Žvižganje še vedno kaznivo

Oddaja
luxleaks justice antoine deltour
16. 3. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Sodišče v Luksemburgu je v drugem sojenju obsodilo žvižgača v aferi LuxLeaks. Nekdanjima zaposlenima v mednarodni revizorski hiši PricewaterhouseCoopers Antoineu Deltouru in Raphaëlu Haletu, ki sta novembra 2014 razkrila sodelovanje podjetja pri utaji davkov, je sodišče znižalo kazen. Deltour mora plačati 1500 evrov in odslužiti šest mesecev pogojne zaporne kazni, Haletova denarnica pa bo lažja za 1000 evrov. Novinar Edouard Perrin, ki je v medijih razkril podatke o luksemburških davčnih utajah, je bil tudi drugič oproščen. Alex Cobham iz Tax Justice Network razloži, kakšna je bila vloga obeh žvižgačev v aferi.

Izjava.

V prvem sojenju, junija 2016, sta bila žvižgača obsojena na 12 in 9 mesecev zapora. Sodišče je kazen po pritožbi znižalo, ker je prepoznalo njuno delovanje v javnem interesu. A javni interes očitno ni pretehtal vseh obtožb, ki jih povzame Maruša Babnik z Inštituta Ekvilib.

Izjava.

V luksemburški zakonodaji sicer obstaja status žvižgača, vendar za davčno in poslovno področje ni jasno definiran, razloži Babnik:

Izjava.

Sodišče je tako obsojencema priznalo, da sta delovala v javnem interesu, a to ni preprečilo, da bi bila obsojena. Zakon namreč ščiti žvižgače le v primeru, da razkrijejo nezakonitosti. Kar pa davčne utaje niso, kot pove Tove Ryding z European Network on Debt and Development.

Izjava.

Zaščita žvižgačev pa ni edino področje, ki tudi po aferi Luxleaks na evropski ravni ostaja nezadostno urejeno. Enako velja za davčno zakonodajo in način poročanja o poslovnih rezultatih podjetij. Na ravni Evropske unije je aktualen predlog Evropske komisije, po katerem bi podjetja morala poročati poslovne rezultate po posameznih državah, o katerem več pove Babnik.

Izjava.

A predlog trenutne direktive predvideva takšno poročanje zgolj za podjetja, ki imajo več kot 750 milijonov evrov letnega prometa. Okvir je preozek, ker zajema do 15 odstotkov vseh multinacionalk, kot opozarja Babnik.

Izjava.

Druga iniciativa, za katero se zavzemajo tudi v Inštitutu Ekvilib, je predlog za …

Izjava.

Luksemburška davčna zakonodaja se je na pritisk javnosti sicer deloma reformirala, vendar so nekatere luknje ostale. O tem smo že poročali v Offsajdu Luksemburške davčne vajeti. Tako je, kot za konec današnjega Offsajda poudari Ryding, zaščita žvižgačev ključnega pomena.

Izjava.

Offsajd sta pripravila vajenec Martin in Zala.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.