Spomini na vojno

Oddaja
21. 9. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Skupščina sarajevskega javnega komunalnega podjetja Vodovod i kanalizacija, krajše VIK, je odločila, da člani nadzornega odbora tega podjetja niso več primerni za delo. Razlog za takšne kadrovske rošade v sarajevski komunali je neuspeh podjetja, da bi zadovoljivo saniralo vodovodno infrastrukturo, s katero upravlja. Meščani Sarajeva se namreč dnevno soočajo z zaprtimi pipami, večina mesta ima cevi zaprte med enajsto zvečer in pol sedmo zjutraj, ponekod pa vode ni tudi podnevi.

Sodeč po preiskavah iz leta 2012 naj bi se v sarajevskem vodovodu več kot 70 odstotkov načrpane vode izgubilo še preden ta pride do končnih uporabnikov. Razlog za takšne razmere je dotrajan vodovodni sistem, katerega cevi so po večini stare med 30 in 70 let. Več o zgodovini sarajevskega vodovoda pove Anes Pasić iz civilne iniciative Jedan grad, jedna borba.

Izjava.

Drugi razlog za visoke izgube v sarajevskem vodovodnem sistemu pa je veliko število nezakonitih priključkov. Ti so posledica nenadzorovane gradnje naselij po koncu obleganja mesta leta 1996.

Izjava.

Težave z dobavo vode v Sarajevu pa ne povzročajo zgolj dotrajane vodovodne cevi. Podjetje Vodovod i kanalizacija ima namreč dolgove, ki znašajo več kot 50 milijonov evrov, lani pa je pridelalo 7 milijonov evrov minusa. Medtem ko je zmogljivost sarajevskga vodovoda od leta 2000 do 2010 padla iz 32 na 26 milijonov kubikov vode letno, so se stroški za plače v istem obdobju podvojili.

Izjava.

Sarajevsko vodo koristi tudi 19 koncesionarjev, ki naj bi skupaj dolgovali za skoraj 10 milijonov evrov sredstev. Vendar pa podatki o porabi vode obstajajo zgolj za dve od teh podjetij. V času zaprtih pip ti dve podjetji porabita 50 litrov na sekundo, kar bi lahko zadostovalo za naselje z 20.000 prebivalci.

Izjava.

Med dolžniki vodovodnega podjetja pa so tudi zasebna podjetja, katerih lastniki so povezani z aktualno politično elito. Javno komunalno podjetje VIK je bilo že večkrat obtoženo, da so v njem nameščeni ljudje blizu strank na oblasti in ne strokovnjaki za področje komunalnega urejanja.

Izjava.

Obnova sarajevskega vodovoda je bila načrtovana že leta 2008, a se je datum realizacije tega načrta vsako leto prestavljal v prihodnost. Po besedah sedanje oblasti bi se lahko omejitev porabe vode v Sarajevu končala konec leta 2018.

Izjava.

Sarajevčani tako ostajajo brez vode vsako noč in se redno z enakim problemom soočajo tudi čez dan. Mesečno naj bi tako v podjetju VIK opravili 350 popravil, leta 2015 je bilo takih popravil v enakem obdobju 250. V Sarajevu so sicer v preteklosti že velikokrat omejili uporabo vode, letošnja kombinacija suše in dotrajanega sistema pa je naposled pripeljala do množičnega izpada vodovodnega sistema. Posledično so se proti aktualni oblasti začele organizirati civilne pobude. V združenju Kap so pripravili peticijo, s pomočjo katere nameravajo vložiti skupinsko tožbo proti vladi kantona Sarajevo. Več o peticiji pojasni Merima Spahić iz združenja Kap.

Izjava.

Z namenom pritiska na oblast so se organizirali tudi v skupini Jedan grad, jedna borba in Ekoakcija. Ti so zahtevali, da skupščina kantona Sarajevo skliče izredni sestanek, na katerem bo začela z urejanjem nevzdržnega stanja. Ta naj bi se zgodila prihodnji teden, z vsebino zahtev civilne pobude pa tokratni OFFsajd zaključi naš sogovornik Pasić.

Izjava.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness