Inšpektorji pod drobnogledom

Oddaja
5. 7. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Jutri se bo na pobudo poslanske skupine Levica odvila nujna seja državnozborskega Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Levica jo je sklicala zaradi dogajanja na inšpektoratu za delo, krajše IRSD, katerega učinkovitost pri ukrepanju glede kršitev delovnopravne zakonodaje zaradi notranjih in zunanjih vzrokov upada. Kljub temu, da so inšpektorji v letu 2016 ugotovili nekaj čez 33 tisoč kršitev, približno 2400 več kot leto prej, so leta 2016 izrekli nekaj manj kot 11 tisoč prekrškovnih in upravnih ukrepov, kar je približno 1200 ukrepov manj kot leto prej. Levica po poročilu Sindikata državnih organov Slovenije glavni inšpektorici Nataši Trček očita nezakonite kadrovske in organizacijske spremembe leta 2014, šikaniranje podrejenih ter klientelizem pri zaposlovanju na inšpektoratu. Levica se bo zato na jutrišnji seji Odbora za delo zavzemala za sprejem predloga ministrstvu za delo, po katerem bi to vladi predlagalo razrešitev generalne inšpektorice Nataše Trček.

Stališče Levice povzame vodja poslanske skupine Luka Mesec.

Izjava

Glavne očitke Levica povzema po poročilu Sindikata državnih organov Slovenije na IRSD, ki v jedro postavlja spremembo Akta o sistematizaciji in organizaciji delovnih mest IRSD s strani Nataše Trček. Po tej spremembi naj bi več zaposlitev znotraj inšpektorata dobila birokracija, število inšpektorjev pa se je zmanjšalo. Posledično so posamezni inšpektorji bolj obremenjeni. Zgovoren je podatek, da je danes, tako kot leta 2013, na inšpektoratu skupno 105 uslužbencev, število inšpektorjev pa se je v tem času zmanjšalo z 80 na 72. Nezakonitost spremembe Akta o zaposlovanju je v preiskavi ugotovil tudi Inšpektorat za sistem javnih uslužbencev.

Časovnico povzame Dan Juvan iz Levice.

Izjava

Poleg tega je v poročilu moč najti razlage, da si glavna inšpektorica s prezaposlovanjem nižjih kadrov na bolje plačana delovna mesta ohranja naklonjenost. Kot je razložil eden od inšpektorjev, ki je želel ostati neimenovan, so po velikem številu drobnih ovir pri delu, ki so se nalagale, inšpektorji pred štirimi leti ustanovili sindikat. Prek tega pa sedaj zgolj želijo uveljaviti svoje pravice, kar se odraža v poročilu, ki so ga spisali. Inšpektor opozarja na veliko preobremenjenost pri delu in dodaja, da je inšpektorat v trenutnem stanju zgolj kozmetika. Če bi si politika želela, da se izvajanje zakonodaje dobro nadzoruje, pravi, bi nemudoma zaposlila še 20 dodatnih inšpektorjev.

Kadrovska podhranjenost je tudi glavni problem inšpektorata na splošno. V Sloveniji deluje 206 tisoč poslovnih subjektov, nadzoruje pa jih 78 inšpektorjev, zadolženih za delovna razmerja, varnost pri delu in socialne zadeve. Več kot 5000 prijav kršitev letno se nanaša na nadzor delovnih razmerij, za kar je zadolženih 42 inšpektorjev. Glavna inšpektorica Nataša Trček kadrovsko podhranjenost izpostavlja med težavami, s katerimi se pri delu soočajo.

Izjava

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk v delovanju inšpektorata prepoznava tudi tendenco, da posega po mediaciji in svetovanju delodajalcem, v premajhni meri pa po represivnih ukrepih:

Izjava

Nataša Trček očitke sindikata zavrača:

Izjava

Goran Lukić z Delavske svetovalnice pa pri delovanju inšpektorata opozarja še na en problem, namreč pomanjkanje pooblastil, ki bi omogočala hitrejšo odpravo kršitev.

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.