Sveži, lepi, mladi obrazi

Oddaja
6. 3. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Mozaiku madžarskih opozicijskih strank se je med vikendom pridružila še ena. Momentum je pot začel kot gibanje mladih, pozornost javnosti pa so dobili s kampanjo za izvedbo referenduma o kandidaturi Budimpešte za organizacijo poletnih olimpijskih iger leta 2024. Zbiranje podpisov je gibanje začelo sedmega decembra in do konca kampanje dobra dva meseca kasneje so zbrali več kot 250 tisoč podpisov oziroma dvakrat več, kot je bilo potrebno za razpis referenduma na ravni prestolnice.

Po jasnem signalu javnosti o nepriljubljenosti olimpijade so mestne oblasti, da bi se izognile porazu na referendumu, Budimpešto raje kar same umaknile z liste mest kandidatk. Več o tako imenovani akciji Nolimpia lahko poslušate v februarskem Suspenzorju, nešportni oddaji o športu na Radiu Študent.

Mlada stranka je preko svojega sveže izvoljenega predsednika Andrasa Fekete-Gyorja napovedala, da se namerava parlamentarnih volitev spomladi 2018 udeležiti v vseh volilnih okrajih, zato so že zagnali kampanjo pridobivanja podpore po podeželju in manjših krajih. Na osnovi česa pridobivajo podpornike, še ni popolnoma jasno, saj političnega programa še nimajo. Ta naj bi bil sprejet v prihajajočih tednih, do takrat pa kampanja temelji na retoriki o preseganju razprtij v madžarski družbi in vzpostavljanju nacionalne enotnosti. Pojasnjuje nekdanju urednik časnika Nepszabadsag Andras Desi.

Izjava

Momentum vsaj zaenkrat nasprotuje deklariranim delitvam na levico in desnico. Razlaga Elizabeth Grabow iz Budapest Times.

Izjava

Desi poudarja, da gre za stranko, ki se želi bolj kot z ideologijo ukvarjati s specifičnimi problemi in nasprotuje ideji tako imenovane iliberalne demokracije, ki ima simpatizerje v samem vrhu vlade.

Izjava

Desi opozarja, da se je v liberalno past pred nekaj leti ujela že stranka LMP, katere ime grobo prevedeno pomeni “Drugačna politika je mogoča”. Tudi ta je bila ob ustanovitvi leta 2009 dojeta kot alternativa, ki bi lahko presegla politični razkol na Madžarskem. Po uspešnih krstnih volitvah leta 2010 pa je stranka v anketah počasi zdrsnila navzdol.

Izjava

Kakor v primeru omenjene LMP se zdi, da je tudi podpora gibanju Momentum omejena na meščansko Budimpešto. Med liberalno levo usmerjeno opozicijo je že od začetka vladavine Fidesza in premierja Viktorja Orbana prisotna ideja o vzpostavljanju predvolilne koalicije, v okviru katere bi si lahko mesto zagotovil tudi Momentum. Slednji sicer vztraja, da gre na volitve sam, vse bolj očitno postaja pa, da se bodo za samostojni nastop odločili tudi ostali.

Izjava

Po mnenju Grabow bi sicer poenotena liberalna opozicija z županom Debrecena Laszlom Botko na čelu imela možnosti, da bi resno izzvala vladavino Fidesza. Po drugi strani pa Orban bolj kot v levo verjetno pogleduje v desno vzvratno ogledalo, kjer mu poskuša volilce prevzeti stranka Jobbik. Koga se boji vlada?

Izjava

Podobnega mnenja je tudi Desi, ki poudarja paradoks, da nacionalistični Jobbik uporablja enako retoriko kot Momentum. Kaj pravijo javnomnenjske raziskave?

Izjava

Na ravni celotne Madžarske je zaenkrat težko razbrati, kolikšna je podpora za Momentum. Elizabeth Grabow.

Izjava

Desi potencialne podpornike Momentuma vidi med številnimi volilnimi upravičenci, ki so razočarani nad aktualno strankarsko ponudbo.

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness