Dobičkonosna militarizacija Evrope

Oddaja
5. 7. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Transnational institute, inštitut za alternativne politike je objavil poročilo o koristih orožarskih podjetij, ki jih prinaša begunska kriza. Nekatera podjetja, ki prodajajo opremo in orožje za nadzorovanje evropskih meja, so ena največjih izvoznic orožja v severno Afriko in na Bližnji vzhod, od koder izhaja največ beguncev. Med letoma 2005 in 2014 so države članice Evropske unije izdale licence za prodajo orožja v te države v vrednosti več kot 82 miljard evrov. Raziskava navaja tudi, da se je proračun evropske organizacije za varovanje meja Frontex med letoma 2005 in 2016 povečal iz 6.3 milijona evrov na 328.7 milijona evrov. Evropska komisija namerava Frontex tudi preoblikovati v močnejšo nadnacionalno organizacijo.

Evropske inštitucije so sledeč ugotovitvam poročila tudi pod velikim vplivom lobijev podjetij, ki proizvajajo orožje in opremo za varovanje meja. Po podatkih registra EU Transparency, sodelovanje pri katerem ni obvezno, je največ denarja za lobiranje porabilo podjetje Airbus, in sicer 7.5 milijona evrov. Sledi ji The AeroSpace and Defence Industries Association of Europe a 3.5 milijona evrov in še nekaj podjetij z malo več kot milijon evrov stroškov. Od kod prihaja največ lobistov, pove Mark Akkerman, avtor poročila iz organizacije Stop Wapenhandel, ki se ukvarja z bojem proti trgovini z orožjem.

Izjava

Evropska komisija se tekom oblikovanja zakonodajnih predlogov posvetuje s strokovnimi skupinami. Člani teh skupin pa so v tem primeru večinoma osebe iz velikih orožarskih podjetij. Več Gunther Lippens iz organizacije Vredesactie.

Izjava

O povečanju proračuna in zahtevah lobijev spregovori Lippens.

Izjava

Evropska unija namerava tudi preoblikovati zdajšnji Frontex v Evropsko mejno in obalno stražo, ki bi imela več moči. Prav tako bi po novem države bile obvezane prispevati denar za proračun, zdaj so prispevki prostovoljni. Več o tem Akkerman.

Izjava

Sredstva za raziskovanje v vojaške namene se z nekaj napora lahko pridobijo tudi iz proračunov za civilne raziskave. O mahinacijah s sredstvi programa European Horizon 2020 govori Lippens.

Izjava

O tem, kakšni ukrepi obstajajo za preprečevanje lobiranja, še zadnjič Lippens.

Izjava

Edina neevropska podjetja, ki za svoje raziskave dobivajo sredstva iz evropskega proračuna za raziskave, so izraelska. O vzrokih za priljubljenost teh zaključi Akkerman.

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness