Libijske dražbe

Aktualno-politična novica
12. 4. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Mednarodna organizacija za migracije, krajše IOM, je izdala poročilo o razsežnosti in obstoju trgovine z ljudmi v Libiji. Poročilo so pripravili po pričevanjih migrantov, ki so suženjskim razmeram ubežali nazaj v Niger. Večina migrantov na jugu Libije prihaja iz Senegala, Malija, Gambije in Nigerije. Tihotapcem migranti plačajo različne vsote denarja, da bi jih prepeljali v Libijo, tam pa so izpostavljeni trgovini z ljudmi, suženjskemu delu in neuradnim zaporom. Pojav trgovine z ljudmi je posledica politične fragmentiranosti libijske vlade, ki se je začela s padcem Gadafija. Na jugu Libije vladajo oborožene milice, roka oblasti tripolijske vlade, ki jo priznavajo Združeni narodi,  pa tja ne seže.

Zgodbe o nasilju in trgovini z ljudmi v Libiji niso nekaj novega, je pa mednarodna organizacija za migracije poleg pričevanj prvič pridobila videoposnetke in fotografije, ki jih dokazujejo. Razlog za obsežnost poročila je tudi povečano število migrantov, ki se iz Libije vrnejo. Poročilo povzame Giuseppe Loprete iz nigerske podružnice Mednarodne organizacije za migracije:

Izjava

Po ocenah Mednarodne organizacije za migracije in Združenih narodov je migrantov, ujetih v Libiji, okoli 250 000. Libija je že dalj časa območje, skozi katerega poteka največ migracij v Afriki. Ker je prepredena z mrežami milic in tihotapcev, so migranti na poti skozi Libijo izpostavljeni mnogim nevarnostim. Razloži Rhiannon Smith iz organizacije Lybia Analysis:

Izjava

Trgovina z ljudmi je v vaseh na jugu Libije že tako normalizirana, da se odvija kar na trgih vasi. Migrante trgovci odkupijo za ceno med 500 in 1000 ameriškimi dolarji, poroča IOM. Migranti so po prodaji zaprti v improviziranih zaporih, dokler jih nazaj ne odkupijo njihove družine, prisiljeni so v neplačano ali slabo plačano delo, tihotapci jih pretepajo in zlorabljajo. Pričevanja migrantov povzame Loprete:

Izjava

Humanitarnim organizacijam je zaradi kaotičnih razmer onemogočen dostop do juga Libije. Kako je politični kaos v Libiji odgovoren za situacijo migrantov, pojasni Smith:

Izjava

Migranti, ki so izpostavljeni grožnjam tihotapcev v Libiji, so namenjeni tako v druge dele Afrike kot tudi v Evropo. Pot plačujejo po delih, od tihotapca do tihotapca, razloži Loprete:

Izjava

Čeprav je le 20 odstotkov migracij usmerjenih proti Evropi, se Evropska unija ukvarja le s preprečevanjem slednjih, ne pa tudi s problematiko znotraj Libije. Italijanska vlada je s podporo Evropske unije aprila letos dosegla dogovor z rivalskimi plemeni v Libiji in vlado v Tripoliju, ki jo podpirajo Združeni narodi.

Izjava

Vsebina dogovora se osredotoča predvsem na ustavljanje migracij, namenjenih proti Italiji.

Izjava

Zaradi slabe infrastrukture znotraj Libije in pomanjkanja moči libijske vlade v Tripoliju, ki jo podpirajo Združeni narodi, je italijanski dogovor s humanitarnega vidika precej kontroverzen. Prav tako so libijske milice, s katerimi je italijanska vlada sprejela dogovor o nadzorovanju obale, povezane s tihotapskimi organizacijami.

Izjava

Dogovor tako bolj koristi italijanski vladi oziroma Evropski uniji kot pa migrantom v Libiji. Za dejansko preprečitev trgovine z ljudmi so potrebne bolj dolgoročne rešitve. Današnji offsajd zaključi Smith:

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness