V imenu družine nad medije

Oddaja
novosti.
16. 2. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Na Hrvaškem se napadi na medije nadaljujejo. Društvo “U ime obitelji”, v prevodu “V imenu družine”, ki zagovarja konzervativne katoliške vrednote, je začelo s kampanjo za ukinitev proračunskega financiranja manjšinskega tednika Novosti. Tega izdaja Srbski narodni svet kot legitimen predstavnik srbske narodne manjšine na Hrvaškem. Na ustavni podlagi namreč Svet za nacionalne manjšine vsem manjšinam letno razdeli 4,3 milijone evrov, od tega približno pol milijona dobi Srbski narodni svet, ki praktično celoten znesek nameni financiranju tednika Novosti.

Nasprotniki temu mediju z 8000 izvodi na teden očitajo, da ne vsebuje kulturnih vsebin in da s provokativnimi naslovnicami in ciničnimi kolumnami hujska proti hrvaškem katoliškem prebivalstvu. Sredstva sklada za nacionalne manjšine so namreč namenjena zgolj za programe in projekte s področja kulturne avtonomije. Glavni argument, ki ga je društvo “V imenu družine” podalo v svoji izjavi za javnost, sloni na tem, da je Milorad Pupovac, član Sveta za nacionalne manjšine, v navzkrižju interesov. Je namreč tudi član Odbora za ljudsko pravo in pravo nacionalnih manjšin, ki proračunski denar odreja prav Svetu za nacionalne manjšine.

Društvo “V imenu družine” je sicer znano po neokonzervativnih kampanjah že od leta 2013. V začetku lanskega leta, torej v času vlade Tihomirja Oreškovića, je ravno to društvo zagovarjalo ukinitev financiranja nekomercialnih medijev iz državnega proračuna. Da bi svoje obtožbe utemeljili, smo jih večkrat poklicali, a jim ni uspelo odgovoriti. Več o pomenu tednika Novosti na Hrvaškem in neutemeljenosti kritik pove Brankica Petković, raziskovalka medijske krajine na South East European Media Observatory.

Izjava

Novosti zagotavljajo tudi brezplačne izvode za tiste, ki si dostopa do kvalitetnih novic ne morejo privoščiti. Več pove Petković.

Izjava

Odgovorni urednik Novosti Nikola Bajto razume svoj medij kot enega redkih kritičnih javnih nadzornikov oblasti, kar gre konzervativnim organizacijam v nos.

Izjava

V imenu družine” Bajto trdi, da nima osnovnega razumevanja pravic manjšin in pravnega položaja, ki ga imajo zagotovljenega z ustavo.

Izjava

Društvo “V imenu družine” tako Milorada Pupovaca obtožuje, da ne bi smel biti v Odboru za ljudsko pravo in pravo nacionalnih manjšin, ker je v Svetu za nacionalne manjšine, a Bajto opozarja, da je tak položaj v skladu z zakonom. Pred tremi leti je Pupovacu namreč Komisija za preprečevanje navzkrižij interesov že zagotovila legitimnost dvojne funkcionarske vloge.

Izjava

Podobno kampanjo je društvo uspešno izvajalo že v začetku leta 2016. Pritisk konzervativne javnosti je prispeval k odločitvi takratnega kulturnega ministra Zlatka Hasanbegovića o ukinitvi državne pomoči nekomercialnim medijem, opiše Bajto.

Izjava

Bajto ocenjuje, da je politika konzervativnih društev, še posebej društva “V imenu družine”, zelo močno prizadela neodvisne medije že lani. Bajto za zaključek zatiranje avtonomnih medijev umesti v trend, ki narašča v nekaterih drugih evropskih državah.

Izjava

OFFsajd je pripravil vajenec Martin.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness