Najkasneje do konca leta 2015

Oddaja
go found
23. 5. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Uvedbo Demografskega rezervnega sklada je predvidel že Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju - ZPIZ-2 iz leta 2012. Ponovno je bila njegova ustanovitev predvidena v Zakonu o Slovenskem državnem holdingu, in sicer, kot smo povedali v naslovu, je Zakon o SDH predvideval, da se Kapitalska družba prestrukturira v Demografski sklad do 31. decembra 2015. Ta sklad naj bi zagotavljal predvsem dolgoročno stabilnost pokojninskega sistema v času, ko se bo razmerje med zaposlenimi in upokojenimi še zmanjšalo. Nenazadnje pa je bila njegova ustanovitev tudi ena izmed koalicijskih zahtev Demokratične stranke upokojencev. Ministrstvo za finance je v začetku leta pripravilo izhodišča za pripravo Zakona o Demografskem rezervnem skladu, a se DeSUS in Stranka modernega centra v zadnjem času ne moreta uskladiti glede priprave zakona, ki ga želijo v DeSUS-u sprejeti do začetka letošnjega poletja.

Kaj bi bil namen tako imenovanega rezervenga demografskega sklada, pove Ana Bilbija, predsednica strokovnega sveta na Zvezi društev upokojencev Slovenije in pogajalka v vladni skupini za pripravo zakona.

izjava

Vzrok krize, ki bo nastopila, pa je ...

izjava

Pokojninski sistem zaradi spremembe demografske strukture postaja vse bolj nestabilen. Komentira ekonomist Bogomir Kovač.

izjava

Kot ustanova za Demografski sklad bi služila Kapitalska družba, ki je po svojih zmožnostih že sedaj letno prispevala v pokojninsko blagajno. Problem je, da je bil prispevek KAD-a zelo majhen - na letni ravni je šlo za do 50 milijonov evrov, kar je skoraj zanemarljivo s približno 4,5 milijarde letnih izplačil, namenjenih pokojninam. Uroš Prikl s poslanske skupine DeSUS meni, da bi Demografski sklad lahko zagotovil večji delež sredstev.

izjava

Viri za Demografski sklad so trenutno še zelo nejasni. Že izpogajane pa našteje Ana Bilbija.

izjava

Demografski sklad se že ob ustanovitvi sooča s konflikti znotraj državne politike, ki je razpeta med socialno državo in privatizacijo. Več Bogomir Kovač.

izjava

Uroš Prikl ocene, koliko sredstev naj bi sklad doprinesel v pokojninsko blagajno, zaenkrat še nima.

izjava

Ana Bilbija z ZDUS-a meni, da bi kljub temu, da konkretnejših finančnih ocen ni, Demografski sklad pozitivno vplival na višino pokojnin.

izjava

Kovač glede zmožnosti Demografskega sklada za prispevanje k vzdržnosti pokojninskega sklada ni optimističen.  

izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness