Novoletni varčevalni rez v poklicno zavarovanje

Aktualno-politična novica
28. 12. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

S prvim januarjem bo v veljavo vstopila sprememba, ki prinaša znižanje prispevka za poklicno zavarovanje iz 9,25 na osem odstotkov. Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je odobrila nov pokojninski načrt poklicnega zavarovanja. S to spremembo bo privarčevanih 8 milijonov evrov. Približno polovico privarčevanih sredstev bo deležen proračun Republike Slovenije, druga polovica pa bo v korist zasebnemu sektorju.

Do poklicne pokojnine so upravičeni tisti delavci, ki opravljajo težja dela, ki ogrožajo njihovo zdravje. Ti so tako upravičeni do poklicnega zavarovanja, ki ga je dolžen plačevati delodajalec. Poklicno pokojnino trenutno prejema 200 do 300 delavcev, kljub temu, da jih je do te upravičenih veliko več. Delavec lahko koristi predčasno poklicno upokojitev, ko izpolni potrebne pogoje. Ti pogoji sedaj obsegajo določeno dolžino delovne dobe in zadostna zbrana sredstva na osebnem računu pri kapitalski družbi, ki zadoščajo za izplačevanje poklicne pokojnine do vstopa delavca v redni pokoj.

Igor Knez, direktor Zakonodajne pravne službe Gospodarske Zbornice Slovenije, nam našteje poklice, ki so upravičeni do poklicne pokojnine in pojasni sistem poklicne upokojitve.

Izjava

To pokojnino prejema okoli 200 oseb, zavarovanih delavcev pa je veliko več. Mnogo delavcev, ki so do poklicne pokojnine upravičeni, se za predčasno upokojitev ne odloči, saj mnogi izmed poklicev niso več tako nevarni kot nekoč. Veliko več delavcev se namreč odloči za enkraten dvig pokojnine ali uveljavljanje dodatne rentne pokojnine, ki se izplačuje ob redni pokojnini. Več pojasni Igor Knez.

Izjava

Sprememba prispevne stopnje pa odpira vprašanje različnih stopenj tveganja, s katerim se srečujejo zaposleni pri različnih poklicih. Sindikat policistov dveletni rok znižanja prispevne stopnje za poklicno zavarovanje razume kot poskus revizije delovnih mest, ki so upravičena do poklicnega zavarovanja. Več o tem pove Kristjan Mlekuš s Sindikata policistov Slovenije:

Izjava

Znižanje stopnje prispevka za poklicno zavarovanje je predvideno za naslednji dve leti. V tem času bodo v sodelovanju Gospodarske zbornice in Ministrstva za delo prečistili seznam poklicev, ki po novem ustrezajo kriterijem za poklicno pokojnino. Kako so te spremembe zasnovali v Gospodarski zbornici, pojasni Igor Knez.

Izjava

Kristjan Mlekuš izpostavi, da mnogokrat delavci predvsem v policiji ne dosežejo pogojev za starostno upokojitev, zato je možnost poklicne upokojitve glede na trenutne razmere za policiste ključnega pomena.

Izjava

Knez zatrdi, da zmanjšanje stopnje prispevka za poklicno zavarovanje na delavce v pokoju ne vpliva. Delavci namreč dobivajo pokojnine v višini, ki jo določa zakon.

Izjava

Mlekuš zaključi, da je bila komunikacija med sindikati, gospodarsko zbornico in ministrstvom pomanjkljiva, zaradi česar se je porušil socialni dialog.Izjava

 

Offsajd je pripravila vajenka Rina.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.