OFF za več streljanja

Aktualno-politična novica
17. 2. 2017 - 15.00
 / OFF

Današnji Off začenjamo v Evropi. Evroposlanci so na plenarni seji glasovali proti univerzalnemu temeljnemu dohodku kot načinu kompenzacije vpliva robotov na trg delovne sile. Parlament je Evropski komisiji podal priporočila glede robotske delovne sile, a zavrnil najstrožje ukrepe. Evroposlanci so tako glasovali proti davku na robote, ki bi od delodajalca terjal denar v zameno za vpeljavo robotske delovne sile namesto človeške. Zavrnili so tudi možnost denarnega nadomestila za delavce, ki jih je prizadela povečana vpeljava robotov v proces proizvodnje. V priporočilih Evropski komisiji so se raje osredotočili na popolno kompenzacijo zavarovalniških stroškov, ki bi jih v nesrečah povzročili avtonomni roboti, kot so samovozeči avtomobili.

Poslanci francoskega senata pa so sprejeli zakonski amandma, ki razširja okoliščine, v katerih lahko policisti uporabijo strelno orožje. Nova pooblastila policistom dovoljujejo streljanje na osumljence, ki bežijo pred policijo, po dveh opozorilih pa lahko streljajo tudi na priprte osumljence, ki naj bi ogrožali življenje policistov. Poleg tega bodo lahko policisti sprožili tudi proti vozilom, ki ne upoštevajo ukaza, da naj se ustavijo. Tako so francoski policisti dobili enaka pooblastila, kot jih ima paravojaška enota francoske vojske, zadolžena za ohranjanje reda in miru ob izrednem stanju. Odločitev senata prihaja spričo množičnih protestov v francoski prestolnici proti policijski brutalnosti, med katerimi je bilo aretiranih več sto ljudi.

Zaradi zaostrovanja odnosov z Rusijo je Finska vlada napovedala, da bo povečala izdatke, namenjene za obrambo, ter ponovno povišala število vojakov. Vlada vojski trenutno namenja 2,4 milijarde evrov, sedaj pa bo letno namenila še dodatnih 55 milijon evrov, število vojakov pa iz 230 tisoč povečala na 280 tisoč. Z letom 2021 načrtuje vlada obrambi nameniti še dodatnih 150 milijonov evrov. Finska, ki ni članica zveze NATO, je oktobra prejšnje leto podpisala dvostranski dogovor z Združenimi državami Amerike o skupni obrambi pred Rusijo. Odločitev finske vlade, da poveča število vojakov in vojaški proračun, prihaja v sodelovanju z NATO zaveznicami, ki krepijo pristnost svojih enot v baltskih državah, kamor bo Slovenija poslala 50 vojakov.

Iz Baltika v Sredozemlje. Na Cipru je propadlo srečanje sprtih strani v procesu pogajanj o združitvi mediteranskega otoka. Do spora med Mustafo Akincijem, predstavnikom turške strani, in Nicosom Anastasiadesom, predstavnikom grške strani, je prišlo zaradi nestrinjanja o obvezni komemoraciji zgodovinskih obeležij.

O propadlih pogajanjih pa tudi iz Libije. V Egiptu naj bi se sestala premier vlade v Tripoliju, Fayez al-Sarray, in njegov nasprotnik Khalifa Haftar. Prvega podpirajo Evropske države in Katar, Haftarja, ki mu zvestobo prisega večina oboroženih skupin na vzhodu Libije, pa sosednji Egipt in Rusija. Srečanje je zavrnil Haftar. Libija, s katero Evropska unija ojačuje sodelovanje na področju omejevanja migracij, tako ostaja brez enotne vlade.

Pentagon je potrdil, da je ameriška vojska leta 2015 v Siriji v dveh napadih uporabila osiromašeni uran. 5300 protitankovskih nabojev z osiromašenim uranom, ki so zmožni prebiti oklepna vozila, so uporabili v napadih na konvoj vozil, ki so prevažala nafto za Islamsko državo. ZDA so osiromašeni uran pričele uporabljati novembra lani ob povečanem številu oklepnih vozil Islamske države. Osiromašeni uran, ki nastaja ob bogatenju urana, je po podatkih Okoljskega programa Združenih narodov odgovoren za DNA mutacije pri ljudeh, ki so mu izpostavljeni, in njihovih potomcih. Najbolj dokumentirane primere vpliva osiromašenega urana na žrtve so pri Združenih narodih zabeležili v Iraku zaradi uporabe urana s strani ameriške vojske v invaziji leta 1991. Kljub nevarnostnim osiromašenega urana pa na mednarodni ravni ne obstajajo dogovori o prepovedi njegove uporabe.

Današnji tuji blok zaključujemo na Korejskem polotoku. Južnokorejski korupcijski škandal, ki je odnesel nekdanjo predsednico države Park Guen-hye, je zajel tudi konglomerat Samsung. Državne oblasti so aretirale Lee Jae-yonga, uradno podpredsednika podjetja Samsung Electronics, neuradno pa vodi celoten konglomerat od leta 2014. Lee Jae-yong je obtožen podkupovanja Choi Soon-sil, ki je v središču največjega korupcijskega južnokorejskega škandala. Slednja naj bi izkoristila svoje poznanstvo s predsednico in v zameno za podkupnino v višini 40 milijonov evrov pri nekdanji predsednici pridobila dovoljenje za združitev dveh Samsungovih podjetij, kar je omogočilo prenos moči v celotnem konglomeratu v roke Samsungovega podpredsednika.

Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije je vzpostavilo Skupno bazo cen artiklov, ki so uporabljeni v zdravstvu. Skupna baza bo vsebovala podatke o cenah vseh zdravstvenih artiklov, ki so uporabljeni v slovenskem zdravstvu. Vsi podatki bodo dostopni direktorjem zdravstvenih zavodov, medtem ko bo javnost lahko dobila vpogled v cene specifičnih artiklov. Več o aplikaciji nam pove direktor Združenja zdravstvenih zavodov Metod Mezek.

Izjava

 

OFF je pripravil vajenec Igor.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness