O obetih novih protestov

Oddaja
23. 6. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Sindikat Ministrstva za obrambo, Sindikat pilotov Ministrstva za obrambo, Sindikat vojakov Slovenije in Sindikat vojske, obrambe in zaščite so vlado javno pozvali k začetku pogajanj za zaposlene na obrambnem področju. Ta naj bi po njihovih željah potekala podobno kot pred kratkim končana vladna pogajanja s policijskimi sindikati. S slednjimi je vlada sklenila stavkovni sporazum, čeprav se del pogajanj o odpravi anomalij v določeni plačni skupini še nadaljuje. Situacija sindikatov s področja obrambe je sicer bolj specifična, saj imajo po zakonu prepovedano pravico do stavke. V sporočilu za javnost so zapisali, da si zaostrovanja že tako napetih odnosov in protestov ne želijo, a jih vlada s svojo ignoranco sili v reševanje problematike obrambnega področja na ulici. Zahteve sindikatov obrambnega področja nam predstavi Dušan Milenkovič, predsednik Sindikata Ministrstva za obrambo:

Izjava

Predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak se je sicer že v torek srečal s predsednikom Odbora za obrambo Žanom Mahničem. Po srečanju je Mahnič napovedal izredno sejo omenjenega odbora, na katerem bodo obravnavali problematike upokojevanj, kolektivnih pogajanj in napredovanj znotraj Slovenske vojske.

Posebej problematično glede upokojevanj je dejstvo, da je Ustavno sodišče del pokojninskega zakona, ki govori o pravicah pripadnikov Slovenske vojske do izplačil sredstev za poklicno pokojnino šele po tem, ko se izteče pogodba o zaposlitvi z Ministrstvom za obrambo, označilo za neustavno. Zakon sta v ustavno presojo vložila Sindikat vojakov Slovenije ter Delovno in socialno sodišče v Ljubljani, saj je po mnenju sindikata zakon ogrožal pravice vojakov kot delavcev. Pridobitev pravice do enkratnega izplačila sredstev iz sklada pokojninskega zavarovanja je nato ustavno sodišče omogočilo ne glede na to, ali jim je pretekla pogodba o zaposlitvi. Novak je v primeru, da državni zbor te neustavnosti ne bo odpravil, napovedal tudi individualne postopke na sodišču. Ker zaposleni na obrambnem področju nimajo možnosti stavke, so za njih pogajanja in kolektivna dogovarjanja ključnega pomena. Po besedah predsednika Sindikata slovenskih vojakov pa jim Ministrstvo za obrambo krati pravico do teh dogovarjanj.

Obenem so se obrambni sindikati obregnili še ob anomalije v uslužbenskem sistemu. Na področju obrambe se namreč zaposluje tudi javne uslužbence, katerih plače se ne obračunavajo na enak način kot plače pripadnikov Slovenske vojske, kar vzpostavlja vzporeden plačni sistem. Sindikati so v danes objavljene zahteve vladi vključili tudi spremembe Zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ovrednotenje posebnih pogojev dela in zvišanje plač vojakov, da bi postale primerljive s plačami vojakov v drugih državah Evropske unije. Zahtevajo tudi ustrezno ureditev obračunavanja potnih stroškov in upoštevanje zakonskih določil glede razporejanja polnega delovnega časa. Če vlada podanih zahtev ne bo realizirala, se bodo sindikati, kot že omenjeno, lotili organiziranja protesta. Točnega datuma morebitnega protesta sicer niso razkrili, vzrok tega pa nam obrazloži Gvido Novak, predsednik Sindikata vojakov Slovenije:

Izjava

Včeraj je vlada sindikate državne uprave povabila na pogovor oziroma predstavitev aneksa h kolektivni pogodbi za državno upravo, uprave pravosodnih organov in uprave samoupravnih lokalnih skupnosti. Več o poteku tega srečanja pove Novak:

Izjava

Predstavnik Ministrstva za obrambo zahtev sindikatov na naše poizvedovanje ni želel komentirati.

 

OFFsajd je pripravila vajenka Sara.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness