POD LUBJEM PREDLOGA

Oddaja
24. 5. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Kmetijsko gozdarska zbornica je nedavno predstavila predlog interventnega zakona za odpravo škode zaradi lubadarja. Zaradi slednjega je bilo lani posekanih nekaj čez 2 milijona kubičnih metrov lesa oziroma okoli 30 odstotkov vsega posekanega lesa. V primerjavi z leti pred tem ta številka predstavlja približno petkratno povišanje. Predlog zakona vključuje pospeševanje administrativnih postopkov za sečnjo lesa in davčne odpustke za prizadete lastnike gozdov. Napad lubadarja, ki se je resneje začel leta 2015, je v večji meri posledica žleda iz leta prej. Razsežnost opiše Mihael Koprivnikar s Kmetijsko gozdarske zbornice:

Izjava

Za omejevanje posledic lubadarja v letošnjem letu Kmetijsko gozdarska zbornica v predlogu Zakona o ukrepih za varstvo gozdov in odpravo posledic škode zaradi podlubnikov predlaga lažje pridobivanje potrebnih dovoljenj za sečnjo. Med te spadajo dovoljenja za gradnjo gozdnih prometnic brez pridobivanja projektnih pogojev ter cenejše in enostavnejše zapiranje javnih cest v primeru spravila lesa ob cesti. Jošt Jakša, generalni direktor Direktorata za gozdarstvo, lovstvo in ribištvo na Ministrstvu za kmetijstvo, odgovarja, da so postopki relativno enostavni, vendar da nekaterih soglasij ni mogoče ukiniti:

Izjava

Poleg lajšanja administracije pa bi Kmetijsko gozdarska zbornica s predlogom zakona posegla tudi na davčno področje. Prizadete kmete bi za 30 let oprostila plačila davka na katastrski dohodek za poškodovan gozd, razširila bi pogoje za povračilo trošarine za nakup goriv za gozdno mehanizacijo in zmanjšala prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Opiše Koprivnikar:

Izjava

Jakša opozarja, da so davčni odpustki v pristojnosti Ministrstva za finance. Kmetje do določene višine lahko uveljavljajo povračilo trošarin, prav tako so za gozd, na katerem se izvaja pogozdovanje, že upravičeni do odpustka pri plačilu davka na katastrski dohodek:

Izjava

Na Kmetijsko gozdarski zbornici pa bi radi odpustek na plačilo davka na katastrski dohodek razširili tudi na primere, ko gozd ni pogozdovan, temveč je prepuščen naravni obnovi:

Izjava

Jakša trdi, da je Ministrstvo za kmetijstvo predlogom Kmetijsko gozdarske zbornice pripravljeno prisluhniti, a še čakajo uradni predlog zakona. Tudi Koprivnikar dosedanje sodelovanje z ministrstvom označuje za zadovoljivo:

Izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.