Škodljiva para?

Aktualno-politična novica
16. 8. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Tokratni Offsajd je drugi v seriji prispevkov na temo tobaka. Včeraj smo ugotavljali, kaj prinaša tako imenovana nova tobačna zakonodaja. Med večjimi v zakonu vsebovanimi spremembami je tudi regulacija uporabe elektronskih cigaret oziroma naprav za uparjevanje.

Uporaba elektronskih cigaret oz. pogovorno vejpanje se je tudi v Sloveniji v zadnjih letih precej razširilo. Po nekaterih podatkih, s katerimi razpolagajo v Združenju vejperjev Slovenije, naj bi naša država štela nekje med deset in petnajst tisoč vejperjev. Glavno razliko med uživanjem cigaret in vejpanjem predstavlja način vnosa nikotina v telo. Medtem ko mora ta pri cigareti goreti, elektronska cigareta tekočino, ki vsebuje nikotin, zgolj segreje. Zaradi manka izgorevanja naj bi bili škodljivi učinki vejpanja drastično manjši kot pri kajenju cigaret. Kljub temu, da slednjemu pritrjujejo tudi marsikatere raziskave priznanih inštitucij, na primer Public Health England, pa je v javnosti prisotno glasno mnenje, da je potrebno elektronske cigarete izenačiti z navadnimi.

Izenačitev prinaša tudi nova slovenska tobačna zakonodaja. Kako ta ureja vejpanje, pojasnjuje Miha Lovše, podpredsednik Slovenske zveze za javno zdravje, okolje in tobačne izdelke:

Izjava

Obstajajo ključne razlike med elektronskimi in navadnimi cigaretami. Da so te tako velike, da elektronski cigareti ne bi smeli spadati pod tobačne izdelke, meni Amanda Sanford z Action on Smoking and Health iz Velike Britanije:

Izjava

Če pristanemo na to, da je med dejansko škodljivostjo elektronskih cigaret in javnim mnenjem velika diskrepanca, se je potrebno vprašati, čemu je temu tako. Nadaljuje Amanda Sanford:

Izjava

Prihajajoča tobačna zakonodaja v Sloveniji elektronske in navadne cigarete zakonsko izenačuje. Kaj to pomeni, pojasni Lovše:

Izjava

Potrebno je opozoriti, da po nekaterih podatkih v Sloveniji vejperje v kar 90 odstotkih predstavljajo nekdanji kadilci navadnih cigaret. Kljub temu pa Lovše opozarja, da se lahko situacija spremeni na način, da vejpanje postane način vhoda mladih nekadilcev v svet tobaka:

Izjava

Sanford, po drugi strani, se z izenačitvijo ne strinja.

Izjava

Kljub temu, da gredo Sanford v bran mnoge raziskave, ki dokazujejo, da je škodljivost vejpanja kar 95 odstotkov manjša od kajenja, Lovše relevantnost raziskav relativizira:

Izjava

Podobno kot pri nas pa tudi v Veliki Britaniji mestoma razmišljajo o pravnem izenačevanju elektronskih in navadnih cigaret. Da je to lahko problematično, se strinja tudi Sanford:

Izjava

Tako spreminjanje britanske kot slovenske zakonodaje je rezultat direktive Evropske unije o tobačnih izdelkih. Kaj nalaga državam članicam ter kako rigorozno se je implementacije lotila Slovenija, razloži Lovše:

Izjava

Mnogi nasprotniki izenačevanja elektronskih in navadnih cigaret opozarjajo na vpliv tobačne industrije pri sprejemanju ukrepov na tem področju. Z razširitvijo vejpanja se je v večini držav prodaja cigaret zmanjšala, s tem pa padajo tudi profiti velikih tobačnih podjetij. Ali lahko demoniziranje vejpanja na medijski in zakonski ravni razumemo kot rezultat delovanja tobačnih združenj? Odgovarja Sanford:

Izjava

Drugačnega mnenja pa je Elif Dagli, pulmologinja iz Istanbula, ki je o vplivu tobačnih podjetij na javno mnenje pred leti pisala za Svetovno zdravstveno organizacijo. Dagli pojasnjuje, da bo tudi z razširitvijo vejpanja dobiček kovala tobačna industrija:

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness