Spinoff

Aktualno-politična novica
19. 7. 2017 - 14.55
 / OFF

Na Tajskem so sodišča obsodila 31 od 103 ljudi, obtoženih trgovine z belim blagom. Gre za do danes največje sojenje za zločin trgovanja z ljudmi na Tajskem. Med obsojenimi so lokalni politiki, nekdanji tajski general in policisti. Obtoženi so bili aretirani leta 2015, po odkritju 36 trupel v grobovih na jugu Tajske. Preiskava je razkrila razpredeno mrežo tihotapcev, ki so imeli v ujetništvu pripadnike manjšine Rohinga iz sosednjega Mjanmara, dokler jim niso njihove družine plačale odkupnine. V krizi leta 2015 so tisoči Rohing zaradi preganjanja bežali iz Mjanmara in Bangladeša, pogosto skozi Tajsko, s ciljem doseči Malezijo.

Nadaljujemo z obsodbami malo bolj zahodno. Prizivno sodišče v Maroku je obsodilo 24 zahodnih Sahravijcev zaradi izgredov, do katerih je prišlo leta 2010 v taboru Gdeim Izik med maroškimi varnostnimi silami in sahravijskimi aktivisti. Zahodna Sahara je območje, ki je že od leta 1975 pod maroško okupacijo. Kazni se gibajo med dvema letoma v kehi in doživljenjskim zaporom. Sahravijci so bili predhodno že obsojeni na maroškem vojaškem sodišču. Zaradi sprememb v maroški zakonodaji, ki so prepovedale sojenje civilistom na vojaških sodiščih, pa so jim ponovno sodili na prizivnem sodišču. Na vojaškem sodišču so bili Sahravijci obsojeni predvsem na podlagi dokazov, ki jih je tožilstvo domnevno pridobilo z mučenjem obtoženih. V novem sojenju je tožilstvo odobrilo zdravniško oceno trditev obtoženih, da so jih oblasti leta 2010 mučile. Sedem let kasneje so zdravniki na podlagi trenutnih simptomov presodili, da se opisano mučenje ni izvajalo nad obtoženimi.

Turško ministrstvo za izobrazbo je razkrilo svoj učni načrt za prihajajoče leto. Od šolskega leta 2017/2018 naprej bodo turški šolarji v sklopu osnovne verske izobrazbe poučeni o besedi jihad kot ljubezni do domovine. V učbenikih za biologijo bodo izpuščena poglavja o evoluciji, domnevno, ker tako znanje presega nevronske zmožnosti srednješolca. Teorija o evoluciji bo zagretim biologom dostopna šele na univerzitetni ravni. Namestnik predsednika vlade Numan Kurtulmus je Darwinovo teorijo označil za zastarelo in gnilo. V prihajajočem šolskem letu bo tudi več poudarka na prazniku državne enotnosti, ki ga Turki praznujejo od zatrtja državnega udara 15. julija lani. Sindikat delavcev v izobrazbi in znanosti Egitim-Sen opozarja, da je novi učni načrt načrtno usmerjen k zmanjševanju sekularizacije.

Pred parlamentom v Londonu so skupaj s svojimi mopedi in motorji stavkali raznašalci hrane. Vladi so očitali, da jim v luči nedavnih napadov s kislino ne zagotavlja dovolj varnosti. Prav tako so njihova prevozna sredstva neprestano izpostavljena kraji, s tem pa je ogrožen njihov dnevni zaslužek. Mnogi delavci zaradi nevarnih razmer na ulici ne želijo delati po osmi uri zvečer. Od vlade zahtevajo strožje ukrepe glede napadov s kislino in več policije na ulicah. Podjetje za razvoz hrane Deliveroo se je svojim delavcem v e-mailu zavezalo, da bo poskrbelo za njihovo varnost in da nihče ne bo prisiljen v delo v bolj nevarnih delih mesta. Kako točno bodo to storili, v sporočilu ni bilo moč razbrati.

Poveljnik generalštaba francoske vojske Joseph de Villiers je odstopil s položaja. Odstop sledi verbalnemu spopadu med njim in predsednikom Emmanuelom Macronom zaradi zmanjšanja sredstev, ki jih je vojski namenil Macron. Rez v vojaški proračun bo težek 850 milijonov evrov. Predsednik je Villiersov odstop že sprejel.

Rusi so pričeli z vojno nad trenutno najbolj popularno in nesmiselno igračo na svetu - fidget spinnerjem. Ruska državna televizija je igračo označila za močno propagandno orožje opozicije, ki ljudi dela bolj dovzetne za politično manipulacijo. Uporabljene so bile tudi besede “zombifikacija” in hipnoza. Nevarnost fidget spinnerjev je potrdila tudi ruska zveza potrošnikov, ki je zatrdila, da je igrača močno zasvojljiva. Potrošnike je opozorila, naj bodo pri nakupih spinnerjev pozorni na močne vonjave po kemikalijah, ki bi lahko dodatno zameglile njihovo presojo. Fidget spinnerje so na nedavnih protestih delili podporniki Alekseja Navalnija, nacionalističnega borca proti korupciji in državnega sovražnika številka ena. Kot dodaten dokaz za grozote fidget spinnerjev so novinarji državne televizije priložili posnetek iz sojenja Navalnemu, kjer se sam igračka z zloveščim vrtalcem.

Ob zaključku pregleda na tujem pa vas lahko razveselimo še z novostjo v googlovi tehnologiji. Personalizirani feed z novicami vas bo od zdaj naprej namreč pričakal tudi na mobilni aplikaciji Google. Slednja vam bo na podlagi vaše brskalne zgodovine predlagala članke in videe na podoben način, kot to počneta Facebook in Twitter. V personalizirani feed zaenkrat še niso vključeni oglasi.

Okoli 100 delavcev Nigrada je v približno 50 osebnih vozilih protestiralo pred mariborsko občino. Z avtomobili so krožili okrog stavbe in glasno trobili. Njihov protest je izzvalo nasprotovanje župana Andreja Fištravca, da bi podal soglasje k imenovanju Marka Plečka za direktorja Nigrada. Slednji trenutno opravlja funkcijo začasnega direktorja, v Nigrad pa ga je pripeljala prav županova ekipa. Delavci so se po pričevanju predsednika sindikata Draga Bučka organizirali sami.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness