Črna gora proti preiskovalnim novinarjem

Oddaja
Črna gora
9. 1. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Po skoraj letu in pol so oblasti v Črni gori končno spustile na prostost Jova Martinovića, samostojnega preiskovalnega novinarja. Na prostosti bo lahko počakal na začetek sojenja sredi januarja. Obtožnica ga bremeni pripadnosti in pomoči kriminalni združbi, za kar je zagrožena kazen do deset let zapora. Sindikat medijev Črne gore ter Evropska in Mednarodna federacija novinarjev so sicer že septembra pozvali sodišče in premierja Mila Đukanovića, naj mu zagotovijo pošteno sojenje in upoštevajo njegov status preiskovalnega novinarja. Martinović se je v pridržanju znašel oktobra 2015, ko je črnogorska policija v sodelovanju s hrvaško aretirala 17 osumljenih prekupčevanja z drogami. Obtožnica je bila proti njemu vložena šele pol leta po aretaciji, prvo zaslišanje, kjer se je Martinović lahko branil pred obtožbami, pa je potekalo lanskega decembra.

Med pripadniki kriminalne združbe, ki naj bi ji po obtožnici pripadal Martinovič, izstopata dva, Duško Martinović in Namik Selmanović. Jovo Martinović je Duška v preteklosti obiskoval v zaporu, ker je bil njegov vir za snemanje dokumentarca o znanih tatovih dragih kamnov, združenih pod imenom Rožnati Panter, Selmanović pa je Martinoviću omogočal vpogled v nedovoljeno trgovino z orožjem na Balkanu. Pojasni Mirjana Camović, predsednica Sindikata medijev Črne gore:

Izjava

Dokaz za pripadnost združbi za preprodajo drog je domnevno aplikacija za pogovore Viber, ki naj bi jo Jovo Martinović po mnenju tožilstva namestil na mobilni telefon Duška Martinovića z namenom organizacije preprodaje drog.

Izjava

O pomanjkljivostih dokazov proti Martinoviću priča tudi dejstvo, da je posebna tožilka Mira Samardžić obtoženemu članu Pink Panterja Dušku Martinoviću ponudila ugodnejšo obtožnico, če priča proti novinarju.

Izjava

Primer dolgotrajnega pripora in obtožb na majavih temeljih je že od začetka pritegnil pozornost domačih in tujih organizacij za zaščito novinarjev in medijske svobode. Evropska in Mednarodna federacija novinarjev sta premierju Milu Đukanoviću septembra lani poslali javno pismo, v katerem sta ga pozvali, naj Črna gora spoštuje pravico do poštenega sojenja in upošteva pričevanje novinarja Martinovića, da so vsi njegovi stiki s člani kriminalnih združb posledica njegovega novinarskega dela. Prav tako je poskušal posredovati domači Sindikat medijev Črne gore, ki je pozval k ukrepanju sodne oblasti.

Izjava

Črnogorska vlada pa se je na pozive novinarskih organizacij odzvala z ignoranco.

Izjava

Odnos črnogorske oblasti do novinarskega dela je v preteklem desetletju že večkrat požel kritike organizacij za zaščito svobode medijev. Še vedno ostaja nepojasnjen umor novinarja Duška Jovanovića leta 2004, prav tako je policija decembra prenehala z zaščito že večkrat napadenega novinarja Tufika Softića. Primer Martinovića v ta kontekst postavlja tudi Camović:

Izjava

Novinarju Martinoviću, ki se je zaradi svojega preiskovalnega dela znašel na pridržanju za skoraj leto in pol, še vedno grozi morebitna desetletna zaporna kazen. Njegov primer potrjuje domnevo, da si črnogorski preiskovalni novinarji pri svojem delu ne morejo obetati varstva države. Camović glede politične razsežnosti sojenja Martinoviću zaključuje:

Izjava

Offsajd je pripravila vajenka Neja.

Aktualno-politične oznake: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Oddaja je nastala v sodelovanju z Osservatorio Balcani e Caucaso za European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), in je sofinancirana s strani Evropske komisije. Vsebina oddaje je izključna odgovornost Zavoda Radio Študent in se ne more smatrati, da odraža stališča Evropske unije.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.