Vladne zdrahe pod Triglavom

Oddaja
offsajd, triglavski narodni park, desus
31. 7. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Vlada Republike Slovenije je za vršilca dolžnosti direktorja Triglavskega narodnega parka, krajše TNP, imenovala Janeza Rakarja. 20. julija je vršilcu dolžnosti Bogomilu Brezniku potekel mandat, ker pa postopek razpisa za prosto delovno mesto direktorja še poteka, je vlada po priporočilu ministrice za okolje Irene Majcen ponovno imenovala začasnega vršilca dolžnosti. Janez Rakar je strankarski kolega Irene Majcen, ki prihaja iz Demokratične stranke upokojencev Slovenije, krajše DeSUS. Rakar trenutno vodi Urad za družbene dejavnosti na občini Kranj in z okoljevarstvenim delovanjem po ugotovitvah sveta zavoda TNP ni seznanjen ter na tem področju nima izkušenj. Zato je svet, ki je nadzorni organ vodstva TNP, ministrici predlagal, naj za novo direktorico, in sicer s polnim mandatom, imenuje drugo kandidatko, Natašo Šalaja. Ta je trenutno vodja projektov v Društvu za opazovanje ptic Slovenije, pred tem pa je že urejala naravni rezervat Škocjanski zatok v koprski občini. Kljub priporočilom sveta, ki je za ministrico nezavezujoče, pa je nato Irena Majcen vladi predlagala imenovanje Janeza Rakarja.

Zakaj se je svet odločil za Natašo Šalaja, povzame predstavnik Planinske zveze Slovenije v Svetu TNP Miro Eržen.

Izjava

A kljub prepričljivosti Nataše Šalaja je ministrica brez težav vladi lahko predlagala drugega Janeza Rakarja. Eržen pri tem poudarja nemoč sveta.

Izjava

V zadnjem zapisniku s seje Sveta TNP je tako moč brati, citiramo: “Svet TNP je nepotrebna institucija, saj praksa kaže, da je mnenje sveta irelevantno, to se odraža tudi v situaciji glede vedejevstva; svet bi moral biti obveščen, kateri so bili ostali kandidati, saj ni razvidno, zakaj bi bila predlagana kandidata bolj ustrezna kot ostali.” Svet je tako lahko zgolj podal mnenje glede izbire med Natašo Šalaja in Janezom Rakarjem, ni pa imel dostopa do ostalih šestih kandidatov, ki so se prijavili na razpis Ministrstva za okolje in prostor.

Zakaj že od leta 2013 - ko je Martinu Šolarju, zadnjemu direktorju s polnimi pooblastili, potekel mandat - Triglavski narodni park vodijo vršilci dolžnosti s polletnim mandatom, pojasni Bojan Dejak, predsednik sveta in predstavnik ministrstva za okolje v njem.

Izjava

Kot nadalje trdi Bojan Dejak, so začasni vršilci dolžnosti direktorja posledica finančnega reševanja TNP.

Izjava

Predstavnik nevladnih organizacij oziroma konkretneje društva Alpe Adria Green v svetu TNP Vojko Bernard tako razlago hitrih menjav na vodstvenem položaju označi za napačno:

Izjava

Vojko Bernard škodljivost neprestanih menjav povezuje z mankom kriterija strokovnosti pri izbiri kandidatov. Nasprotno, trdi, so kriteriji politične narave.

Izjava

Bernard spregovori o Zakonu o Triglavskem narodnem parku, ki je v veljavi od leta 2010. Povzame enega od primerov, ko se je zakon kršil, kar je hkrati eden razlogov za finančni primanjkljaj zavoda TNP. Leta 2013 se je zavod namreč moral zadolžiti tudi zaradi nepravilnosti pri izvajanju evropskih razpisov.

Izjava

Janez Rakar bi tako lahko pomagal pri spremembah zakonov na način, da vlada ne bi imela težav z njihovo implementacijo. Potemtakem je, pravi Eržen, imenovanje Rakarja ključno vprašanje, ko govorimo o interesih vlade in ministrstva za okolje, ki ga, mimogrede, vse od leta 2008 vodijo predstavniki stranke DeSUS.

Izjava

Tudi Bojan Dejak odločitev ministrice za konec Offsajda umesti v kontekst kontinuitete političnega kadrovanja.

Izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.