Vučičev jok, Thacijev odstop?

Aktualno-politična novica
13. 3. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Predsednik Kosova Hashim Thaci je v petek poslance kosovskega parlamenta postavil pred ultimat. Ali bodo sprejeli njegov zakon o formiranju Vojske Kosova, ali pa bo sam odstopil kot predsednik države. Ta poteza je presenetila mnoge, sploh glede na to, da ustanavljanja vojske Kosova na predlagan Thacijev način, ne podpirajo niti Združene države Amerike, zveza NATO in Evropska unija, od podpore katerih je Kosovo v veliki meri odvisen.

Trenutno za nacionalno varnost Kosova skrbijo sile NATA v okviru mirovne misije na Kosovu, kjer je nastanjenih 5000 vojakov iz tridesetih držav članic. Na Kosovu delujejo tudi Kosovske varnostne sile, ki pa jih ne gre enačiti z vojsko, saj so njihove sposobnosti in pristojnosti omejene. Te varnostne sile Kosova naj bi s spremembo zakonodaje, ki jo zahteva Thaci, transformirali v redno oboroženo vojsko. Preden dodobra zagrizemo v pestro dogajanje prejšnjega tedna, prisluhnimo obrazložitvi konteksta v katerem prihaja do teh sprememb. Zgodovino varnostnih struktur na Kosovu predstavi Eraldin Fazliu iz prištinskega portala Kosovo dva pika nič:

Izjava

Kljub temu, da predsednik Thaci že tri leta govori o ideji formiranja vojske Kosova, so bili prvi praktični koraki v to smer sprovedeni šele prejšnji teden. Na presenečenje večine javnosti je predsednik sam vložil predlog zakonske spremembe, ki bi varnostne sile tako v imenu kot v pristojnostih spremenile v vojsko. Fazliu opozarja, da je večina javnosti predvidevala, da je Thacijevo dejanje usklajeno z mednarodnimi akterji:

Izjava

Do sedaj so se razprave o ustanovitvi vojske vrtele okrog ustavnih sprememb, ki bi bile potrebne za tovrstni podvig. A za uspešnost ustavnih sprememb bi bila potrebna dvojna dvotretjinska večina, kar pomeni večino pri albanskih poslancih, prav tako pa pri poslanci narodnih manjših. Tako bi za potrditev potrebovali tudi glasove srbskih poslancev, ki zasedajo polovico manjšinskih sedežev. A srbska lista, v katero so združeni srbski poslanci jasno daje vedeti že dalj časa, da pod nobenim pogojem ne bo glasovala za ustanovitev vojske Kosova. Pojasnjuje Fazliu:

Izjava

Kljub pričakovanjem javnosti, se je izkazalo, da niti NATO, niti Evropska unija ne podpirajo ustanovitve vojske v tem trenutku. Namesto tega zahtevajo zelo malo verjetne ustavne spremembe, ki bi omogočile ustanovitev vojske. Veselje v srbskem taboru, ki so ga povzročili mednarodni akterji, razlaga Fazliu:

Izjava

Medtem ko je Thacijev predlog sprva požel široko odobravanje med kosovskimi političnimi strankami in javnostjo pa so se po odzivih ZDA, NATA in Evropske unije, začele pojavljati skrbi, da bi vojska Kosova brez podpore NATA imela težave pri normalnem funkcioniranju. Več Fazliu:

Izjava

Ne samo, da ustanavljanje vojske ni koordinirano s ključnimi mednarodnimi akterji, tudi vlada Republike Kosovo očitno ni bila vključena v Thacijeve načrte, če sodimo po odzivih na zavrnitev ZDA in NATA. Postavlja se vprašanje, če ni poskus ustanavljanja vojske morda v funkciji interesov, ki zaenkrat niso jasni. Fazliu komentira morebitne Thacijeve prikrite interese:

Izjava

Za na konec prisluhnimo še srbskemu novinarju Marku Lopošini, sicer nenaklonjenemu državnosti Kosova, ki vendarle smotrno opozarja na morebitno dvojno igro vpletenih držav:

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

tbh I think the way OP did it is more fun and has a better story, he can say he put hours into this and it really does make it feel like a better

A CD ladder is about the best return you can get and stay appropriately secure and liquid for an emergency Basically you're gonna want to put a years worth of emergency money into 12mo CDs one month at a If the money isn't needed that month, renew the CD as the next month It's a bit of maintenance, but not a ton one trip to the bank per month is hardly onerous I'm lazy though and just roll with a savings

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness