sicer potekala tudi zborovanja v podporo policistu Wilsonu, na spletu pa se je pojavila tudi stran, kjer se zanj zbirajo donacije. Wilsonu in njegovi družini so tako posamezniki z vseh vetrov darovali že več kot 400,000 dolarjev, donacije pa na spletu spremljajo tudi rasistični komentarji in opravičevanje Wilsonovega hitrega prsta na petelinu njegove pištole.

 

V Državnem zboru poteka izredna seja. Poslanci so na tajnem glasovanju za novega podpredsednika državnega zbora izvolili Primoža Hainza iz stranke Desus in Janka Vebra iz vrst Socialnih demokratov. Hainza je podprlo 56 poslancev, 25 jih je glasovalo proti, Veber pa je dobil 59 glasov, medtem ko je devet poslancev glasovalo proti. Sejo je z nagovorom otvoril bodoči mandatar Miro Cerar – Miroslav. Poslušajmo kolaž njegovih najbolj markantnih izjav.

Izjava se nahaja v posnetku.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.